Obavijesti

News

Komentari 1

Krizni eko stožer Marišćina želi smjenu direktora Ekoplusa

Krizni eko stožer Marišćina želi smjenu direktora Ekoplusa
1

Tvrtka Ekoplus upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina. Direktor Josip Dedić najavio je ostavku ako se problem smrada ne riješi do kraja 2018., no i dalje je direktor

VIDEO

Udruga Krizni eko stožer Marišćina (KESM) zatražila je u petak smjenjivanje  direktora tvrtke Ekoplus, koja upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina, Josipa Dedića, temeljem njegove najavljene ostavke ako se problema smrada s Marišćine ne riješi do kraja 2018. godine.

Josip Katalinić iz KESM podsjetio je na konferenciji za novinstvo u sjedištu Primorsko-goranske županije, da je na sjednici Županijske skupštine PGŽ u studenom Dedić obećao da će riješiti problem smrada do 31. prosinca 2018., a kao zalog tog obećanja položio omotnicu sa svojom ostavkom, koja bi trebala stupiti na snagu ako ne uspije u tom zadatku. 

 Katalinić je ocijenio da Dedić nije ispunio ni jedno od svojih obećanja, jer se smrad i dalje pojavljuje, a mjerne stanice neprestano pokazuju prekoračenja količina otrovnog sumporovodika i čestica PM10 u zraku na području oko Marišćine.

 U ime KESM-a i mještana općine Viškovo zatražio je da se sazove sjednica Nadzornog odbora Ekoplusa na kojoj bi se prihvatila kuvertirana ostavka Josipa Dedića.

'Uprava Ekoplusa mora riješiti problem smrada s Marišćine'
'Uprava Ekoplusa mora riješiti problem smrada s Marišćine'

 Predstavnici udruge i mještana prije konferencije za novinstvo su predali taj zahtjev nadležnim županijskim pročelnicima kako bi ga proslijedili primorsko-goranskom županu Komadini.

 Županu su poručili da pri odabiru sljedećeg direktora Ekoplusa, s obzirom da je PGŽ, uz Grad Rijeku, Općinu Viškovo i komunalno društvo Čistoća jedan od vlasnika te tvrtke, vodi računa da to bude čovjek koji može i zna kako riješiti probleme Marišćine.

 Glavni je problem nastanka smrada i opasnih plinova zajedničko odlaganje otpada na Marišćini i nužno je prestati dovoziti biootpad, istaknu je Katalinić.

 Mještanka sela Marčelji, najviše pogođenog štetnim utjecajima s Marišćine, Davorka Simčić kazala je da je o ovim problemima izvijestila pučku pravobraniteljicu, koja je reagirala tražeći očitovanja Ministarstva zdravstva, županijskog Nastavnog zavoda za zaštitu zdravlja i Ekoplusa. Odgovorio je samo Josip Dedić iz Ekoplusa i iznio niz neistina, poput navoda da se širenje plinova i smrada zaustavlja postavljanjem zelene zone kao barijere, a u stvarnosti su to samo tri stabalca visine pola metra, rekla je. 

 Mirna Međimorec iz KESM očekuje da vlasnici Ekoplusa smijene sadašnjeg direktora, koji je, kako je ocijenila, pokazao svu aroganciju i nebrigu za rješavanje problema. Također je pozvala Grad Rijeku i Općinu Viškovo da izmijene svoje odluke o odvozu otpada, kojima se ne nalaže odvojeno prikupljanje biootpada i drugog otpada, što je u neskladu s zakonskim odredbama. 

 KESM i mještani su pozvali ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da obiđe Marišćinu i okolna mjesta te razgovara s stanovnicima kako bi se uvjerio kakvo je stanje. Zatraženo je i da se ŽCGO Marišćina privremeno zatvori, dok se ne riješe problemi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.