Obavijesti

News

Komentari 28

Kraj Kraljičine plaže u Ninu pronašli dvije žive periske: 'One imaju šansu živjeti uz naš trud'

Kraj Kraljičine plaže u Ninu pronašli dvije žive periske: 'One imaju šansu živjeti uz naš trud'
3

U moru kraj Nina pronašli dva primjerka ugrožene vrste. Stručnjaci Aquariuma Pula bore se za očuvanje periske. ‘Samo lani izlazili smo na teren 300 puta’, kažu

VIDEO

Dvije žive plemenite periske pronađene su kraj Kraljičine plaže u Ninu. Iz pulskog Aquariuma objašnjavaju da one vire iz sedimenta, odnosno pijeska 12 centimetara.

- Ukopane su unutra tako da su visoke sigurno više od 25 centimetara i spolno su zrele. Dok su manje od 12 centimetara nisu spolno aktivne. Plemenite periske su hermafroditi, a to znači da imaju muške i ženske gamete. Ove nove pronađene periske udaljene su jedna od druge pet metara i postupak oko njihova očuvanja je drugačiji - govori Aleksandra Beldajković iz pulskog Aquariuma pa dodaje:

- Kad se nađu odrasle jedinke u moru, ostaju tamo. Na toj poziciji će se postaviti kavez koji će ih štititi od raznih predatora kao što su, primjerice, hobotnice i stavit će se plutača žute boje na kojima će stajati simbol 'Ne diraj, plemenita periska u Jadranu'.

Naime, stanje plemenite periske u Jadranskome moru je i dalje kritično. One su pred izumiranjem, stoga su u Aquariumu počeli s aktivnostima zaštite te vrste još 2019. godine. Tad je zabilježen prvi veliki pomor tih školjkaša u Jadranu. On se prvo desio u južnom dijelu Jadrana, u visini Dubrovnika. Upalio se alarm i nakon nekoliko dana počelo se s monitoringom na sjevernom dijelu Jadrana, koji je do tog trenutka bio u dobroj kondiciji. Samo tri-četiri mjeseca nakon toga, u suradnji s resornim Ministarstvom, znanstveni tim Aquariuma uključio se u sve aktivnosti oko plemenite periske koja je strogo zaštićena vrsta još od 1992. godine, pod Barcelonskom konvencijom, koja vrijedi i za našu zemlju.

- Dobili smo tad dozvolu da izuzmeno nekolicinu plemenitih periski, njih tridesetak za koje smo napravili analize. Uzeli smo tkiva i poslali Hrvatskom veterinarskom institutu u Zagrebu. Otkriven je patogen haplosporidium pinnae koji je ugrozio baš plemenitu perisku, a ne ostale vrste periski. Riječ je o parazitu koji ulazi u školjkaša koji je inače izuzetno jak filtrator. Plemenita periska filtrira dnevno više od 2000 litara mora u danu. Tako je periska, osim fitoplanktona, zooplanktona, došla u doticaj s parazitom koji je izvršio pomor. Kad jednom uđe u školjkaša, naseli se u probavni sustav, širi se prema škrgama i na kraju periska ne može tako brzo filtrirati, izgladnjuje se i ugiba od gladi - objašnjava Aleksandra.

Prvi pomor plemenite periske zabilježen je 2016. u Španjolskoj. Patogen se širio prema Francuskoj, Italiji, te je preko Grčke došao u Jadran. Još nema lijeka.

- Sve to dovelo je gotovo do stopostotne smrtnosti na mnogim lokacijama u Mediteranu i Jadranu te je u samo godinu dana periska dobila status kritično ugrožene vrste u RH, pred izumiranjem. Tad je krenuo projekt očuvanja plemenite periske u Jadranskome moru, koji je koordiniran od strane resornog ministarstva, a sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. U cijelom Sredozemlju, po državi, možemo procijeniti da imamo 10 živućih jedinki, izuzev laguna, gdje ih je više - kaže Aleksandra.

Samo lani, čak 300 puta izlazilo se na teren zbog dojavi o tome kako su ljudi vidjeli plemenite periske.

FOTO U Ninu pronašli dvije žive periske: U hrvatskom dijelu Jadrana je tek 27 živih jedinki
FOTO U Ninu pronašli dvije žive periske: U hrvatskom dijelu Jadrana je tek 27 živih jedinki

- Sve te dojave provjerene su od tima stručnjaka iz tri institucije. Najveći broj dobrih dojava je iz sjevernog Jadrana, i to oko Vrsara i Poreča. Postoji više vrsta periski, ali samo je plemenita periska ugrožena. Aquarium je jedina institucija u državi koja nastoji u kontroliranim uvjetima sačuvati te jedinke. Trenutačno imamo osam juvenilnih periski koje su ove godine skupljene s kolektora, te još tri periske koje su više od godinu i pol s nama, a nadamo se da će i dalje tu ostati. Haplosporidium je toliko razoran da u jedan dan može izvršiti pomor na stotine jedinki. Perisku može ubiti u samo 24 sata - zaključuje Aleksandra. 

Periske napada parazit, može ih ubiti u 24 sata

Postoji više vrsta periski, ali samo je plemenita periska ugrožena, kažu. Aquarium je jedina institucija u državi koja u kontroliranim uvjetima čuva te jedinke. Imaju osam juvenilnih periski i još tri periske koje su više od godinu dana kod njih. Parazit koji ih napada u danu može ubiti stotine jedinki

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk