Obavijesti

News

Komentari 324

Kralj titula: Više je priznanja imala samo Elena Ceausescu

Kralj titula: Više je priznanja imala samo Elena Ceausescu
1

Željko Reiner još ima i Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red hrvatskog trolista, Medalju Bljesak, Medalju Oluja, Nagradu ‘Ladislav Rakovac’ i mnoge druge...

VIDEO

Nisam siguran da sam zaslužio takvo visoko priznanje, rekao je skromno u utorak španjolskom veleposlaniku Željko Reiner primajući znakovlje zapovjednika Reda kraljice Izabele Katoličke.

Pokretanje videa...

00:13

Skromno je potpredsjednik Sabora primio i druga odlikovanja, priznanja i nagrade. U subotu je Željko Reiner postao vitez Reda Svetog groba jeruzalemskog. Tri dana nakon dobivanja viteštva, Reineru je španjolski veleposlanik uručio znakovlje zapovjednika Reda kraljice Izabele Katoličke. Članom reda Reiner je postao odlukom kralja Filipa VI., a taj počasni naslov može dobiti svega 800 ljudi.

Pokretanje videa...

00:29

Reiner je to zaslužio zbog unapređenja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Španjolske.

Iako neke stranice na internetu sugeriraju da se članove Reda oslovljava s “najpresvijetili gospodine”, iz španjolskog su nam veleposlanstva rekli kako to pravilo više ne vrijedi.

Kao vitez Reiner ima pravo napraviti obiteljski grb, ali to neće biti potrebno jer potječe iz plemičke obitelji. Na stranicama Hrvatskog sabora pobrojane su i mnoge druga priznanja. Reiner je redoviti profesor na sveučilištima u Zagrebu i Rijeci, ali znanstvena zvanja ne piše uz ime jer kao redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ima titulu akademika. Zbog znanstvenog rada Reiner je postao i članom britanskog Kraljevskog koledža liječnika, Europskog društva kardiologa, Američkog koledža kardiologa i drugih organizacija. Američki Institut za znanstvene informacije uvrstio je ga je u popis tisuću vodećih svjetskih znanstvenih umova u 2015. godini. Prvo značajno priznanje akademiku bila je Nagrada Međunarodnog endokrinološkog društva za mlade znanstvenike. 
 Nakon nje Reiner je osnovao Hrvatsko društvo za hipertenziju, Hrvatsko društvo za aterosklerozu, a član je i drugih udruga liječnika.

Za sudjelovanje u Domovinskom ratu Reiner je dobio titulu pričuvnog pukovnika. Isto zvanje ima i Ivo Sanader koji nije proveo ni dan u vojsci. Počasna vojna zvanja imaju i drugi političari. Jadranka Kosor je počasna brigadirka, a Vladimir Šeks general bojnik. Ministarstvo obrane o tim zvanjima ni ne vodi evidenciju. Reiner je za 2021 dan proveden u neborbenom sektoru dobio mnogo odličja. Osim što je počasni građanin grada Korčule, Reiner je i dobitnik Nagrade grada Zagreba. Uz sve to, podpredsjednik Sabora piše i pjesme. Ne zna se je li član Društva hrvatskih književnika postao zbog pjesme o Ivi Sanaderu.

Po broju titula Reiner se može usporediti s Elenom Ceausescu, suprugom rumunjskog diktatora Nicolaea. Ona je nanizala mnogo znanstvenih titula, iako za razliku od Reinera, nije bila školovana. Bila je toliko ambiciozna da je sanjala i Nobelovu nagradu.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 324
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.