Obavijesti

News

Komentari 25

'Kralj čokolade' Porošenko je proglasio pobjedu na izborima

'Kralj čokolade' Porošenko je proglasio pobjedu na izborima
7

Petro Porošenko je novi predsjednik, osvojio 54,05 posto glasova. Julija Timošenko osvojila je 13,13 posto glasova. Dosad je obrađeno 45,28 elektroničkih glasova

VIDEO

Prema prvim rezultatima novi ukrajinski predsjednik je Petro Porošenko koji je osvojio 54,05 posto glasova, javlja KyivPost. Julija Timošenko osvojila je 13,13 posto glasova. Svi ostali kandidati dobili su manje od 10 posto svaki, počev od antiruskog populista Olega Lijaška iz Radikalne stranke s 8,52 posto. Dosad je obrađeno 45,28 elektroničkih glasova, objavila je Središnja izborna komisija u ponedjeljak ujutro.

Porošenko je rekao da će njegov prvi potez nakon što preuzme predsjedničku fotelju biti posjet istočnoj regiji Donbas koju su zauzeli proruski separatisti. Dodao je da Kijev neće priznati rusku okupaciju Krima.

- Odlučan korak bit će nam i zaustaviti rat i okončati kaos u zemlji te dovesti mir za ujedinjenu i slobodnu Ukrajinu - poručio je novi predsjednik i dodao:

- Možemo mirno i sa sigurnošću reći - cijela Ukrajina je glasala, ovo je njen izbor - dodao je i zahvalio i tisućama ljudi na Krimu i stotinama u Donbasu, što su sudjelovali u izbornom procesu.

'Kralj čokolade' u politici je od 1998.

Uspješan i imućan biznismen, Porošenko je u ukrajinskoj politici  već 16 godina. Sedmi je najbogatiji Ukrajinac, ali se zna približiti ljudima na ulici. Diplomirani ekonomista svoje  poslovno carstvo počeo je stvarati 90-ih godinaVozio je kakao, da bi se ubrzo obogatio kupnjom tvornica slatkiša koje je zatim pretvorio u kompaniju Roshen."Kralj čokolade", kako ga zovu, sada je vlasnik šest tvornica u Ukrajini i jedne u Litvi.

Prema nekima, uspješan "politički kameleon", parlamentarni zastupnik bio je i za vrijeme prozapadnog predsjednika Viktora Juščenka, kojega je podržavao u Narančastoj revoluciji, kao i za proruskih Leonida Kučme i Viktora Janukoviča. Godine 2001. bio je jedan od osnivača Stranke regija svrgnutoga predsjednika Viktora Janukoviča, da bi iste godine prešao u opoziciju. Na početku prosvjeda na kijevskom Majdanu, Petro Porošenko prvi je oligarh koji je podržao protuvladina okupljanja.

Izborni dan obilježen izgredima

Predsjednički izbori u Ukrajini protjecali su uz izgrede na istoku zemlje koji je pod nadzorom proruskih separatista, izvijestilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova. Poginuo je jedan građanin i talijanski novinar. Izvori govore da su novinara ubili proruski separatisti, a ne da je ubijen slučajno kako se nagađalo. 

U ponedjeljak su zaustavljeni letovi iz zračne luke Sergej Prokofjev u Donjecku. Naoružani proruski separatisti došli su do aerodroma tražeći od ukajinske vojske da se povuče. Vlasti javljaju da je došlo do sukoba i pucnjave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...