Obavijesti

News

Komentari 200

Korona party u izbornoj noći: Gdje je razmak, gdje su maske? Tko su sada bioteroristi?

Korona party u izbornoj noći: Gdje je razmak, gdje su maske? Tko su sada bioteroristi?
5

Javnost je na malim ekranima, u novinama i na portalima cijelu noć mogla gledati kako kandidati za Sabor uredno ignoriraju mjere koje preporučuje Stožer civilne zaštite

VIDEO

Je*iga, dečki, budite malo relaksirani. Sad kad smo pobijedili može lakše - opušteno je dobacio Andrej Plenković zaštitarima na ulazu u izborni stožer HDZ-a.

Urgirao je pred ulazom u Arheološki muzej neposredno nakon 21 sat i nakon prvih izlaznih anketa, kad je već bilo jasno da će HDZ odnijeti premoćnu pobjedu na parlamentarnim izborima. Bezbrižno je osiguranju poručio da puštaju i ljude bez akreditacija. Ovaj velikodušni trenutak bio je samo jedan od najupečatljivijih kadrova apsolutnog nepoštivanja mjera fizičke distance i svega onoga na čemu Stožer civilne zaštite već mjesecima inzistira.

POGLEDAJTE VIDEO: Korona party po stožerima 

Pokretanje videa...

Izbori 01:03

Štoviše, članovi istog tog Stožera razgaljeno su se veselili, plesali, družili i uživali u noći izborne pobjede u neposrednoj blizini jedni drugih. Kao da su zaboravili nekad davno izrečene, dramatične formulacije o korona partyjima i o bioterorizmu. I HDZ nije bio jedini, dapače. Možda su samo bili najvidljiviji zbog neobuzdane sreće nakon pobjede. Gotovo ista situacija, s manje ili više radosti na licima, bila je i u većini ostalih stožera. Nije bilo maski, nije bilo distance, nije bilo mjera opreza. I nije bilo brige. To je jasno bilo vidljivo svima koji su se u tom trenutku zatekli u stožerima ili pred malim ekranima.

Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a

Rame uz rame, ruku uz ruku

Andrej Plenković, Vili Beroš, Davor Božinović, Davor Bernardić, Miroslav Škoro, Nikola Grmoja, Nino Raspudić... Možemo niz nastaviti do kraja ovog članka. Nitko se od njih nije držao preporučenih mjera fizičkog razmaka. I ovdje ne govorimo o fotografijama ili snimkama koje bi ih uhvatile u spontanom, opuštenom raspoloženju. Osim takvih, kojih je bilo u izobilju, govorimo o namještenim pozama tijekom obraćanja medijima. Rame uz rame, ruku uz ruku, političari koji su se nadmetali za glasove birača za Hrvatski sabor kao da su doživjeli privremenu amneziju. Kao da su zaboravili na onu mantru o metru udaljenosti na otvorenom prostoru i o dva metra u zatvorenom prostoru. Gdje su maske zbog kojih je čovjek nasilno izbačen iz javnog prijevoza? Gdje su sada oni megafoni koji su proteklih mjeseci kružili po gradovima i upozoravali ljude da se drže fizičke distance? Gdje je Stožer da oštro osudi takvo ponašanje? Gdje su bioteroristi?

Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru Mosta Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru Domovinskog pokreta
Zagreb: Restar koalicija izborne rezultate čeka u prostorijama SDP-a

Problem su obiteljska okupljanja?

Jedan član Stožera, vjerojatno najpopularniji, dan nakon izbora pokunjeno je kazao kako su možda ipak malo pretjerali. 

- Izborni stožeri su bili i na otvorenom, mjerila se temperatura, dezinficirale ruke. Priznajem, u pojedinim trenucima smo možda bili preblizu jedni drugima, ali vjerujem da neće biti posljedica. Osobno sam izbjegavao ljubljenje, grljenje i slično - rekao je Vili Beroš te dodao da, koliko mu je poznato, nitko nije vraćen s ulaza zbog povišene tjelesne temperature.

Zatim se Stožer sastao u Vladi dan nakon izbora, plesanja, grljenja i općeg nepoštivanja uputa istog tog Stožera. I što su zaključili? Problem su obiteljska okupljanja.

- Ono što nije dobro, problem je obiteljskih okupljanja. Očito je da još ljudi nisu dovoljno svjesni mogućnosti širenja zaraze pa razmatramo mogućnosti koje će se odnositi na takve vrste druženja - izjavio je Vili Beroš. 

Za sada je prerano znati je li izborno ignoriranje mjera opreza zakotrljalo novo žarište korona virusa. Pogledajmo što se događalo u jednoj drugoj, susjednoj državi koja se, također, odlučila održati izbore tijekom pandemije. Uzmimo Srbiju. Tamo je prije petnaestak dana na parlamentarnim izborima premoćno pobijedio SNS Aleksandra Vučića. Slavilo se, gužvalo se, čak su odnekud dovukli trubače. Danas tamo broj zaraženih naglo raste, uvedene su izvanredne mjere, a spominje se i zatvaranje Beograda. Situacija nije dobra. Ako se kod nas ne dogodi sličan scenarij i ako prođemo bez ogrebotine, svejedno ostaje gorak okus u ustima svima onima koji su, nakon tjedana i tjedana u kućnim zatvora, gledali nedjeljna stiskanja u izbornim stožerima.

POGLEDAJTE 'KORONA PARTY' U HDZ-u:

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 200
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a