Obavijesti

News

Komentari 34

'Kršćani su i danas progonjeni i ubijani zbog križa Kristova'

'Kršćani su i danas progonjeni i ubijani zbog križa Kristova'
4

U homiliji mons. Mijo Gorski naglasio je kako živimo u vremenu bešćutnosti, stalnih vijesti o terorizmu, ratnim sukobima, nesrećama i neizlječivim bolestima

VIDEO

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je misu na Veliki petak u zagrebačkoj katedrali obrede Muke Gospodnje, u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim, Valentinom Pozaićem, Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim te svećenicima Zagrebačke nadbiskupije, a u homiliji mons. Gorski naglasio je kako živimo u vremenu bešćutnosti, stalnih vijesti o terorizmu, ratnim sukobima, nesrećama i neizlječivim bolestima, o kršćanima koji su i danas progonjeni i ubijani zbog križa Kristova.

Biskup Gorski, također je rekao kako "uvijek iznova stojimo pred križem našega Spasitelja bez pravih riječi, stojimo pred ljubavlju koja nas zbunjuje i žrtvom koja nas plaši".  Premda kao kršćani s ponosom ističemo znak križa u svojim kućama, raskrižjima putova - u nama negdje duboko ostaje prisutan strah od križa. Želimo uživati plodove križa, milosrđe i oproštenje, ali da se sve dogodi bez ulaganja vlastitog života, naglasio je u homiliji mons.  Gorski, priopćeno je večeras iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Podsjetio je da živimo u vremenu bešćutnosti, stalnih vijesti o terorizmu, ratnim sukobima, nesrećama i neizlječivim bolestima, o kršćanima koji su i danas progonjeni i ubijani zbog križa Kristova.

Nisu to tamo neki daleko ljudi, to su "braća i sestre obilježeni istim znakom Isusa Krista, udovi istoga tijela Gospodnjega, Crkve", dodao je.

Istaknuo je i da Kristov križ čovjeka izvlači iz ravnodušnosti, te nam Veliki petak ne dopušta da se zatvorimo u svoj mali svijet udobnosti i sigurnosti, nego nam otvara pogled prema svima.

Križ je mjera svih stvari, mjera ljudske i Božje ljubavi 

- Često nas život dovodi u stanje koje nismo htjeli, no nije nam dopušteno odustati zbog drugih, zbog sebe. Ti križevi braka i obitelji, križevi poslova i zvanja, križevi neuspjeha i bolesti urezuju se u naša ramena. Potrebna je pomoć. Nosimo bremena jedni drugih, to je doista čin milosrđa na koji smo u ovoj Godini milosrđa pozvani - rekao je biskup Gorski.

Ipak, dodao je, ponekad ne možemo mnogo učiniti, promijeniti stanje, a ni podmetnuti leđa. No, rekao je, makar malom gestom možemo dati do znanja da bližnji nije sam i premda se ne može mnogo učiniti, može se utješiti, poslušati, obrisati znoj sa čela.

Ta nemoćna prisutnost supatnje uz voljenu osobu, bolesnički krevet, kada smo i sami frustrirani jer ništa ne možemo, znak je našeg ljudskog i Božjeg milosrđa – kazao je biskup Gorski. U tim trenucima u kojima mnogi osjećaju Isusove riječi: „Oče, zašto si me ostavio?“, križ postaje pitanje konačne odluke, vjere ili nevjere, života ili smrti, naglasio je.

- To znači razumjeti smisao Isusova križa. I premda će svaki put križ ostaviti traga na našem ramenu, u našoj duši, on odiše ljubavlju i očekuje se od svakoga koji vjeruje da ga s ljubavlju prihvati. Križ je mjera svih stvari, križ je mjera ljudske i Božje ljubavi - zaključio je biskup Gorski svoju homiliju.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije najavio je da će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na Veliku subotu, 26. ožujka, predvodit  svečano Vazmeno bdijenje u 21 sat u zagrebačkoj katedrali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...