Obavijesti

News

Komentari 37

Kreće primjena novog zakona: Kazne za trgovce do 5 mil. kn

Kreće primjena novog zakona: Kazne za trgovce do 5 mil. kn
1

Zakonom je propisan sustav za osiguranje i zaštitu poštenih trgovačkih odnosa, definirane su nepoštene trgovačke prakse i mjere za sprječavanje njihova nametanja

VIDEO

Prijelazno razdoblje do pune primjene Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom istječe sutra, 31. ožujka, do kada svi ugovori između trgovaca, otkupljivača i prerađivača moraju biti usklađeni s tim zakonom, priopćilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede.

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom stupio je na snagu 7. prosinca 2017. godine, a prijelazno razdoblje do njegove pune primjene istječe sutra.

Zakonom je propisan sustav za osiguranje i zaštitu poštenih trgovačkih odnosa, definirane su nepoštene trgovačke prakse i mjere za sprječavanje njihova nametanja kao i zadaće i način postupanja tijela za njegovu provedbu.

Utvrđene su 24 nepoštene prakse za trgovce, 10 za otkupljivače ili prerađivače (neke su iste za jedne i druge) koje su trgovci i otkupljivači zaračunavali proizvođačima/dobavljačima da bi otkupili njihove proizvode za preradu ili ih stavili na police trgovina. 

Na toj listi su: uvjetovanje sklapanja ugovora kompenzacijama, naknade za investiranje u nove trgovine, za istraživanje tržišta, za proslave obljetnica trgovaca i prerađivača, obveze za proizvode koji su u vlasništvu otkupljivača ili trgovaca (naknade za kalo, rastep i lom proizvoda, za krađu proizvoda s polica, prodaju ispod nabavne cijene, jednostrani raskidi ili izmjene ugovora, i sl.), podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Podsjećaju i da su donošenje zakona pokrenuli radi zaštitite domaćih proizvođača od nekorektnih tretmana trgovaca/otkupljivača, radi uspostave transparentnih i fer odnosa proizvođača i trgovaca/otkupljivača te uređenja tržišta i sankcioniranja nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom. 

Također ističu da se zakonom ne ograničavaju temeljni interesi proizvođača i trgovaca/otkupljivača, već se uspostavlja jasan okvir za odgovornost u izvršavanju mjerljivih usluga koje su naplaćene.

"Očekujemo da će Zakon pridonijeti kvalitetnijoj suradnji među poslovnim partnerima, ne ugrožavajući ničije poslovanje i razvoj", kaže se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Podsjećaju i na kazne za nepoštene prakse - za pravne osobe maksimalnih 5 milijuna kuna, a 2,5 milijuna za fizičku osobu koja, primjerice prodaje proizvod po cijeni nižoj od nabavne cijene u nabavnom lancu tog proizvoda. Za ostale teže povrede maksimalna kazna iznosit će 3,5 milijuna kuna, a za lakše povrede jedan milijun kuna.

Trgovcem značajne pregovaračke snage smatra se onaj čiji ukupni godišnji prihod prelazi 100 milijuna kuna, uključujući povezana društva, a pregovaračka snaga otkupljivača i prerađivača odnosi se na one kojima ukupni godišnji prihod prelazi 50 milijuna kuna.

"Zakon se dugo pripremao i o njemu je raspravljano na svim razinama uključujući trgovce, dobavljače i proizvođače. Takva praksa nije pratila nijedan dosadašnji zakon u RH, a u Saboru je dobio potporu svih političkih opcija. Dobro smo promislili o rokovima i svima ostavili dovoljno vremena za prilagodbu. Među svim dionicima u lancu opskrbe hranom očekujem kvalitetnu suradnju koja neće ugrožavati ničije poslovanje i razvoj", izjavio je ministarpoljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Ustvrdio je da novim zakonom nitko nije zakinut, nego su konačno izjednačeni svi odnosi u lancu opskrbe hranom. 

Ministar poljoprivrede ujedno je pozvao sve da prijave nepoštene prakse kako bi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja mogla žurno reagirati te pokaže li se potrebnim pokrenuti i postupak radi izricanja kazni onima koji krše zakon.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke