News

Komentari 16

Kosor: 'Gospodin Banožić je slaba karika u ovoj Vladi'

Kosor:  'Gospodin Banožić je slaba karika u ovoj Vladi'

Ako oni uspiju sniziti strasti, ja bih preporučila da možda prije početka sjednice za obranu se nađu i popiju kavu u simboličnom smislu da sve moguće krune ostave izvan te prostorije, rekla je Kosor

Bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor u vijestima na RTL televiziji osvrnula se na trenutnu političku scenu te incidente koji se na njoj događaju. Prikazala je svoje viđenje situacije te savjetovala vladajuće kako da sve izglade.

- Radi se isključivo o suradnji između Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića. O tome će se raditi idućeg tjedna na vijeću za obranu - rekla je Kosor.

- Ako oni uspiju sniziti strasti, ja bih preporučila da možda prije početka sjednice za obranu se nađu i popiju kavu u simboličnom smislu da sve moguće krune ostave izvan te prostorije - savjetovala je Milanoviću i Plenkoviću.

Istaknula je s obzirom da se sastanak održava u Banskim dvorima da je očekivano da Andrej Plenković napravi taj prvi korak i pozove na sastanak Milanovića. Rekla je da je to potez koji bi i ona napravila.

- Vratimo se malo u prošlost i pogledajmo širu sliku. U vrijeme predsjednika Tuđmana politički je sustav bio drugačiji, predsjednik je imao najveći legitimitet što ga ima sada predsjednik Milanović, izabran s najvećim brojem mogućih glasova i od tuda izviru zapravo problemi. Predsjednik koji ima ogroman politički legitimitet, a relativno male ovlasti, ali svejedno iznimno važne u području vanjske službe, vojske i sigurnosnih poslova - rekla je Kosor.

- Ako se prisjetimo kako je to bilo primjerice u vrijeme predsjednika Tuđmana, neki ministri obrane su trajali i po petnaestak dana - rekla je Kosor te se osvrnula na vladavinu njegovih nasljednika.

- Gospodin Banožić je dosta slaba karika u ovoj Vladi - nastavlja Kosor. 

- Vratimo se samo malo u prošlost, bivša predsjednica Hrvatske je kao što znamo sama pokušala smijeniti šefa tajnih službi. Na početku svog mandata napisala je pismo tadašnjem predsjedniku vlade da mora otići. Nije to nešto novo međutim način na kojem se međusobno politički časte sasvim je neobičajan - rekla je Kosor.

- Ako ne bude izvanrednih parlamentarnih izbora oni će još tri godine do sljedećih parlamentarnih izbora morati surađivati, odlučivati o veleposlanicima i o nizu drugih stvari u vojsci - objašnjava Kosor.

Istaknula je Kosor da ako si svi odgovorni da se sve može razgraditi te se prisjetila njenog odnosa s bivšim predsjednikom Mesićem.

 

Najčitaniji članci