Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
333 komentara

Kosovski specijalci zauzeli su važnu branu: 'Vezali su Srbe'

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je načelniku Glavnog stožera Milanu Mojsiloviću stavljanje cjelokupne kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene pripravnosti...

333 komentara

Kosovski specijalci ROSU raspoređeni su jutros u neposrednoj blizini brane i umjetnog jezera Gazivode. Riječ je o strateški važnoj poziciji oko koje se spore Srbi i Albanci, a koja se nalazi u sjevernom dijelu Kosova pretežito naseljenom Srbima.

Kako doznaje Blic, akciju je izvelo 80 naoružanih specijalaca ROSU, koji su zauzeli sve prilaze jezeru i vezali Srbe zaposlene u hidroelektrani.

Nekoliko sati kasnije, povukli su se s jezera.

Specijalci su nosili duge cijevi, a jedan dio i fantomke. Nisu bili raspoređeni samo na kopnu već i po jezeru, u čamcima. Svi su bili pod punom borbenom spremom. 

Pripadnici ROSU su ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane. Kako navodi prištinski "Zeri",  "okružili" su umjetno jezero, a policijske snage su tamo "uveli" kroz Centar za razvoj ekologije i sporta.

Gazivode su iznimno važne za sjever Kosova i tamošnje Srbe jer se s hidroelektrane snabdijevaju strujom, ali i vodom za piće koju koristi 800.000 ljudi.

Vučić stavio vojsku u stanje pripravnosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je načelniku Glavnog stožera Milanu Mojsiloviću stavljanje cjelokupne Vojske Srbije u stanje najviše borbene pripravnosti zbog napada albanskih specijalaca na Srbe na sjeveru Kosova.

Čelnik vladinog ureda za Kosovo Marko Đurić na izvanrednoj je tiskovnoj konferenciji izjavio da je Vučić, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, naredio stavljanje Vojske Srbije u stanje pune borbene pripravnosti, a od ministra policije zatražio je punu spremnost svih policijskih postrojbi.

Đurić je također rekao da je predsjednik Srbije o situaciji na sjeveru Kosova izvijestio visoke dužnosnike međunarodne zajednice i zatražio njihovo reagiranje sukladno sporazumima o uvjetima angažiranja kosovskih postrojbi na sjeveru Kosova.

Zapovijed o borbenoj pripravnosti prenesena je Glavnom stožeru vojske, a MUP Srbije priopćio je da su u punoj pripravnosti i policijske postrojbe.

"U povodu napada Albanaca na sjever Kosova i Metohije i uhićenja Srba koji nisu počinili kazneno djelo naredio sam ravnatelju policije da sve specijalne i posebne postrojbe policije stavi u stanje najviše pripravnosti", izjavio je ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.

Thaçi: Došao sam prošetati uz jezero

Nakon akcije kosovskih specijalaca, pokraj jezera snimljen je kosovski predsjednik Hashim Thaçi. Izjavio je kako je došao "malo prošetati u prirodi",

Nedugo nakon objave snimke, pojavile su se informacije o povlačenju kosovskih specijalaca pa su mediji u Srbiji ocijenili kako je sve izvedeno samo u svrhu provokacije tj. da bi se Thaçi 'mogao prošetati'.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message