Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kriminalna skrb: Ne razumiju svoja prava i što skrbnik radi...

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kažu da je u Hrvatskoj 18.014 odraslih osoba pod skrbništvom, a 2955 njih je djelomično lišeno poslovne sposobnosti

Marijan Sušenj/PIXSELL
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
12 komentara

U ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak često se javljaju ljudi koji imaju poteškoća vezano uz skrbništvo, pa joj se tako po tom pitanju obratilo 39 osoba u 2016. godini.

- Mi vidimo tri problema kad je u pitanju imovina osobe pod skrbništvom. Prije svega, to je neinformiranost štićenika i njihove obitelji o posljedicama skrbništva, odnosno lišenja poslovne sposobnosti, pa tako mnogi ne znaju što zapravo jesu obveze skrbnika i prava štićenika u tom odnosu. Sljedeći veliki problem je neobaviještenost štićenika o stanju njegove imovine i raspolaganja tom imovinom. Navodimo slučaj da nam se štićenik koji prima mirovinu od 2000 kuna požalio kako na ruke dobije samo pola tog iznosa. Ustanovili smo da mu ostatak skrbnik uplaćuje na štednju, ali ne vidi se svrha te štednje. Štićenik ima pravo na svoj novac i može ga, kao i svi drugi, potrošiti na ono što želi. I na kraju, treći problem je zloporaba činjenica da je osoba s invaliditetom pod skrbništvom gdje se raspolaže imovinom mimo njezine volje ponekad i u netransparetnim postupcima – navodi Slonjšak dodajući kako smatra vrlo upitnim činjenicu da skrbnik, osobito djelatnik CZSS-a, ima dužnost i ovlast upravljati nečijom imovinom, za što možda nema kompetencija.

Poseban fond

- Rješenje vidim u stvaranju posebnog fonda ili agencije gdje bi upravljanje imovinom štićenika sa skrbnika trebalo prebaciti na neovisne stručnjake i profesionalce. Skrbnik bi trebao štititi imovinu štićenika – rekla je Slonjšak dodajući konkretan primjer situacije koju su zatekli na terenu.

- Prilikom obilaska psihijatrijske ustanove pacijent koji se tamo nalazi godinama navodi kako je suvlasnik dvije nekretnine koje je naslijedio od roditelja zajedno s bratom koji obje koristi – jednu za stanovanje, a drugu daje u najam turistima. O navodima štićenika zatraženo je izvješće centra za socijalnu skrb. Izlaskom na teren centar za socijalnu skrb doista je utvrdio kako je predmetni dio nekretnine u suvlasništvu štićenika i njegova brata adaptiran te ga brat iznajmljuje i tako očito ostvaruje prihod. Centar navodi da s obzirom na činjenicu da je brat bez znanja centra raspolagao obiteljskom kućom u suvlasničkom dijelu štićenika poduzima potrebne radnje i mjere u cilju zaštite štićenikove imovine, što je otežano zbog nesuradnje brata - prisjetila se Slonjšak. 

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kažu da je u Hrvatskoj 18.014 odraslih osoba pod skrbništvom, a 2955 njih je djelomično lišeno poslovne sposobnosti.

Tko može biti skrbnik

Radnici centara za socijalnu skrb su skrbnici za 3189 ljudi, dok su u drugim slučajevima skrbnici rodbina, prijatelji, susjedi ili netko treći. Skrbnik može biti punoljetna osoba koja nije lišena roditeljske skrbi, poslovne sposobnosti ili nije u sukobu interesa sa štićenikom. Riječ je o čovjeku koji donosi životno važne odluke umjesto osobe lišene poslovne sposobnosti.

Ako je riječ o djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti, onda skrbnik donosi odluke samo oko nekih pitanja, poput hospitalizacije ili raspolaganja novcem.

Imaju skrbnike koji se brine o 12 štićenika

Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nisu rekli kako kažnjavaju neodgovorne skrbnike., Pitali smo ih u koliko su ukupno slučajeva skrbnici socijalni radnici i koliko pojedini skrbnik ima štićenika.

- Iz nalaza o provedenim nadzorima, imamo saznanja da se broj štićenika po skrbniku kreće prosječno od tri do šest, a ima ih koji brinu i o 12 štićenika – kažu iz ministarstva navodeći kako se raspolaganje imovinom kontrolira kroz skrbnička izvješća koja skrbnik dva puta na godinu podnosi centru, tj. Timu za skrbništvo, a stručni radnici izvješća podnose stručnom vijeću centra.
Nemaju podatke o broju zloporaba skrbnika, a nisu odgovorili ni na pitanje kako sankcioniraju zaposlenike centra koji nisu dobro obavljali svoju skrbničku dužnost.

- Generalno možemo reći da kad se radi o radnicima centra, propusti proizlaze iz ‘nečinjenja’, nebrige, pasivnosti, propuštanja da se zaštiti ili spriječi šteta, a kod skrbnika koji su osobe iz okruženja štićenika radi se o stavljanju osobnih interesa ispred interesa štićenika - kažu.

Skrbnik ponekad dobije naknadu za taj posao, a pravo na nju tijekom 2015. ostvario je 241 skrbnik. Naknada je 500 kuna na mjesec.

- Isplaćuje se samo ako obavljanje skrbnika traži posebne napore i troškove, a stručnim radnicima centra samo uz odobrenje ravnatelja za poslove koje obavlja izvan radnog vremena - kažu.

Novac se isplaćuje iz sredstava štićenika ili državnog proračuna.

Ispravak dijela teksta

U jučerašnjem tekstu greškom smo objavili da je Z. P. iz Pule ostao bez sve imovine. Nije točno, skrbnik je prodao šumu i maslinik, a ostalo ne.

Možda vas zanima i ovo:
Message