Obavijesti

News

Komentari 15

Kostrena je Općina - prijatelj djece: I vrtićanci i roditelji uče kako je baš fora ići u školu

Kostrena je Općina - prijatelj djece: I vrtićanci i roditelji uče kako je baš fora ići u školu
5

Osim posebnog programa za pripremu predškolaca, u Kostreni su organizirali brojne aktivnosti za djecu, od odlaska na izlete do vježbanja s kineziolozima. Posebna se pažnja posvećuje djeci s poteškoćama

VIDEO

Općina Kostrena službeno je postala “Općina - prijatelj djece!”. Riječ je o prestižnoj tituli koju još od 2005. dodjeljuje Savez društava “Naša djeca Hrvatske”, kojom se želi pokazati da djeca u tim sredinama imaju bolje uvjete za rast i razvoj.

Uz Kostrenu, ovogodišnji dobitnici su i Općina Belica, Grad Daruvar, Općina Dekanovec, Grad Duga Resa, Općina Mala Subotica, Općina Stari Jankovci, Općina Virje.

'Ovdje je lijepo biti dijete'

U svojoj kandidaturi, Kostrena je naglasila upravo one stvari koje su najvažnije njihovoj zajednici.

- Ovo je sredina u kojoj je lijepo biti dijete i jednostavno biti roditelj. Relativno mali broj djece ostaje neupisan u vrtić, ali u planu je gradnja još jednog vrtića, kojim će se riješiti i taj dio. Suradnja sa školom, centrom za kulturu i knjižnicom odvija se na dnevnoj bazi, sredina je mala, svi se poznaju i veliki dio kolektiva je upravo iz Kostrene. Sve je nadohvat ruke, i more i šuma i dvorana, svaki lijepi dan provodi se u prirodi, na igralištu, u šetnjama uz more te izletima. Sve to čini lijepo djetinjstvo s puno mogućnosti, kako za roditelje, tako i za djecu - rekao nam je ravnatelj dječjeg vrtića “Zlatna ribica” Stanko Vučetić.

'Nadamo se da će ostati živjeti ovdje'

Općinski načelnik Dražen Vranić, koji je preuzeo Odluku o proglašenju Kostrene "Općinom - prijateljem djece", istaknuo je motiv motiv uključivanja u program: 

- Od samog osnutka Općina Kostrena je aktivno posvećena unapređenju svih aspekata života djece i mladih, te stvaranju sretne i sigurne zajednice u kojoj će odrastati i, nadamo se, ostati živjeti. Nastojimo biti potpora roditeljima, od rođenja djeteta, preko vrtića i škole pa sve do završetka obrazovanja, ali i podupirati potrebe i očekivanja djece i mladih u našoj zajednici.

Zadovoljstvo akcijom i ostvarenim rezultatom istaknula je i Borka Reljac koja je bila na čelu kostrenskog Koordinacijskog odbora.
- Naš cilj nije bio osvajanje titule, nego stvaranje još boljih uvjeta života za našu djecu. Program će nas obvezivati da ne odustanemo i nastavimo još aktivnije promišljati o dobrobiti svih nas u lokalnoj zajednici - zahvalna je Reljac.

Roditelji vole radionice o školi

Odgoj i obrazovanje predškolske djece odvija se u dječjem vrtiću "Zlatna ribica". Vrtić ima kvalitetnu suradnju s obližnjom osnovnom školom, posebno u pripremi predškolske djece kroz program "Volim vrtić, volim školu" kako bi tranzicija u školu prošla što jednostavnije i prirodnije.

Predškolski se program provodi po verificiranom programu ministrastva, kroz redoviti odgojno-obrazovni dio, a djeca koja nisu u sustavu vrtića, integriraju se u njega od veljače do svibnja, od 9 - 12 sati, u kojima provode 250 sati nastave.   

- Također, svake godine s roditeljima odrađujemo program "Volim vrtić, volim školu" - druženje s roditeljima i djecom gdje odgajatelji i pedagoginja pokazuju tj. uče roditelje na koji način s djecom pristupiti pripremi za školu, ali i budućem školovanju, što je također korisna radionica i odaziv je jako velik. 
Surađujemo i sa školom na način na način da pred svaki upis djece u OŠ zajedno s pedagoginjom, ravnateljicom i učiteljicama koje dobivaju prvašiće sjednemo i prokomentiramo svako dijete pojedinačno, čime se dobiva uvid koja djeca im dolaze kako bi se adekvatno pripremili, pojedontavili i olakšali djeci prelazak iz vrtića u školu. Djeca prije škole odlaze na redovite sistematske preglede na kojima se odlučuju da li djeca dobivaju odgodu za polazak u školu ili idu u neku drugu ustanovu primjerenu za njihova određena stanja oštećenja - pojašnjava Vučetić. 

Svake godine je sve više djece s poteškoćama

Posebna se pažnja posvećuje radu s djecom s poteškoćama u razvoju. Uz asistente u predškolskom odgoju, tu je i neformalna interna mreža podrške pomoći roditeljima.
- U vrtiću imamo edukatorskog rehabilitatora koji je koncentriran na djecu koja nemaju rješenja o posebnim potrebama, ali mi uviđamo određene poteškoće u razvoju pa na taj način pokušavamo pomoći roditeljima i odgajateljima i naravno djeci. Što se tiče djece s rješenjem o posebnim potrebama, uz podršku općine imamo četiri pomoćnika za njegu, skrb i pratnju, tako da su oni u pratnji djece, koja su integrirana u redovne skupine, 4 sata dnevno. Naš je zadatak njihova integracija s djecom, druženje, socijalizacija i osnovne stvari koje prolaze kroz svako djetinjstvo. Rad s njima uključuje i rad jedan na jedan u senzornom kabinetu, čije opremanje je i edukaciju voditelja je osigurala općina. Primijetili smo da je svake godine pri upisima sve više takve djece, a isto tako sve veći broj je djece koja imaju određene poteškoće, a nemaju rješenja i gdje je iznimno bitna ta rana intervencija gdje roditelji i odgajatelji nalaze zajednički jezik kako bi se s ranom intervencijom krenulo što prije jer su tad rezultati puno veći i bolji - kaže ravnatelj Vučetić.

Predstave, izleti, treninzi

- Najvažnije je da roditelj i odgajatelj nađu zajednički jezik kako bi se što prije krenulo s određenim pristupom, a također i da roditelj krene na observaciju kod stručnjaka od kojih mi dobivamo povratnu informaciju na koji način pristupiti djetetu - smatra Vučetić.

Vrtićka djeca tijekom godine idu na mnogobrojne predstave, izlete (za koje je dva puta godišnje osiguran besplatan autobus), radionice s roditeljima te sportske aktivnosti u obližnjoj spotrskoj dvorani, koje za djecu od 3 do 7 godina, uz sistenciju odgajatelja, vode profesionalni kineziolozi.

- Treninzi se odvijaju dva puta tjedno, a djecu se priprema da samostalno sudjeluju u tjelesnom odgoju. To je isto proces u kojem se prvih par mjeseci djecu uči, oblačiti, presvlačiti, a kasnije i trenirati. Kao dodatna aktivnost tu je "Čakavski kantunić" - program očuvanja čakavštine i tradicije kraje te učenje engleskog jezika - ističe ravnatelj.

Općina sufinancira vrtić

Ako neko dijete iz bilo kojeg razloga nije upisano u navedni vrtić, a prošao je redovni upisni postupak i roditelji su zaposleni, općina sufinacira u istom iznosu bilo koji drugi vrtić u okolnim naseljima. Stambeno zbrinjavanje u većoj mjeri uključuje obitelji s malodobnom djecom, a dobrotvorne akcije pomoći namijenjene su djeci i obiteljima koje se nađu u nekim teškim socijalnim situacijama. Provodi se i velik broj ekoloških akcija u školi, vrtiću i udrugama, a bave se čišćenjem podmorja, plaža i obale. Dojmljiv je i pilot projekt centra za kulturu "Story po svoju", koji djeci omogućava socijalno uključivanje i mlade uvlači u "makers" kulturu, senzibilizira ih za snažniji društveni nagažman i stvara okruženje u kojem uče i djeluju u lokalnoj zajednici, povećavajući kvalitetu života i stvarajući dodatnu vrijednost sebi i drugima. 
Vrijedno je izdvojiti i školski projekt "Bez busoli", koji se temelji na aktualiziranju nastavnog gradiva kroz prizmu pomorstva i s kostrenskim poorcima, a sa ciljem razvijanja ljubavi prema Kostreni kao tradicijski pomorskom kraju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.