Obavijesti

News

Komentari 58

Kosor: Kraj pregovora do kraja lipnja važniji nam je od novca!

Kosor: Kraj pregovora do kraja lipnja važniji nam je od novca!
1

Sve države članice konačno su prihvatile francusko-njemački model motrenja kako Hrvatska ispunjava u pristupnim pregovorima preuzete obveze do ulaska u članstvo

VIDEO

Došla sam zahvaliti kolegama iz Europske pučke stranke koji su zajedno s nama vjerovali i pomogli da se ovaj težak posao završi”, izjavila je premijerka Jadranka Kosor dolazeći u četvrtak na summit EPP-a u Bruxelles. Stranački summiti održavaju se pred svako Europsko vijeće, redovni tromjesečni summit EU 27, kako bi predsjednici ili premijeri koji im pripadaju unaprijed uskladili stavove. Na ovome je summitu, koji je počeo u četvrtak navečer a trebao bi završiti u petak poslije podne, jedna od glavnih tema zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom.

- Jesu li sva otvorena pitanja glede Hrvatske riješena? - upitali smo europskoga povjerenika za proširenje i europsku susjedsku politiku Štefana Fülea na dolasku na summit Naprednoga saveza socijalista i demokrata (S&D), na kojemu je sudjelovao i hrvatski šef oporbe Zoran Milanović.

- Da! - kratko je odgovorio Füle i odjurio na sastanak. I francuski je diplomatski izvor potvrdio da su sve države članice konačno prihvatile francusko-njemački model motrenja kako Hrvatska ispunjava u pristupnim pregovorima preuzete obveze do ulaska u članstvo, te je ustvrdio da se u njemu nikakve kaznene mjere izričito ne spominju.

Priznao je, međutim, da neke članice zaista "postavljaju upite" oko novčarskoga paketa za Hrvatsku u prvome polugodištu članstva, drugoj polovici 2013. godine, ali ni on, niti ikoji drugi dostupan izvor nije želio reći koje su to zemlje i što točno zahtijevaju. Tek toliko da ti “upiti” imaju veze s grčkom krizom, te da će se rasprava o tome dovršiti u Vijeću EU do posljednje Međuvladine pristupne konferencije na kojoj će se, u poslijepodnevnim satima 30. ovoga mjeseca, pred sam kraj mađarskoga polugodišta za europskim kormilom, zatvoriti i preostala četiri pregovaračka poglavlja.

- Nastojimo da sve bude u skladu s novčarskim okvirom oko kojega smo se dogovarali. Ali usredotočeni smo na ono što je za Hrvatsku najvažnije: završiti pregovore do kraja lipnja, u vrijeme kada obilježavamo 20. obljetnicu neovisnosti - uzvratila je premijerka Kosor na Večernjakov upit o stavu njezine vlade prema tome novčarskome sporu.

- Očekujemo da će petak Europsko vijeće reći ono što čekamo već duge godine: da smo završili pregovore i da sada dolazi sljedeća mijena, priprema za potpisivanje Pristupnoga ugovora - naglasila je premijerka, koja će se u petak sastati s europskom povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding, a na kraju summita EU i s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Duraom Barrosom i mađarskim premijerom, Viktorom Orbanom. Na konferenciji za novinare nakon toga četverostranoga sastanka objavit će se odluka Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu