Obavijesti

News

Komentari 7

Krenula serološka testiranja: 'Već imamo i prve rezultate'

Krenula serološka testiranja: 'Već imamo i  prve rezultate'
1

Mi smo se nadali da ćemo danas imati 200 završenih, međutim imali smo malih tehničkih poteškoća, pa smo završili do sada 100 i to iz područja bliže okolice Zagreba, rekao je Krunoslav Capak

VIDEO

Počelo je serološko testiranje građana u Hrvatskoj zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), doznaje HRT. Građane će testirati ELISA testovima i provjeriti koliko ih je imalo antitijela, odnosno, koliko ih je bilo u kontaktu s korona virusom. 

- Ovo je jedan od aparata za automatsku detekciju specifičnih protutijela, istodobno se mogu testirati dvije ovakve mikrotitarske pločice. Znači, u svaku stane 96 uzoraka tako da istodobno možemo napraviti dvije pločice odnosno oko 180 uzoraka - rekla je Tatjana Vilibić Čavlek, voditeljica Odjela za virološku serologiju HZJZ.

POGLEDAJTE VIDEO: Talijani gladni zbog korona krize 

Pokretanje videa...

01:06

Imaju već i prve rezultate. 

- Mi smo se nadali da ćemo danas imati 200 završenih, međutim imali smo malih tehničkih poteškoća, pa smo završili do sada 100 i to iz područja bliže okolice Zagreba. Znači da od 100 imamo dva pozitivna, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Obrađuju uzorke krvi dobivene iz vene pacijenata iz cijele Hrvatske. Svi su prethodno popunili epidemiološki upitnik, a cilj je otkriti tko je imao korona virusa, a da nije imao simptome, kako i kolika je imunost opće populacije. 

Testiranja: Oko 10% Hrvata ne želi dati krv za test na koronu
Testiranja: Oko 10% Hrvata ne želi dati krv za test na koronu

Test ELISA traje 3-4 sata. Postoji mogućnost da su pozitivni rezultati pogrešni, pa stoga u suradnji s kolegama s Veterinarskog fakulteta rade i potvrdno testiranje neutralizacijskim testovima.

Na obradu čeka još 1000 uzoraka. U frižideru se čuvaju uzorci krvi građana iz cijele Hrvatske, a serološko testiranje trebalo bi biti gotovo za 15 tak dana.

Europa se mora pripremiti za drugi val: 'Virus kruži oko nas'
Europa se mora pripremiti za drugi val: 'Virus kruži oko nas'

- Mi smo s imunokromatografskim testovima koji isto detektiraju antitijela testirali sve naše djelatnike koji su radili u mikrobiološkom laboratoriju za vrijeme COVID epidemije i svih njih 40 su bili negativni, rekao je Capak.

Više stručnih saznanja i informacija omogućuje im lakšu kontrolu bolesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.