Obavijesti

News

Komentari 75

Kome zvono zvoni: Dok škole grcaju, Vlada uzima milijune

Kome zvono zvoni: Dok škole grcaju, Vlada uzima milijune
3

SRAMOTAN PRORAČUN Vlada je uzela novac za prijevoz učenika. Roditelji su u strahu od ukidanja školskih linija, a pitaju se i tko će ostati bez udžbenika

VIDEO

Nakon što je vlada Domoljubne koalicije i Mosta donijela proračun kojim znanosti i obrazovanju oduzima više od 158 milijuna kuna, digli su se roditelji, učitelji i nastavnici, ravnatelji, sindikati i saborska oporba. Pitaju se što je s predizbornim obećanjima o ulaganju u zemlju znanja.


Zgraža ih činjenica da su vladajući odlučili za čak 94 milijuna kuna štedjeti na međumjesnom prijevozu za srednjoškolce. Zasad je još nejasno na čijim će se leđima lomiti ušteda nastala na sufinanciranju udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola.


- Nismo još dobili nikakav popratni elaborat, te ne možemo vidjeti na koga se te uštede odnose. Dosad su pravo na sufinanciranje imala djeca iz socijalno ugroženih obitelji, djeca branitelja te pripadnici romske zajednice. Sad ne znamo koja će od tih ugroženih skupina ubuduće sama morati financirati udžbenike - rekla je Sabina Glasovac (SDP), potpredsjednica saborskog Odbora za znanost i obrazovanje.


Neki saborski zastupnici poručili su kako neće podržati prijedlog proračuna. Prvi je to učinio Drago Prgomet (Hrid), a zatim se javio i Radimir Čačić. Poručio je kako Vlada ne može računati na njegovu podršku ako ne promijeni odluku da za 94 milijuna kuna smanji subvencioniranje srednjoškolskog prijevoza.


- To nije društvo koje želimo, to nije zemlja šansi - rekao je.


Ta se tema otvorila i na Županijskoj skupštini Zadarske županije, gdje su se zapitali i hoće li, zbog nedostatka novca, uslijediti ukidanje školskih autobusnih linija.


Cijenu ove uštede platit će roditelji. Riječ je o dodatnom izvlačenju stotinjak milijuna kuna iz njihovih džepova, poručio je čelnik sindikata Preporod Željko Stipić.


Osvrnuo se i na plaće prosvjetara, koje očigledno neće rasti.


- Nije se pronašlo dodatnih 400-tinjak milijuna kuna za povišicu predviđenu Sporazumom iz 2009. godine - uočio je Stipić.
Sindikalist Vilim Ribić je uštedu nazvao kaznenim djelom.


- Jedina smo zemlja u kojoj se za znanost izdvaja manje nego prije krize. Imamo apsolutni pad. U takvim okolnostima uzimati i jednu kunu, a ne 150 milijuna kuna, je ravno kaznenom djelu - rekao je.


Nacionalno vijeće učenika najavilo je kako će kroz razgovor s ministrom ustrajati na tome da subvencije ostanu. I oni smatraju da će se sve lomiti na džepovima roditelja s malim plaćama.


I predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, nezavisna zastupnica Gordana Rusak, nezadovoljna je prijedlogom proračuna.


- Reći ću vam svoj osobni stav. Proučila sam proračun i uočila dosta točaka koje smtram zabrinjavajućima i o kojima odbor svakako treba raspravljati - rekla nam je Rusak jučer nekoliko minuta prije početka sjednice odbora.


- Sjednica odbora sazvana je na moj zahtjev. Uobičajeno je da se o proračunu raspravlja na odborima, a smatrala sam da se nema što čekati ponedjeljak. Ostavit ćemo prostor da raspravu nastavimo u ponedjeljak - dodala nam je. No poteškoće su nastale već na samom početku sjednice.

Nije se pojavio na raspravi o proračunu...


Nije bilo kvoruma. Sat vremena smo čekali vladajuće zastupnike, rekla nam je Sabina Glasovac (SDP). Potpredsjednica saborskog odbora objasnila nam je kako je sjednica odbora propala.


- Sjednica se nije održala jes su zastupici HDZ-a imali klub nakon propaloga glasovanja. Predložili smo da je odgodi, ali predsjednica odbora nije pristala. Napustili smo dvoranu i poručili da u ovakvom radu odbora nećemo sudjelovati - rekla je Glasovac. Dodala je i kako se ministar nije pojavio na sjednici.


- Nije ni pokušao objasniti razloge zbog koji ne može doći - rekla je.


Ministar obrazovanja Predrag Šustar je prije samo nešto manje od dva mjeseca govorio kako je obrazovanje duša i srce svega. Rekao je, citirajući britanskog premijera Tonyja Blaira, da ima samo tri prioriteta: obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje.


Osim ušteda na udžbenicima i prijevozu, vladajući smanjuju stavke stipendiranja redovnih studenata i onu za znanstveno usavršavanje. Uz to ukidaju sufinanciranje objekata izgrađenih javno-privatnim partnerstvom u Varaždinskoj te Koprivničko-križevačkoj županij. Reže se i proračun za istraživanja.


No ministar o svemu šuti. Pokušao se tek opravdati povećanjem novca za centre za izvornost. Što se tiče prijevoza, rekao je da ranjive skupine ostaju na sto posto proračuna. Oporba tvrdi da su baš oni ugroženi.

Režu i milijune za osiguranje đaka u strukovnim školama

Ravnatelji strukovnih škola reagirali su na stavku proračuna koja se odnosi upravo na njihove učenike. Naime, Vlada je odlučila ukinuti 22,7 milijuna kuna za osiguranje učenika i studenata na praktičnoj nastavi i stručnoj praksi.


Vlast, također, uzima novac znanosti i tehničkom razvoju - ulaganje u znanstvenoistraživačku djelatnost srezali su sa 745 na 346 milijuna kuna. Drugim riječima, zbog ove vlade patit će program usavršavanja znanstvenih novaka, kao i izdavanje znanstvenih časopisa i udžbenika.


Plaće u osnovnim i srednjim školama ostale su na razini iz 2015. godine. No nije osiguran novac za povišicu predviđenu Sporazumom iz 2009. godine. Prosječna plaća u osnovnoj školi je 4957, a u srednjoj 5330 kuna. I jedna i druga zaostaju za prosječnom plaćom u Hrvatskoj. Kad je prošla vlast smanjila plaće, oporbeni HDZ ih je prozivao.


HDZ-ov župan: Teret prebačen na roditelje... 

Pitanje subvencioniranja prijevoza učenika bilo je i jedno od pitanja na aktualnom satu Skupštine Zadarske županije. Vijećnik HSLS-a Marko Klanac pitao je župana može li županija preuzeti na sebe financiranje te razlike, koja će nastati smanjenjem sredstava u državnom proračunu.


- Ovih 75 posto koje je dosada davala država iznosilo je 12 milijuna kuna, što je bilo ugrađeno u naš proračun. Županija je također davala novac - nekad 20, nekad 15, a nekad 10 posto, onoliko koliko je mogla. Tako smo i ove godine osigurali određen dio subvencije. Bit će problema sada kada su ta državna sredstva smanjena, jer to nisu mala sredstva u našem proračunu. Morat ćemo vidjeti što možemo napraviti zajedno s općinama i gradovima, kako bi se to opterećenje, koje je sada prebačeno na učenike, odnosno roditelje, smanjilo - odgovorio je zadarski župan Stipe Zrilić. U Županiji također uvjeravaju kako neće doći do ukidanja linija jer djeci mora biti osiguran prijevoz do škola. 


‘U kampanji su nam obećavali više prostora’

Ukidanje potpora za obrazovanje nije novost. Pa kojem je političaru stalo da narod razmišlja pametno i svojom glavom, pita se Puljanin koji je dosad za školski prijevoz za svoje dvoje djece izdvajao nemalih 200 kuna. Razumljivo, nije jedini koji sad strahuje da će mjesečni iznos za prijevoz rasti. Tako misli i ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu.


- Izborna kampanja išla je u smjeru u kojem se obrazovanju daje prostora, a dogodilo se sasvim suprotno. Opet su nas razočarali. Oko 80 posto učenika iz srednjih škola vezano je uz prijevoz, a nekima je i dosadašnja cijena prijevoza bila prevelika za kućni budžet. Sve me strah što će uslijediti. Početkom tjedna očekujem prve reakcije roditelja i učenika na to - rekao nam je ravnatelj Josip Šiklić, u čiju gimnaziju učenici putuju iz okolnih mjesta i gradova.


Jeftinije će biti da djeca idu u školu u Bosnu

Još ništa ne znamo, čekamo neke konkretnije informacije o rezanju troškova za subvencioniranje prijevoza učenika, pa ćemo biti pametniji. Ono što sa sigurnošću mogu reći da će najviše stradati one najudaljenije i najsiromašnije općine, tvrdi Stipan Šašlin, načelnik Općine Draž, koja obuhvaća šest mjesta na sjeveroistoku Baranje. Prema njegovim riječima, iz proračuna se subvencionira prijevoz s deset posto, dok država plaća 75 posto. Šašlin kaže da iz Općine Draž u škole u Beli Manastir i Osijek putuje oko 50 učenika. Odlukom države da odsad subvencionira prijevoz sa svega 50 posto nezadovoljan je i načelnik Gunje.


- To nas, koji smo siromašni, stavlja u nezgodan položaj i dovodi u pitanje nastavak školovanja naše djece u Hrvatskoj. U tom slučaju će djeci iz Gunje i Rajeva Sela biti najpovoljnije ići u školu u Brčko, koje se nalazi doslovno s druge strane rijeke Save. Do tamo ne treba nikakav prijevoz, može se i pješice - kaže Lucić, čija općina izdvaja 6800 kuna mjesečno za prijevoz učenika u Vinkovce i Županju. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava