Obavijesti

News

Komentari 120

Evo prijedloga zakona kojim Most želi ukinuti povlastice

Evo prijedloga zakona kojim Most želi ukinuti povlastice
4

Ukidanje beneficije na punu plaću: To se odnosi samo na nove zastupnike u 8. sazivu Sabora, bez ukidanja stečenih prava prijašnjim zastupnicima, kaže Kovačić

VIDEO

Ivan Kovačić iz Mosta potvrdio je da je u Mostu već napisan prijedlog zakona kojim se ukida privilegije saborskih zastupnika poput prava na naknadu plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti po modelu 6 + 6 (šest mjeseci puna plaća, idućih šest mjeseci pola plaće) do idućeg posla ili umirovljenja. Kazao je da će taj prijedlog biti predan na prvoj sjednici Sabora svim radnim tijelima.

Kovačić smatra da se beneficija na punu plaću treba ukinuti.

- To se odnosi samo na nove zastupnike u 8. sazivu Sabora , nećemo ukidati nikakva stečena prava prijašnjim zastupnicima - rekao je Kovačić koji se nada da će imati potporu Domoljubne koalicije za ovaj prijedlog jer su i oni o tome u kampanji pričali. Također, vjeruje da će to biti ostvareno u prvih par mjeseci , te da do toga sigurno neće doći u zadnjoj godini mandata.

VIDEO

'Most će imati pravo na tri saborska odbora'

Potvrdio je da će Most imati pravo na tri saborska odbora u kojima će imati predsjednika i dva u kojima će imati potpredsjednika. Iako su još u fazi dogovora, prijedlog Mosta je da to budu Odbor za ustav, Odbor za zdravstvo i Odbor za regionalni razvoj, a kandidate će tek utvrditi. Dodao je i da je jedan od kandidata za potpredsjednika Sabora Robert Podolnjak.

'Ministri još nisu utvrđeni'

Kazao je kako još uvijek od mandatara Tihomira Oreškovića čekaju povratnu informaciju o njihovim kandidatima za ministarske pozicije i da ministri nisu utvrđeni, iako se o nekim imenima već špekuliralo. Kazao je kako glasnogovornik Mosta nije išao na pregovore s mandatarom jer on zasad ostaje dogradonačelnik Metkovića.

Reiner o ukidanju povlastice: Čekam da vidim prijedlog

Prijedlog Mosta da se ukinu povlastice saborskih zastupnika, predsjednik Sabora Željko Reiner nije želio komentirati dok prijedlog ne dođe u saborsku proceduru. Na pitanje je li ga voljan podržati, rekao je:

- Ne znam što znače privilegije, koje privilegije, ali kažem, hajdemo raspravljati kad neki prijedlog postoji, a ne kad je netko nekome rekao što će učiniti jednog dana - rekao je Reiner.

VIDEO

Dragovan: Vidjet ćemo, ali puno su važnije reforme

Igor Dragovan slaže se da o tome treba raspravljati kad sjednu u saborske klube i vide prijedloge Mosta. Podsjetio je da je to pitanje izmjene mnogih zakona, prema tome treba razgovarati.

- Vidjet ćemo. Očekujem da dođu prijedlozi, ne preko glasnogovornika nego da uđu u saborsku proceduru i tada ćemo o njima raspravljati. U ovom trenutku puno je važnije koje će se reforme provesti, a za koje su se Most i Domoljubna koalicija zalagali - rekao je Dragovan koji se boji da se od mnogih reformi u zadnjih mjesec dana odustalo te da je sada najvažnija reforma fotelja.

- Za SDP je najbitnije koje će reforme i program provoditi iduća Vlada - rekao je.

VIDEO

Na pitanje podržava li ukidanje modela 6+6 kaže da se neke stvari trebaju mijenjati. Podsjetio je da je Milanovićeva vlada ukinula povlaštene saborske mirovine, a da je Račanova vlada plaće dužnosnika u 2000. smanjila za 40 posto. Naveo je da su to dvije konkretne stvari koje je provela socijaldemokratska vlada.

Na pitanje je li to moralno, ponovio je da se sve može promijeniti.

- Meni u ovom trenu to nije najvažnija stvar nego u kojem će pravcu nova Vlada raditi na rastu BDP-a i izvoza, povećanja plaća građana. Nas interesira kako će živjeti građani, a sve ostalo je bacanje prašine.

Most: Želimo dokazati da stojimo iza svojih riječi

"Kako bismo odmah pokazali da stojimo iza svojih riječi i kako bismo što prije počeli ispunjavati ono što smo svojim biračima obećali, u proceduru ćemo već na sljedećoj sjednici uputiti izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru (vidi prilog 1.).

Smatramo da nije u redu da netko nakon što je tek nekoliko sati bio saborski zastupnik zbog toga godinu dana prima novčana sredstva koja nisu zaslužena radom i zalaganjem. Taj sustav stvoren je kako bi pogodovao pojedincima i strankama koje na taj način plaćaju vjernost njima, a ne ideji boljitka Hrvatske.

Tijekom pregovora obje su se koalicije, Domoljubna i Hrvatska raste, složile s ovom Mostovom reformom te se nadamo da će je sve te stranke podržati i sada kada bude na dnevnom redu Sabora.

Sredstva koja će se ovime uštedjeti nisu zanemariva, no taj novac sam po sebi svakako neće spasiti hrvatsko gospodarstvo i proračun. Međutim, smatramo da je od novca i privilegija puno važniji cilj i poruka koju ovime šaljemo. Zastupnici Hrvatskog sabora i političari naprosto se moraju solidarizirati s narodom koji živi sve teže. Ovaj potez smatramo moralnim činom i vjesnikom promjena" , stoji u priopćenju Mosta.

Prijedlog zakona Mosta pogledajte ispod teksta:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.