Obavijesti

News

Komentari 67

Odbili obje žalbe: Pelješki most ide dalje, izgradit će ga Kinezi

Odbili obje žalbe: Pelješki most ide dalje, izgradit će ga Kinezi
2

Komisija za kontrolu postupaka javne nabave je odbila žalbe austrijskog Strabaga i talijansko-turskog konzorcija Astaldi-Ictas. Ugovor s odabranim kineskim konzorcijem očekuje se za 10-ak dana

VIDEO

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila je obje žalbe podnesene nakon što je kineski konzorcij China Road odabran za gradnju Pelješkog mosta. 

Kinezi koji rade Pelješki most grade i crnogorsku autocestu
Kinezi koji rade Pelješki most grade  i crnogorsku autocestu

Komisija je odbila žalbe austrijskog Strabaga i talijansko-turskog konzorcija Astaldi-Ictas nakon dva mjeseca analize, što znači da više nema prepreka za potpisivanje ugovora za gradnju mosta. Ugovor s Kinezima trebao bi biti potpisan za 10-ak dana. 

Obrazloženje odluke objavili su na internetskim stranicama Komisije. U sadržaju među ostalim stoji da su u potpunosti odbačene tvrdnje da je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene kao i da ponuditelj nudi željezo iz Kine. 

Pelješki most gradit će kineski konzorcij za 2,08 milijardi kn
Pelješki most gradit će kineski konzorcij za 2,08 milijardi kn

Kineski konzorcij za gradnju Pelješkog mosta ponudio je 2.08 milijardi kuna bez PDV-a, Astaldi i Ictas 2,55 milijardi kuna bez PDV-a, a Strabag 2,62 milijarde kuna bez PDV-a.

'Pelješki most bit će izgrađen najkasnije do 2023. godine...'
'Pelješki most bit će izgrađen najkasnije do 2023. godine...'

Matešić: Pritisaka na odluku nije bilo

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je 21. ožujka donijela, a danas i javno objavila odluku da odbija obje žalbe koje su podnesene na odabir izvođača za izgradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama. Što znači da izgradnja mosta ide dalje, a Hrvatske ceste će s Kinezima potpisati ugovor.

Žalbe su podnijeli austrijski Strabag AG  te zajednica ponuditelja Astaldi S.p.A iz Italije i IC Ictas Isaat iz Turske.

- Odluka tim činom postaje izvršna te nastaje ugovor - istaknuo je predsjednik Komisije Goran Matešić dodajući kako se protiv te odluke ne može podnijeti žalba već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim Upravnim sudom.

Žalbe su, dodao je, bile podnijete na sve tri faze postupka. Strabag je žalbu podnio jer je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene u pogledu izvođenja radova te im je sporno što će dobiti državnu potporu, a turski IC Ictas na procjenu kvalitete garancije talijansko-turske ponude za izgradnju mosta.

Matešić na pitanje novinara koji je argument bio da cijene nisu dampinške nije želio komentirati odluke Komisije.

- Ja nisam ovlašten komentirati odluke. Odluku je donijelo vijeće i ona je dostupna s obrazloženjem. Žalbe su odbijene zato što Komisija nije utvrdila da je naručitelj provodeći postupak javne nabave, primjenjujući propise, između ostalog o neuobičajeno niskoj cijeni, napravio ikakvu povredu pri primjeni tog prava. Naručitelj nije posumnjao da se radi o neuobičajeno niskoj cijeni, a mi smo ocijenili da nije pogriješio. A i žalitelji ničim nisu dokazali da je u pitanju državna potpora - rekao je.

Dodao je kako je pitanje dampinga zasebno pravno pitanje kojim se bavi Europska komisija.

- Državna komisija ne vodi postupak utvrđivanja dampinških cijena, to je postupak u kojem je nadležna Europska komisija jer se radi o jedinstvenom, Europskom tržištu - rekao je Matešić.

Istaknuo je kako postupak javne nabave trajao 567 dana, a žalbeni postupak započeo je 24. siječnja. U postupku donošenja odluke, Komisija je odlučivala o četiri pravna pitanja; izjavi o podizvoditeljima, neuobičajeno niskoj cijeni, tajnosti podataka te valjanosti jamstva za ozbiljnost ponude. Naglasio je i kako pritisaka na odluku nije bilo.

U 16 sati u Rijeci će izjavu o odluci Komisije dati i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. 

Dobroslavić: Pelješki most se sad konačno može početi graditi

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podupro je u ponedjeljak odluku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) o odbijanju svih žalbi na izbor izvođača radova na izgradnji Pelješkog mosta s pristupnim cestama ističući kako vjeruje da se sad konačno most može početi graditi.

"Odbačene su žalbe na odabir izvođača radova, čime je potvrđen odabir kineske tvrtke s najpovoljnijom ponudom. Vjerujem da će se s njima uskoro potpisati ugovor te da će radovi početi. Sad je sve na Hrvatskim cestama i kineskoj tvrtki kad će potpisati ugovor. To je realno očekivati kroz možda dva tjedna”, rekao je župan Dobroslavić.

"Fizički radovi počinju nakon pripreme gradilišta, a ne mogu procijeniti kad će to biti. Rok za izgradnju mosta utvrđen je ugovorom i izvođač se mora držati rokova. Pitanje je njegove organizacije hoćemo li radove početi malo prije ili kasnije”, dodao je Dobroslavić.

Strabag razočaran, Astaldi bez komentara

Austrijski Strabag u ponedjeljak je istaknuo kako je iznenađen i razočaran odbijanjem žalbe koju je podnio na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama, dok u talijanskom Astaldiju odbijanje žalbe nisu htjeli komentirati.

"Iznenađeni smo i razočarani ovom odlukom. Trenutačno razmatramo daljnje pravne korake", rekli su za Hinu iz Strabagove službe za odnose s javnošću, no nisu htjeli konkretizirati koji bi to koraci bili.

U Astaldiju su kratko izjavili kako nemaju komentara na odbijanje njihove žalbe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa