Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Krenuli u nevrijeme: Nasukale se dvije jedrilice u blizini Zadra

Austrijski skiper S.F. javio je djelatnicima zadarske Lučke kapetanije oko 2.45 sati da je nasukao jedrilicu dužine devet metara na jugozapadnoj strani otoka Mauna

5 komentara

U trenutku nasukanja jedrilice kraj otoka Mauna na brodu je uz skipera bio još jedan član posade, ali nitko nije ozlijeđen te je prema njima upućeno specijalizirano plovilo za pružanje komercijalne pomoći povilima i osobama na moru.

- Na poziciji je utvrđeno nasukanje jedrilice cijelom dužinom na obalu otoka te je postupak odsukanja i eventualnoga teglja organiziran tijekom današnjega dana. Netom prije i u trenutku nasukanja zabnilježeni su nepovovljni vremenski uvjeti na moru, dok na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša - javio je David Radas, glasnogovornik Ministarstva pomorstva. 

Još jedna jedrilica nasukala se isti dan

O drugoj pomorskoj nezgodi u četvrtak, nasukanju charter jedrilice Aleta u uvali Kosirača, djelatnici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su dojavu od Pomorske policije Zadar u četiri ujutro.

- Nasukanje se dogodilo najvjerojatnije uslijed vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta. Jedrilici je prilikom nasukanja oštećen trup ispod razine mora te je zabilježen manje naplavljivanje. Članovi posade, oboje nizozemski državljani, prošli su bez ozljeda te su zbrinuti od strane mještana Ista, koji su također osigurali jedrilicu od potonuća. Onečišćenja mora na poziciji nasukanja nema, a komercijalno odsukavanje jedrilice obaviti će se do kraja današnjega dana - kaže Radas.

Policija naplaćuje kazne za glisiranje i neposjedovanje dozvola

Dodao je da su na području Lučke ispostave Sali na Dugom otoku,  13. srpnja nadzirali brodove i od 22 plovila naplatili 3300 kuna zbog prekršaja.

-Također, donesena su i naplaćena četiri Prekršajna naloga kao i tri Mandatne kazne, a kao najučestaliji prekršaji utvrđeni su glisiranje u nedopuštenom pojasu na manje od 300 metara od obale, dok su mandatne kazne izrečene zbog neposjedovanja dozvola za upravljanje brodicom, na brodici, a jedan prekršajni nalog izdan je zapovjedniku strane jahte zbog nevijanja Hrvatske zastave - veli Radas.

Nadzorom su obuhvatili dio akvatorija unutar područja nadzora sigurnosti plovidbe Lučke ispostave Sali, uključujući prolaze Vela i Mala Proversa u Parku prirode Telašćica gdje se ujedno bilježi i najgušći pomorski promet na ovom području.

U isto vrijeme su djelatnici Lučke ispostave Biograd u koordinaciji sa djelaticima Lučke kapetanije Zadar službenim plovilima obavili redovni inspekcijski nadzor sigurnosti plovidbe u Pašmanskom kanalu gdje su temeljem utvrđenih prekršaja izdna i naplaćena četiri prekršajna naloga u iznosu od 5,000 kuna zbog nepropisnog glisiranja te neishođene potvrde o dolasku i boravku stranih brodica i jahti u Republici Hrvatskoj. Do kraja tjedna na području svih ispostava zadarske Lučke kapetanije obavljati će se redovan i po potrebi pojačani nadzor sigurnosti plovidbe, javljaju iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Možda vas zanima i ovo:
Message