Obavijesti

News

Komentari 28

Kovač o izborima: Aleksandar Vučić je apsolutni vladar Srbije

Kovač o izborima: Aleksandar Vučić je apsolutni vladar Srbije

O tome što za Hrvatsku znači izbor Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije govorio je predsjednik Odbora za vanjsku politiku te bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač

VIDEO

Gost u studiju 24sata bio je u ponedjeljak Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku u Hrvatskom saboru te bivši ministar vanjskih poslova, a s voditeljem Igorom Alborghettijem razgovarao je o jučerašnjim izborima u Srbiji, otvorenim pitanjima na relaciji Zagreb - Beograd te o tome tko je točno Vučić, onaj iz 95' koji je govorio da Glina nikad neće biti hrvatska ili ovaj današnji, 'moderni', koji otvara Srbiju zapadu.

- Sad imamo potvrdu da je gospodin Vučić apsolutni vladar u Srbiji, uspio je Tomislava Nikolića izgurati s funkcije predsjednika i vrlo vješto pripremiti teren za svoju kandidaturu i sinoć premoćno pobijediti u prvom krugu. Nama je u Hrvatskoj najvažnije uspostaviti kvalitetan dijalog s Vučićem kao budućim predsjednikom kako bismo neka otvorena pitanja na relaciji Zagreb - Beograd uspjeli riješiti, komentirao je dolazak Aleksandra Vučića na mjesto srpskog predsjednika bivši hrvatski ministar vanjskih poslova.

O odnosu Vučića sa svojim prethodnikom rekao je kako je za Vučića Nikolić očito bio problem, jer je i kao predsjednik vlade bio na neki način neprikosnoveni vladar Srbije. Smetao mu je očito u obavljanju reformi i u mijenjanju politike, pogotovo vanjske. Zbog toga ga je na neki način uklonio s mjesta predsjednika Srbije, kazao je Kovač te dodao kako je nositelj izvršne vlasti vlada pa će Vučić morati organizirati dobar mehanizam koji će provoditi njegovu politiku.

Vučić je osoba koja je u prvom redu naklonjena zapadu, ali ce uvažavati i tradicionalne odnose Srbije s Rusijom. Nikolić je, s druge strane, dominantno imao suradnju s Rusijom, s Istokom.

 

 

Na pitanje koji je pravi Vučić, onaj velikosrpski ili ovaj moderni Miro Kovač je kazao kako je to srpski političar koji želi moć, želi upravljati zemljom, sustavom u kojemu živi, želi što snažniju Srbiju. To nije bilo moguće postići 90-ih godina u vidu 'Velike Srbije', ali je shvatio da može stvoriti snažnu Srbiju na zapadnom Balkanu.

Mi smo prošle godine s prethodnom vladom uspjeli razne elemente integrirati u pregovarački okvir Srbije tako da Srbija ima obvezu uraditi određene stvari u pregovorima s EU. Srbija zbog napredovanja to mora napraviti, i na taj način smo stvorili pretpostavku o relaksaciji odnosa na relaciji Zagreb - Beograd. Vjerujem da ćemo s Vučićem moći krenuti u rješavanje pitanja ratnog nasljeđa. Tu govorim o nestalima, o onima koji su bili u srpskim logorima, koji će moći tražiti odštetu za periode provedene u logorima. Sve ćemo to postići uz dobru volju iz Zagreba. Tu ćemo biti principijelni, tu mislim na vladu i na predsjednicu, a što se tiče Vučića - morat će to napraviti zbog svoje vjerodostojnosti.

Morat ćemo usporedno s time graditi i mostove za bolju budućnost da rasteretimo mlade ljude traume i rata. Osobno sam optimist, ali ponavljam, morat ćemo prema Srbiji biti principijelni i tražiti da se to napravi, kazao je Kovač.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.