Obavijesti

News

Komentari 48

Počela je nova školska godina za sve osim za djecu na Hvaru

Počela je nova školska godina za sve osim za djecu na Hvaru
5

Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, pozvala je učitelje i roditelje da pomognu da se svako dijete osjeća dobrodošlo i prihvaćeno u školi. U klupe sjeda 40.000 prvaša

VIDEO

Više od pola milijuna školaraca se danas vraća u školske klupe, a očekuju ih brojne novosti u nastavi. Njihove profesore je pak školska godina dočekala s manjim plaćama i najavom sindikalnog referenduma, javlja HRT. Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, pozvala je učitelje i roditelje da pomognu da se svako dijete osjeća dobrodošlo i prihvaćeno u školi. 

- Prometna policija već je najavila da će s osobitom pažnjom nadzirati promet u blizini škola, no velik dio odgovornosti je na roditeljima i na svima odraslima - kaže Jelavić. U prvi razred ove godine kreće više od 40.000 prvaša, ali ni oni ni stariji osnovci nisu dočekali lakšu, ni jeftiniju školsku torbu koju vladajući najavljuju već nekoliko godina. 

Još jedna novost ove školske godine je to da se ukida obavezno zaključivanje ocjena na polugodištu te se uvodi elektronički upis u srednje škole. 

Predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta će danas obići 29 škola u zemlji, a ministar Željko Jovanović će posjetiti između ostalih i Osnovnu školu-Scuola elementarne Dolac u Rijeci u kojoj se nastava održava na talijanskom i hrvatskom jeziku. 

Osnovnim školama u Hvaru, Jelsi i Starigradu odobren je tjedan odgode početka nastave zbog turističke sezone koja još uvijek traje. Ostale škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji započele su s nastavom u ponedjeljak.

U Šibensko-kninskoj županiji 400 manje osnovaca nego prošle godine

U školske klupe sjeli su i đaci u Šibensko-kninskoj županiji. Početak nastave nisu omele ni velike vrućine ni blokada žiro-računa lokalnog autoprijevoznika ATP Šibenik, čiji autobusi zbog duga od 64 milijuna kuna prema poreznoj upravi prošlog tjedna nisu mogli natočiti gorivo. Gorivo su natočili preko sestrinske tvrtke Autoprijevoz, tako da su i gradske, prigradske i županijske đačke linije funkcionirale prvog dana škole. Osnovaca je u Šibensko-kninskoj županiji  8066 ili za gotovo 400 manje nego prošle godine. Prema podacima Ureda državne uprave u prve razrede osnovnih škola Šibensko-kninske županije krenulo je 959 učenika. Riječ je o neznatnom povećanju u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo 944 prvaša. Povećan je i broj učenika u prvim razredima srednjih škola u županiji. Njih je ove ih je godine 1324, dok ih je lani bilo 1285.

U najstarijoj splitskoj školi samo 28 prvašića

Najstarija splitska osnovna škola iz koje je izašlo više od 80 generacija, ove je godine upisala samo 28 prvašića koji će nastavu pohađati u dva razreda po 14 učenika. U OŠ Dobri zadovoljni su brojem upisanih jer se trend smanjivanja broja učenika zaustavio. Razlog sve manjem broju učenika jest to što se sve više mladih obitelji sele iz središta Splita. 

- Broj učenika pada posljednjih deset godina kada je prvašića bilo dvostruko više. No s malim brojem učenika kvaliteta nastave je puno bolja, a planiramo uvesti i cjelodnevni boravak – kaže nam ravnateljica Ivanka Žaper koja je, poput njezina prethodnika, zbog zaglušujuće buke odlučila ukinuti školsko zvono. Prvašići to tek trebaju naučiti.

- Nismo im danas govorili o zvonu, danas se samo upoznajemo – kazala nam je učiteljica Silvana Krželj koja je jučer prvi put vidjela svoje nove đake. Učitelji su im napravili poklone, a učenici drugih razreda su im pripremili predstavu. 

- Nema zvona, nema stresa – rekla nam je Irena Pecotić (31), majka prvašića Ivana. Ona je knjige naručila za nešto više od 700 kuna i kaže, sve je prošlo bez previše drame.

- Školske torbe su primjerice jako skupe, od 500 kuna pa naviše. Ima ih i za više od 1000 kuna, ali Ivan je uzeo jeftiniju verziju torbe, ali je dobio poklončić zbog skromnosti – kaže nam Irena. U OŠ Dobri i ove će godine ići djeca s Pujanka jer ta škola, unatoč najavama, ni ove godine nije gotova. S dan kašnjenja počet će nastava i na Mertojaku i to zbog radova.

Sve o novoj školskoj godini pročitajte u našem specijalu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C