Obavijesti

News

Komentari 71

Krah Dalmacijavina: Gasi se posao, radnici će dobiti otkaze

Krah Dalmacijavina: Gasi se posao, radnici će dobiti otkaze
3

Do kraja mjeseca prestaje raditi punionica i kreću otkazi za većinu od 212 radnika i 70 sezonaca, a 16.11. istječe rok do kojeg bi Oštrc morao uplatiti 69,5 milijuna kn

VIDEO

Iako se u veljači nazirao kraj maratonskoj privatizaciji Dalmacijavina, sve je manje izvjesna sudbina nekadašnjeg vinarskog diva koji je iz 11. pokušaja prodaje na Trgovačkom sudu u Splitu u veljači dobila tvrtka Oštrc, hrvatskoga “kralja šećera” Marinka Zadre.

Do kraja mjeseca prestaje raditi punionica pića i kreću otkazi za većinu od 212 radnika i 70 sezonaca, a 16. studenog istječe rok do kojeg bi Oštrc morao uplatiti 69,5 milijuna kuna za nekretnine Dalmacijavina, brendove i prava na vinograde. 

Dosad su uplatili milijun kuna jamčevine, no preuzimanje je bilo blokiralo splitsko Županijsko odvjetništvo podigavši žalbu na prodaju jer se smatralo kako Zadrinu Oštrcu ne smiju pripasti vinarija u Jelsi i zemljište kod Vrbanja na Hvaru te skladišno poslovni objekt kod Vukovara jer su u stečajnom postupku na njih bila upisana razlučna prava državi. 

Ta je žalba odbačena u kolovozu, te se čeka da Oštrc napokon obavi preuzimanje. No ta tvrtka Marinka Zadre, suvlasnika šećerana Viro, nema obvezu prihvatiti zaposlenike koji rade u Splitu, Drnišu i na Hvaru, a kojih je, usput rečeno, za polovicu manje nego koliko ih jer bilo za otvaranje stečaja Dalmacijavina 2011. godine.

- Nadamo se da će Oštrc uplatiti ostatak novca te da će ponovno zaposliti radnike, iako pravno nemaju obvezu za to, već su to bila samo neformalne usmene najave gospodina Zadre - rekao je Lukica Bucat iz Nezavisnog sindikata Dalmacijavina.

Ta je tvrtka završila u stečaju zbog milijardu i 140 milijuna kuna duga, većinom državi, svom većinskom vlasniku, na ime neplaćenih trošarina (milijardu i 31 milijun kuna). Drugi su najveći vjerovnici radnici, koji potražuju spomenutih 75 milijuna kuna.

Čak ni Pipi nije mogao namaknuti novac

Najpopularnije piće Dalmacijavina, Pipi, reklamirali su plivački maratonac Veljko Rogošić i bivša misica Ana Sasso. Ponovni uzlet na tržište Pipi je doživio 2012., no proizvodnja i distribucijska mreža ipak nisu mogle zaraditi dovoljno novca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.