Kamenice stoljećima konzumiraju ljudi diljem svijeta, a posebno na mjestima uz more. Prekomjerni izlov i zagađenje značajno su smanjili zalihe kamenica
Ono što je priroda stvarala godinama, može se uništiti. Naime, zbog uzimanja pijeska iz mora i rijeka dolazi do erozije te utječe na život morskih životinja i flore
Začinsko bilje koje dobro ide s kamenicama su peršin, komorač i timijan. Za one koji to vole dobri su, kaže stručnjak za školjke, i začini poput đumbira, anisa i čilija
Umjesto da ih izronimo, dostupne su nam razne ogrlice i narukvice koje su ujedno posveta čarobnom podmorju. Stil donosi naglasak na sedefaste nijanse i njegov neodoljiv sjaj
Richard Corrigan, vlasnik obiteljskog restorana Bentley's Oyster Bar & Grill je podijelio svojih 10 najboljih savjeta za jedenje kamenica kako bi vaš poseban obrok izgledao sofisticirano.
Rješenje problema onečišćenja mikroplastikom zahtjeva uvođenje radikalnih inovacija, obrazovanje potrošača, ali i političku volju, istaknuli su
Uzgajivač školjaka mora pretražiti 10.000 bisera da bi pronašao 40 komada koji se podudaraju kako bi od njih napravili kvalitetnu ogrlicu, pa cijene ponekad lete u nebo i rijetki si mogu priuštiti takav nakit
Jedna njemačka obitelj je sa svog ljetovanja i putovanja u Keniji uzela goleme školjke i donesla ih sa sobom nazad u Njemačku. Naravno, carinici su školjke pronašli i sada im prijeti kazna...
Iako se možda čini logičnim da se u zahod baca samo toaletni papir, mnogi će pustiti vodu i nakon što u toalet ubace mnoge druge stvari. Stručnjaci su upozorili što ipak valja izbjegavati
Margita Gasparovsky (73) najviše radova napravila je u mirovini koju, kaže, ne provodi u miru jer i dalje volontira kao medicinska sestra. Školjke s kojima radi donose joj njezine sestre i poznanici
Kombinacija tamnije plave i bijele boje, školjke i užad idealan su odabir za ljetne dekoracije u vašem domu koje vas ‘vraćaju’ moru. Obojiti možete i jedan zid u interijeru, i tako 'podržati' mediteranski interijer
Utvrdili su kako je 23-godišnjak periske prethodno izvadio iz mora, a kako se radi o strogo zaštićenim svojtama čiji je izlov i posjedovanje zabranjeno, protiv muškarca je pokrenut prekršajni postupak...
Portreti su toliko detaljni, a umjetnica Anna Chan iz New Yorka je otkrila da joj za većinu kreacija treba najmanje tri do tjedan dana ili čak i više da ih završi
Istraživanja su pokazala su da je pod određenim uvjetima i na područjima koja su zahvaćena masovnim pomorima još neko vrijeme moguće prikupiti mlađ plemenite periske
Plemenita periska na rubu je izumiranja zbog parazita koji se proširio Mediteranom iz Španjolske prije četiri godine no u deset posto slučajeva nepoznat je uzročnik smrti
Kod kamenice veličina jest bitna, kaže Richard Corrigan, i to svi priznaju - što je školjka veća i veći je i mesnati dio što je plus ako termički obrađujete kamenice
Kamenice su lani prodavali po pet kuna. Sad su spustili cijenu na četiri, a toliko košta uzgoj. Ako ih uskoro ne prodaju, malostonski uzgajivači neće imati kamo staviti nasade mladih školjki
Portugalski ribari riskiraju živote u lovu na Luciferov prst, školjke koje su velika delikatesa u Europi. Penju se po skliskim stijenama dok u njih udaraju valovi i jedva ostaju na nogama
Čudno meso nepoznatog porijekla nije samo u školskim kuhinjama, može se skrivati i ispod tog finog umaka u restoranima s pet zvjezdica. Evo što kuhari savjetuju da ne jedete u restoranima
Restorani Bota Šare u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Stonu nude uživanje u najpoznatijim ribljim specijalitetima. Obitelj Šare već više od 20 godina bavi se uzgojem školjki, ali i serviraju ribu iz vlastitog ulova