Obavijesti

News

Komentari 62

Kovač o migrantima: Hrvatska će biti spremna na žešće mjere

Kovač o migrantima: Hrvatska će biti spremna na žešće mjere
1

Ministar vanjskih poslova smatra da se treba što prije pronaći rješenje jer se ne smije dočekati proljeće s ovakvim nekoordiniranim stavom na razini Europske unije

VIDEO

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač u Dnevniku Nove TV govorio je o gorućem pitanju Europske unije, sve većeg priljeva izbjeglica.

- Za sada je hrvatski plan biti i dalje u koordinaciji sa susjedima, Srbijom, Slovenijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Austrijom i na granici sa Grčkom, na jugu Makedonije kontrolirati priljev izbjeglica. Mi možemo biti ponosni na rad hrvatske policije, na koordinaciju sa susjedima i možemo reći da na ovom dijelu Europe jako dobro radimo sa susjedima, To je primjer mnogim drugima i to ćemo dalje činiti. Jasno ćemo slijediti politiku svojih sjevernih susjeda. Ako Austrijanci budu još više kontrolirali, to će činit i Slovenci, to ćemo učiniti i mi. U svakom slučaju, biti ćemo spremni na žešće mjere, za sad to funkcionira, a čuli ste i ministra Orepića koji kaže da Hrvatska primjereno postupa i spremna je na nove izazove ako to bude bilo potrebno - rekao je Kovač.

Kovač je kazao kako Hrvatska već pomaže svojom ratnom mornaricom u Sredozemlju, te je spremna dalje se uključiti.

- Hrvatska daje doprinos rješavanju migrantske krize, no nama treba dugoročno pravo, zajedničko, europsko rješenje, još ga nema, nažalost i morat ćemo svoje veće partnere požuriti da ga što prije postignemo. Ono što zaista možemo reći je da će Hrvatska postupati humano i efikasno - rekao je ministar.

Kovač smatra da se treba što prije pronaći rješenje jer se ne smije dočekati proljeće s ovakvim nekoordiniranim stavom na razini Europske unije.

Što se tiče vanjskopolitičkih prioriteta nove Vlade, Kovač je kazao da žele jačati odnose sa susjedima, i odnose uopće sa susjedima u srednjoj Europi i jugoistočnoj Europi.

- Već sam obišao četiri susjedne zemlje, bio sam u Bosni i Hercegovini, bio sam u Mađarskoj, bio sam u Crnoj Gori, bio sam jučer i prekjučer u Italiji i mogu vam reći da je vrlo važno i na nivou vanjskih ministara, surađivati. Zadnji susret je bio, prije mog jučerašnjeg posjeta, 2010. godine, a u Mađarskoj 2012. godine. Dakle, moramo puno više raditi. To mi sad činimo, a u svakom razgovoru kojeg vodim sa svojim kolegama razgovaram, u prvom redu, o gospodarstvu - rekao je Kovač.
Što se tiče Srbije, Kovač je kazao kako je već imao kontakt s Dačićem u Amsterdamu.

- Rekli smo da ćemo rješavati probleme iz prošlosti konstruktivno i otvoreno, ali da ćemo morati jačati ekonomsku suradnju na dobrobit Hrvata u Hrvatskoj i Srba u Srbiji, moramo jačati suradnju - rekao je.

Što se tiče arbitraže, Kovač navodi da je tu sve jasno.

- Ona za Hrvatsku više ne postoji, Hrvatski sabor je vezao Hrvatsku vladu da istupi iz arbitraže, to je bilo tada na prijedlog HDZ-a, konsenzus u Hrvatskom saboru. Mi ćemo sa svojim kolegama, prijateljima u Sloveniji, razgovarati o graničnom pitanju, bilateralno, ja se nadam da ćemo jednoga dana pronaći rješenje - rekao je Kovač.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH