Obavijesti

News

Komentari 44

Krenuli s iskopima u potrazi za nestalima iz rata: 'Odveo sam policiju i SOA-u na lokaciju...'

Krenuli s iskopima u potrazi za nestalima iz rata: 'Odveo sam policiju i SOA-u na lokaciju...'
2

Na smetlište u Boboti stigli bageri i kamioni. Počinju tragati za navodnom masovnom grobnicom. Informaciju ministarstvu i SOA-i dao Stipo Mlinarić Ćipe. Na području Bobote su već ranije pronašli posmrtne ostatke 12 ljudi

VIDEO

Mehanizacija i radna jedinica Uprave za zatočene i nestale pristigli su u srijedu ujutro na jedno od smetlišta na periferiji sela Bobota kako bi počeli s probnim iskapanjima u potrazi za grobištima nestalih. Naime, kako navodi nadležno Ministarstvo branitelja, primili su informacije da bi se na tom području mogla naći nova masovna grobnica.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Pokretanje videa...

Terensko istraživanje u potrazi za posmrtnim ostacima osoba nestalih u Domovinskom ratu 00:55

- Na osnovi informacije dobivene prošlog tjedna o mogućoj lokaciji grobnice, ministarstvo je u najkraćemu mogućem roku provelo sve potrebne radnje kako bi počelo terensko istraživanje. U suradnji s policijom obavljen je terenski izvid i počelo se s daljnjim aktivnostima - priopćili su iz ministarstva dodajući kako se istraživanja provode i na lokalitetima Petrovačka dola kraj Vukovara te u Negoslavcima. Neslužbeno doznajemo kako je sporan teren posve prekriven smećem i građevinskim materijalom koji prvenstveno treba ukloniti, a potom će se krenuti s kopanjem. Upravo je zato bilo nemoguće teren pregledati radarima i psima tragačima, što je uobičajena praksa. Izvjesno je da će intenzivni radovi na toj lokaciji trajati neko vrijeme prije nego što se dođe do eventualnih posmrtnih ostataka.

Medved: 'Identificirali smo još šest nestalih iz Domovinskog rata. Nećemo nikada posustati'
Medved: 'Identificirali smo još šest nestalih iz Domovinskog rata. Nećemo nikada posustati'

Iako je do sada uglavnom SOA donosila prave informacije o pojedinačnim i masovnim grobnicama, koje su doista i otkrivene, navodno je informacije o ovoj ministarstvu dojavio Stipo Mlinarić Ćipe, predsjednik Centra dr. Ivan Šreter iz Vukovara, koji radi na istraživanju ratnih zločina iz Domovinskog rata.

'Odveo sam SOA-u i policiju na lokaciju'

- Prije pet dana pozvao sam SOA-u i krim policiju te ih odveo na lokaciju za koju postoji velika indicija masovne grobnice. Obavijestio sam o tome sve nadležne i reagirali su odmah, kako i treba. Iskapanja su već počela - rekao je Stipo Mlinarić ističući kako se Centar dr. Ivan Šreter ne financira niti od jednog državnog tijela i institucije nego privatnim donacijama, ali da bi, da oni upravljaju sustavom, pitanje nestalih, pitanje ratnih zločina i pitanje silovanih žena bili odavno riješeni.

Terensko istraživanje u potrazi za posmrtnim ostacima osoba nestalih u Domovinskom ratu

- To samo pokazuje koliko može napraviti jedan čovjek kad zna što hoće i kako hoće - dodao je Ćipe, koji ističe da je informaciju o grobnici dobio putem dobro obaviještenog izvora koji mu je navedenu lokaciju i pokazao.

- Da je to relevantan izvor, procijenili su i policija i SOA, pa se zato odmah krenulo s kopanjem - dodao je.

Bobota je kao mjesto masovnih likvidacija hrvatskih branitelja i civila poznata iz iskaza mnogih svjedoka na dosadašnjim suđenjima za ratne zločine. U Boboti je tijekom rata postojao tzv. Interventni vod Teritorijalne odbrane, koji je bio zadužen upravo za strijeljanja svih koji su dopremani u njihov privatni logor, a koji je bio u jednoj štali.

Preminuo je tužni otac Marijan: U Vukovaru su mu poginula dva sina, za jednim tragao od 1991.
Preminuo je tužni otac Marijan: U Vukovaru su mu poginula dva sina, za jednim tragao od 1991.

U tom je selu u studenom 2021. godine otkrivena masovna grobnica s 12 posmrtnih ostataka, također na deponiju smeća, tzv. bobotskome mrciništu. Ovaj se deponij nalazio na putu prema Vukovaru, a nova lokacija potencijalne grobnice na ulasku je u Bobotu od Osijeka.

Kad je otkrivena prva bobotska grobnica, u javnosti su se pojavile informacije da se za tu grobnicu znalo nekoliko godina. Najviše je na nju upozoravao Nikola Kajkić, bivši policajac koji je radio na istraživanju ratnih zločina.

- Zašto su trebale tri godine da počnu iskapanja na bobotskome mrciništu od dojave SOA-e da se tamo nalazi masovna grobnica? Posmrtni ostaci pronađeni na bobotskome mrciništu pronađeni su po dojavi domaćeg Srbina. Ministarstvo hrvatskih branitelja obavijest o grobnici zaprimilo je od SOA-e, nakon čega su vršili preliminarna iskapanja na tom području i iz neobjašnjivog razloga odustali od detaljnije pretrage tog terena. Samo upornošću tog domaćeg Srbina, koji je ustrajao u prokazivanju da se pronađe grobnica, ministarstvo je vratilo mehanizaciju i daljnjom detaljnom provjerom pronađeni su ostaci - kazao je tad Kajkić, koji sad kaže kako tijekom svojih istraživanja nije znao da se neka masovna grobnica nalazi i na lokaciji na kojoj su sad počela iskapanja.

Sestra vukovarskog heroja Marka Babića: 'Mučili su i ubili mog oca i majku. Želim pravdu'
Sestra vukovarskog heroja Marka Babića: 'Mučili su i ubili mog oca i majku. Želim pravdu'

- Tu su navodno pokopana tijela ubijenih branitelja i civila s područja Vukovara - kaže Ćipe.

U masovnoj grobnici u Boboti 2021. našli 12 ljudi

U masovnoj grobnici na ‘bobotskome mrciništu’ otkrivenoj u prosincu 2021. godine pronađeno je 12 posmrtnih ostataka civila zarobljenih u okupiranoj Tenji i ubijenih nekoliko dana poslije u Boboti. Najmlađi od njih imao je 17 godina, pet su bile žene, među njima je bio jedan bračni par i dva brata, nekoliko njih imalo je više od 70 godina. Za taj zločin nitko nije odgovarao. U tom kopanju pregledano je 15.000 m2 zemljišta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'
ZLOČIN U VOĆINU

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'

Antun Volf rat je dočekao u Voćinu. Nije želio ostaviti teško bolesne roditelje. Brat Zdravko za njim i danas traga. Ogorčen je što su se nadležna tijela oglušila na sva njegova saznanja o bratovom ubojstvu

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv
JOŠ TRAŽE RODITELJE

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv

Kata Lozančić (63), Marijana Solomun (60) iz Zvonko Penić (63) već gotovo 29 godina tragaju za svojim roditeljima. Bili su nedužni i bespomoćni civili, a svaki trag im se gubi 1991. godine..
'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'
U GLINI JOŠ TRAŽE NAJMILIJE

'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'

Na popisu 1871 nestalih u Domovinskom ratu, za kojima Hrvatska u ovom trenutku traga, nalazi se i šestero djece. Ubili su ih zajedno s roditeljima. Slike nekih od njih više i ne postoje, ali obitelj i prijatelji ne odustaju...