News

Komentari 23

Komora medicinskih sestara je osudila izjavu predsjednice

Komora medicinskih sestara je osudila izjavu predsjednice

Govoreći o korupciji u hrvatskom društvu, Grabar-Kitarović je na primanju međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU kazala da su je "prijatelji pitali zašto nije ništa odnijela u bolnicu, jer medicinske sestre to očekuju"

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) osudila je u utorak izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u kojoj je spomenula medicinske sestre u kontekstu korupcije.

Govoreći o korupciji u hrvatskom društvu, Grabar-Kitarović je na primanju međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU kazala da su je "prijatelji pitali zašto nije ništa odnijela u bolnicu, jer medicinske sestre to očekuju". Time je predsjednica Republike insinuirala da medicinske sestre "očekuju" nešto od pacijenata o kojima vode zdravstvenu skrb, ističe HKMS u priopćenju.

- Medicinske sestre i tehničari u najvećoj mjeri svoj posao obavljaju profesionalno i etično i maksimalno su posvećeni pacijentima. Nedopustivim držimo povezivanje te humane profesije s koruptivnim radnjama - kaže se u priopćenju.

Svaki savjesni građanin koji ima saznanja ili sumnja u počinjenje kaznenog djela ima dužnost to prijaviti s navođenjem imena i prezimena osobe za koju postoji sumnja. Etiketiranje sestrinstva kao koruptivne djelatnosti je neprihvatljivo, rekao je predsjednik HKMS-a Mario Gazić.

HKMS očekuje da vladajući konačno počnu rješavati nagomilane i goruće probleme kao što su nedostatak medicinskih sestara, nepriznavanje visokoobrazovanih medicinskih sestara u sustavu, loša organizacija i neodrživi uvjeti rada u sestrinstvu, potplaćenost, nepravedan način napredovanja, nepravilna raspodjela radnog opterećenja, nejasna sistematizacija radnih mjesta i sve češća izloženost verbalnom i fizičkom zlostavljanju, stoji u priopćenju.

Najčitaniji članci