Obavijesti

News

Komentari 95

Kritika struke: ''Milan Bandić očito školu shvaća kao vrtić''

Kritika struke: ''Milan Bandić očito školu shvaća kao vrtić''
3

Nastavnici se pitaju što će biti s djecom koja će se na teret Zagreba upisati u privatne škole ako ne prođu prvi razred. Neki ističu da Bandić tako kupuje glasove

VIDEO

Struka osuđuje rješenje Milana Bandića, koji će 56 učenika upisati u privatne škole. Riječ je o učenicima koji nisu uspjeli redovno upisati srednju strukovnu školu u Zagrebu, a odbili su ponuđene škole u okolnim županijama. Godišnju školarinu od oko milijun kuna platit će Grad Zagreb. Nije isključeno da će Grad Zagreb od resornog ministarstva tražiti povrat novca.

- To je apsurd nad apsurdima. Ovo je izvan svake pameti i znak da Bandić shvaća školu kao vrtić, odnosno mjesto za čuvanje djece - rekao je Dalibor Perković iz udruge Nastavnici organizirano.

Naime, navedeni učenici imali su uglavnom niski broj bodova za upis u srednje škole, odnosno između 20 i 29 od najviše 80 bodova, te nisu uspjeli upisati neku od željenih strukovnih škola tijekom ljetnog i jesenskog upisnog roka. Od Ministarstva obrazovanja su zatražili naknadni upis.

- Toj djeci je trebalo nekako pomoći ranije, ne tako da ih šalju u Karlovac ili Bjelovar, ali ovo je kvazirješenje. Tragikomedija koja je gora od samog problema. Pitanje je hoće li se na ovaj način djeci uopće pomoći. To je predizborni cirkus koji me podsjeća na epizodu ‘Alana Forda’ - ustvrdio je Perković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Krizmanić: Ako ne budu mogli pratiti, imat će psihičke ožiljke

Nastavnici se pitaju što će biti s većinom te djece ako ne prođu prvi razred. Naša priznata psihologinja Mirjana Krizmanić upozorila je da se upisom učenika u škole za koje nemaju sposobnosti njima čini zapravo medvjeđa usluga.

- Ako ta djeca ne budu mogla pratiti školski program, imat će psihičke i emocionalne ožiljke. Milan Bandić griješi ako je u ovom slučaju gledao samo svoju korist, a na štetu učenika - smatra psihologinja.

U slučaju da učenici nisu upisani jer je na njihovo mjesto bio primljen netko preko veze, kriv je ministar, navela je.

Mihalinec: Taj problem je trebalo ranije riješiti

Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec, nije do kraja upoznat s podatkom koliko je u Zagrebu bilo upisnih mjesta te jesu li sve srednje škole popunile sve kapacitete da ne mogu primiti ni jednog učenika.

- Ako je to tako, onda je to problem jer nije planirano dovoljno razrednih odjeljenja i mjesta. To je trebalo puno prije riješiti - rekao je Mihalinec.

Napomenuo je da ocjene možda nisu pravo mjerilo znanja, ali su one ipak uvjet za upis.

- Osnovnoškolski uspjeh treba biti isključivi kriterij za upis u srednju školu. S druge strane, svatko ima pravo na obrazovanje, pa tako i ovi učenici. Ministarstvo bi trebalo omogućiti upis učenicima u one obrazovne programe na području Zagreba za koje su traženi bodovi približni bodovima neupisanih učenika. Smatramo kako su ova sredstva mogla biti mnogo racionalnije uložena, a posebice u informatičke učionice, laboratorije te sportske dvorane - reakcija je Udruge srednjoškolaca Hrvatske.

HNS: Bandić kupuje glasove

Od političkih stranaka o ovoj temi oglasio se zagrebački HNS, koji upozorava da Bandić na ovaj način kupuje glasove.

- Kakva se poruka šalje dobrim učenicima i društvu? Znači li to da se bez truda i rada možeš osloniti na javni novac? Kakva budućnost očekuje društvo koje mladima poručuje da su posvećenost, rad i zalaganje sasvim nebitni - pitaju se HNS-ovci.

Ostalo je neupisano oko 400 učenika

U Ministarstvu obrazovanja nisu komentirali potez zagrebačkoga gradonačelnika. Podsjetili su tek da je nakon dva upisna roka ove školske godine u Hrvatskoj ostalo neupisano oko 400 učenika. U Gradu Zagrebu i nakon jesenskog upisnog roka ostao je određeni broj slobodnih mjesta, koja su se popunila naknadnim upisom. Za 80 zagrebačkih učenika upis je ponuđen u školama u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, što roditelji navedenih 56 učenika nisu prihvatili, navode u ministarstvu.

- Razlog odbijanja upisa izvan Zagreba uglavnom je inzistiranje na tome da se djeca iz Zagreba trebaju isključivo upisati u Zagrebu, roditelji smatraju da će im prijevoz učenika stvarati financijsko opterećenje, iako su upoznati da srednjoškolski međumjesni prijevoz država sufinancira s najmanje 75% iznosa vozne karte - priopćili su iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Naveli su i da je ove školske godine u prvi razred srednje škole izvan mjesta prebivališta upisan 4581 učenik, odnosno njih više od deset posto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a