Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Krizni eko stožer Ćoriću: Hitno zatvorite Marišćinu, sve smrdi

Podsjetili su i da je ministar Ćorić tražio 15 dana za rješavanje problema smrada i da su mu dali mjesec dana. Prošlu subotu mještani Marčelja, većinom djeca i starci, prošetali su šest kilometara s transparentom

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
0 komentara

Iz Udruge Krizni eko stožer Marišćina pozvali su u utorak ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da hitno zatvori Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina jer problem ondje nije riješen, stanje je sve lošije, a i dalje se bilježe emisije štetnih čestica i smrad sumporovodika.

- Tražimo da, kako je i obećao, odmah zatvori centar Marišćina, jer emisije štetnih čestica i smrad sumporovodika nisu nestali, već je situacija sve lošija, što dokazuju zadnji pregledi mjerenja s mjerne stanice na Marišćini - izvijestili su su iz Kriznog eko stožera.

Istaknuli su da su smradovi koji su se noćas širili iz centra Marišćina "divljali" i da je iza njih još jedna neprospavana noć.

Podsjetili su i da je ministar Ćorić tražio 15 dana za rješavanje problema smrada i da su mu dali mjesec dana.

HOD ZA ČISTI ZRAK 'Politika je Marišćinu dovela, politika ju mora i zatvoriti'

- Fer smo i korektni, zato isto tražimo i od Vas - poručili su ministru u otvorenom pismu iz Kriznog eko stožera. 

Prošlu subotu mještani Marčelja, većinom djeca i starci, prošetali su šest kilometara s transparentom na kojemu je pisalo 'Hod za čisti zrak'.

- Samo to tražimo, to nam jamči Ustav Republike Hrvatske, mi ne dvojimo, mi želimo odvajati, zato apeliramo na Vas – ne dvojite ni Vi - stoji u pismu. 

Iz eko stožera još su naveli da je od 22. veljače, kad su se na Marišćini sastali s ministrom Ćorićem, zabilježeno 67 prekoračenja vrijednosti sumporovodika u zraku, a od početka godine 202 prekoračenja.

Od ministra stoga traže da ponovno dođe i posjeti ih.

- Čekamo Vas i molimo da nam javite datum i vrijeme dolaska - poručili iz Kriznog eko stožera Marišćina.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić bio je u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćini 22. veljače kad je rekao da u sljedećih mjesec dana treba poduzeti mjere kako bi se emisije suporovodika i smrad smanjili, a ne bude li rezultata, rekao je da je spreman, radi zaštite zdravlja građana, razmišljati o daljnim mjerama, od kojih je jedna i zatvaranje centra.

Ministar je to izjavio nakon sastanka s predstavnicima Ekoplusa, udruge Kriznog eko stožera Marišćine i mještana.

Ćorić je tada rekao kako su se dogovorili da će se u mjesec dana, u tjednu od 25. ožujka ponovno naći i razgovarati jesu li mjere koje će se poduzeti dale rezultata.

- Inspekcijski nadzor obavljen je 4. siječnja, a rješenje će u ponedjeljak biti dostavljeno centru Marišćini. Iz rješenja proizlazi da je potrebno odraditi dodatne korake kako bi se razina sumporovodika, kao i neugodni smrad, te granične vrijednosti drugih čestica smanjile i držimo da je to mjerama koje smo naložili, a trebaju se odmah poduzeti, moguće postići - rekao je tada Ćorić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message