Obavijesti

News

Komentari 23

'Konferencija NATO-a u Splitu važan je događaj za Hrvatsku'

'Konferencija NATO-a u Splitu važan je događaj za Hrvatsku'
1

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov izjavio je kako je konferencija Vojnog odbora NATO-a važan događaj koji će doprinijeti stabilnosti.

VIDEO

- Ovo je važan događaj za nas i za NATO i ja sam siguran da će rezultati ove konferencije doprinijeti stabilnosti i sigurnosti, rekao je novinarima general Šundov u subotu u Splitu uoči početka radnog dijela konferencije Vojnog odbora NATO saveza.

POGLEDAJTE VIDEO:  Konferencija Vojnog odbora NATO-a u hotelu Le Meridien Lav

Pokretanje videa...

00:52

Vojni odbor NATO-a je najviše vojno tijelo Sjevernoatlantskog saveza koje čine načelnici Glavnih stožera oružanih snaga zemalja članica Saveza i ovo je prvi puta da se u Hrvatskoj održava konferencija te razine Sjevernoatlantskog saveza. Najviše političko tijelo NATO-a čine predsjednici država ili vlada zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza i ono je imalo summit u Varšavi u srpnju ove godine.

Podsjetivši kako je ovo prvi sastanak nekog NATO-ovog tijela nakon summita u Varšavi, general Šundov je istaknuo kako će se na splitskoj konferenciji raspravljati o primjeni zadaća sa varšavskog summita.

Nato savez

- Na konferenciji u Splitu načelnici Glavnih stožera oružanih snaga 28 zemalja članica NATO-a tijekom današnjeg dana raspravljat će o tome kako i na koji način primjeniti zadaće koje je najviše političko tijelo NATO-a raspravljalo u formatu predsjednika država ili vlada (na summitu u Varšavi) i kako i na koji način vojna struktura NATO-a mora odgovoriti na ta pitanja i na izazove vezano za ono što se događa na istočnim granicama Saveza kao i o događajima koji su važni na južnom dijelu  NATO saveza, istaknuo je general Šundov.

Zamoljen za komentar "osjetljive situacije u svijetu i našem okruženju te u vezi poteškoća s izbjeglicama", general Šundov je kazao kako su "sve to izazovi i prijetnje."

- To su sve izazovi i prijetnje s kojima se suočava svaka zemlja pojedinačno a isto tako i Savez. Ja vjerujem kako je vrlo važno da je Hrvatska članica NATO saveza i da to ojačava našu poziciju a prvenstveno nam je garant sigurnosti za naše građane, kazao je general Šundov.

On je također podsjetio kako se Hrvatska na summitu u Varšavi obvezala da će u sklopu  aktivnosti NATO-a u baltičkim zemljama sudjelovati s jednom satnijom u Litvi.

Nato savez

- U skladu s time, to je naše opredjeljenje, mi ćemo se pripremati i sudjelovat ćemo u skupini zemalja gdje je vodeća nacija Njemačka, dodao je general Šundov.

Na novinarski upit hoće li Hrvatska sudjelovati u novonajavljenoj pomorskoj aktivnosti NATO-a presretanja krijumčara na granici Europske unije, odnosno na Sredozemlju, pod nazivom "Sea Guardian," Šundov je kazao kao Hrvatska ratna mornarica ima sposobnosti za tu akciju.

- Hrvatska ratna mornarica sa svojim sposobnostima je spremna, kao što je sudjelovala i u operaciji 'Triton' (humanitarna akcija spašavanja migranata na moru) vjerujem u skladu sa svojim sposobnostima da ćemo se pridružiti tim operacijama." kazao je general Šundov.

Za angažman HRM-au ovakvim operacijama, kako je pojašnjeno, potrebna je odluka Sabora RH.
U radu splitske konferencije sudjeluju i  predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general zbora Petr Pavel, te vrhovni zapovjednik Savezničkih snaga u Europi  general Curtis M. Scaparrotti i zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za transformacije general Denis Merciera.

Nato savez
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?
FOKUS ISTRAŽITELJA

Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?

Djevojčica (2) je nestala 26. ožujka u Srbiji. Smatraju da je ubijena. Uhitili su počinitelje. No analiza tragova zasad ne ide u prilog istražiteljima