News

Komentari 3

Koronavirus u Sydneyju širi se u pubovima i klubovima, a ima i zaraženih novim omikron sojem

Koronavirus u Sydneyju širi se u pubovima i klubovima, a ima i zaraženih novim omikron sojem

Vlasti ublažavaju restrikcije u Sydneyu od početka listopada, kada je u tom gradu ukinut gotovo četveromjesečni lockdown uveden kako bi se spriječilo širenje delta varijante koronavirusa

Zaraza koronavirusom širi se u pubovima i klubovima najvećega australskoga grada Sydneya, a među zaraženima otkrivena su i tri nova slučaja zaraze omikron varijantom i to među osobama koje su bile na zabavi na brodu u sydneyjskoj luci.

Vlasti ublažavaju restrikcije u Sydneyu od početka listopada, kada je u tom gradu ukinut gotovo četveromjesečni lockdown uveden kako bi se spriječilo širenje delta varijante koronavirusa, nakon što je postignuta visoka procijepljenost stanovništva.

- Nedavno se povećalo širenje zaraze na većim društvenim događajima, što je sigurno pridonijelo i povećanju broja novozaraženih - rekla je zamjenica glavnoga dužnosnika za zdravstvo New South Walesa Marianne Gale u videu objavljenom na Twitteru.

Deseci ljudi koji su bili na pub kvizu u Sydneyu pozitivni su na koronavirus, a dužnosnici čekaju rezultate testova koji će pokazati ima li među njima i zaraženih omikron varijantom.

Broj novozaraženih u jednome danu u New South Walesu rastao je kako su se restrikcije ublažavale. U četvrtak je zabilježeno 420 novih slučajeva zaraze, što je najviše u zadnja dva mjeseca, i to većinom delta varijantom.

No broj zaraženih omikronom sve više raste otkako je Australija prijavila prvi slučaj prije dva tjedna.

Do sada je otkriveno 50 slučajeva, među kojima i tri povezana sa zabavom na brodu u sydneyskoj luci.

Omikron varijanta potencijalno je mnogo zaraznija od prethodnih, premda početni znakovi upućuju na to da je riječ o blažoj bolesti. Nitko od 151 osobe koja se nalazi u bolnici u New South Walesu nije zaražen omikron varijantom.

Australija je imala mnogo više uspjeha u suzbijanju pandemije od ostalih zemalja te je zabilježila gotovo 224 slučaja zaraze i 2082 preminule osobe, uglavnom zbog odluke da zatvori granice.

Najčitaniji članci