Obavijesti

News

Komentari 66

Kradljivci katalizatora platinu prodaju za izrađivanje proteza

Kradljivci katalizatora platinu prodaju za izrađivanje  proteza
1

Katalizatori sadrže paladij, rodij, platinu. Kradljivci ih skidaju električnim kliještima, a onda ih kanalima prebacuju u Italiju. Za krađu im treba svega nekoliko minuta

VIDEO

Sa ženom i djetetom išao sam u subotu navečer na advent u centru Zagreba. S obzirom na gužve koje vladaju ovih dana, odlučio sam parkirati kod Nacionalne sveučilišne knjižnice. Kad sam se vratio oko 21 sat do auta, upalio sam ga najnormalnije, no odjednom je auspuh zatutnjao, kao da je probušen, odnosno ‘grmio je’.

Tako nam je početak svog problema opisao čitatelj. Odvezao se doma, a kako je bio vikend, strpio se do do ponedjeljka da bi auto odvezao mehaničaru.

- Kad je mehaničar pogledao podvozje auta samo je izustio: ‘Šefe, evo još jednoga’. Mehaničar mi je pojasnio da su mi ukrali katalizator - kaže čitatelj. Nakon trenda provaljivanja u automobile i krađe volana zbog vrijedne elektronike, lopovi su počeli ljudima krasti i katalizatore.

- Šef mehaničarske radionice rekao mi je da sam ja treći koji sam došao kod njega bez katalizatora. Prije mene bili su vozači kombija i dostavnog vozila - kaže čitatelj.

Katalizator skinu za nekoliko minuta

Katalizator su mu skinuli nekakvom pilom na baterije ili na akumulator. Za krađu im treba svega nekoliko minuta. Čitatelj dodaje da je primijetio oštećenje od dizalice na desnom pragu auta.

- Čuo sam da se kradu felge s gumama, cijeli auto, ali da katalizatore kradu to mi je nevjerojatno. Ti lopovi su mi napravili štetu od 10.000 kuna koliko košta originalni katalizator. Mehaničaru sam rekao i da provjeri cijeli auto je li još nešto dirano, jer nikada ne znam što su lopovi mogli napraviti. Ipak taj auto stalno vozim i sebe i ženu i dijete. Mogli su mi kočnice prerezati. Prestrašno je na što su sve spremni - rekla nam je žrtva.

Nažalost, ovaj čitatelj nije jedina žrtva krađa auto dijelova. Jedan od stanara Pavlenskoga puta u Zagrebu požalio nam se da su već tri puta ukrali volan iz VW Pola.

- Volan, koji košta 8000 kuna, prvi put ukrali su mi lani. Ušli su jedne noći u auto bez obijanja. Policija je došla, izvršila očevid, izrazila čuđenje kako je takvo nešto moguće i otišla. Nikad ništa nisu našli - jada se čitatelj.  

Kradu zbog plemenitih metala

Inače, lani je austrijska policija uhitila srpsku bandu koja je s više od 550 auta u Austriji ukrala katalizatore. Električnim su kliještima skidali katalizatore. Ukupna šteta viša je od 600.000 eura. Na katalizatore su se lopovi namjerili jer sadrže plemenite metale poput paladija, rodija, platine te se uhodanim kanalima ‘izvoze’ u Italiju gdje služe za izradu zubnih proteza. Čak je i Europski policijski ured (EUROPOL) lani zabilježio najviše krađa katalizatora na kombijima, terencima koji su povišeni te se lopovu lakše zavući pod vozilo, no nisu izostale ni krađe katalizatora na obiteljskim autima.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.