Obavijesti

News

Komentari 264

U tijeku Zagreb Pride: Uhićen jedan čovjek, čeka ispitivanje

U tijeku Zagreb Pride: Uhićen jedan čovjek, čeka ispitivanje
5

'Punoljetna', 18. Povorka ponosa zaredom, održava se danas s početkom u 15 sati. Nakon okupljanja pred Mimarom, povorka će krenuti kroz centar Zagreba zbog čega će promet biti posebno reguliran

VIDEO

>>>>Pratite tijek događaja:

19.05 - Kako doznajemo od zagrebačke policije, jedan čovjek je uhićen tijekom povorke zbog remećenja javnog reda i mira te čeka ispitivanje. 

17.20 - Iako policija nije imala razloga intervenirati, tu i tamo netko je znao dobaciti koju uvredu. A hodali su, kažu članovi povorke, upravo da ljudi nauče prihvaćati drugačije.

- Ovo nije parada. Ovo je politički prosvjed protiv ovog društva- zaključili su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

16.19  Poruka ove punoljetne Povorke ponosa je da da smo tu, da ovo nije samo 'faza', dio smo hrvatskog društva, ne idemo nigdje i želimo punu ravnopravnost", rekla je programska koordinatorica Zagreb Pride Doria Jukić.  

Ono što se promijenilo, kada se usporedi 2002. godina kada su organizirali prvu Povorku ponosa, istaknula je, razina je nasilja i diskriminacije. Godinama kasnije, ocijenila je, vidljiva je brojnija i snažnija podrška, ali Jukić ističe da je njihova svakodnevica i dalje ispunjena diskriminacijom, nasiljem, homofobijom, transfobijom i bifobijom te da je vidljiva na radnim mjestima, ulicama, u školama i ustanovama.

- Moramo poslati poruku da ne pristajemo da naša svakodnevica bude ispunjena nasiljem i tražimo nadležne institucije, Vladu, Sabor i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da jasno ustanu i kažu da nasilje nad LGBT osobama nije u redu -  poručila je Jukić.

Organizatori su uoči kretanja povorke izrazili ponos što danas mladi odrastaju u društvu u kojem je upravo Povorka ponosa najdugovječniji prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj te poručili da su mladi glasniji, hrabriji i vidljiviji u borbi za zauzimanjem novih ulica i sigurnih prostora za sve. 

- Mi smo tu da im damo prostor i pokažemo da je nas koji se se borimo za slobodu i jednakost puno više od onih koji se zalažu za nejednakost i hijerarhije - poručili su.

16.10 - Dragi građani, tu smo da pokažemo kako nasilje više ne možemo trpjeti, uzviknula je na megafonu Ena, koja predvodi povorku, kada se zaustavila u Frankopanskoj ulici. U mamićevskom stilu, uzvikujući 'Aijmoooo', pozvala je okupljene da nastave zagrebačkim ulicama. 

- Mi smo ponosni gejevi, mi smo ponosne lezbe - vikali su sudionici.

15.55 - Pride su došli podržati i neki političari, među kojima i SDP-ovci Davor Bernardić i Gordan Maras. 

15.45 - Povorka je krenula od Mimare prema Trgu bana Jelačića.

15.30 - Stvarnost možemo stvarati jedino zajedno, ovo je zemlja za sve nas. Nije to samo faza, tu smo, dio smo društva i ne idemo nigdje. Ponosne smo što smo ujedinjene u pokretu koji ne poznaje granice, nacionalnost niti jezik. Samo tako možemo pružiti otpor, kažu organizatori. 

Posebna regulacija prometa

'Punoljetna', 18. Povorka ponosa zaredom, održava se danas s početkom u 15 sati. Nakon okupljanja pred Mimarom, povorka će krenuti kroz centar Zagreba zbog čega će promet biti posebno reguliran.

"Povorka ponosa 2019.", koja će se održati u subotu, 8. lipnja, uvjetuje izmjene u prometu užeg gradskog središta od 15.50 do 18 sati.

Okupljanje sudionika na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Muzeja Mimara) najavljeno je od 15 sati, a organizirana kolona kretat će se trasom: Trg Republike Hrvatske – Frankopanska – Ilica – Trg bana Josipa Jelačića – Jurišićeva – Draškovićeva – Šoštarićeva – Ribnjak.

Dolazak povorke u Park Ribnjak očekuje se u 18 sati, čime završava posebna regulacija prometa.

Neposredno prije polaska povorke, od 15.50 sati bit će obustavljen tramvajski promet preko Trga bana Josipa Jelačića.  

Linije 6, 13 i 17 prometovat će preko Vodnikove i Glavnog kolodvora do svojih krajnjih odredišta

Linije 4, 11 i 12 prometovat će izmijenjenom trasom: Vodnikova – Glavni kolodvor – Draškovićeva – Kneza Mislava – Trg žrtava fašizma – Zvonimirova – Šubićeva – Kvaternikov trg – Maksimirska i dalje redovnom trasom do Dubrave, odnosno Dupca

Linija 14 umjesto do Mihaljevca, vozit će do Borongaja trasom: Vodnikova – Glavni kolodvor - Draškovićeva – Kneza Mislava – Trg žrtava fašizma – Zvonimirova - Borongaj

Na dijelu trase kojom će biti onemogućeno prometovanje tramvajske linije 14 vozit će autobusi na relaciji Mihaljevac – Kaptol.

Zbog nemogućnost prolaska uobičajenom trasom, turistički vlakić vozit će od 10.00 do 15.20 sati, a elektrovozila središtem grada prometovat će od 18 do 20.30 sati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 264
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a