Obavijesti

News

Komentari 35

Krstičević: Feldi je bio vrhunski general, nenametljiv i autoritet

Krstičević: Feldi je bio vrhunski general, nenametljiv i autoritet
15

Damir Krstičević istaknuo je kako se general Feldi izdvajao po posebnom znanju, životnoj mudrosti i okrenutosti budućnosti te je bio istaknuti pojedinac u vojnoj misli

VIDEO

Komemoracija preminulom umirovljenom general pukovniku Hrvatske vojske Franji Feldiju, prvom zapovjedniku Ratne škole "Ban Josip Jelačić", održana je u četvrtak u Domu HV-a u nazočnosti obitelji, suboraca, prijatelja i kolega na kojoj je istaknuto kako je bio izuzetan, nesebičan čovjek i vrstan poznavatelj sustava zapovijedanja.

Potpredsjednik Vlade, ministar obrane i izaslanik premijera Damir Krstičević istaknuo je kako se general Feldi izdvajao po posebnom znanju, životnoj mudrosti i okrenutosti budućnosti te je bio istaknuti pojedinac u vojnoj misli.

Krstičević: Feldi je bio nenametljiv i autoritet, vojnik i umjetnička duša

Bio je vrhunski general, stavio se na raspolaganje domovini u vremenima u kojima i nije postojalo jamstvo da ćemo ostvariti velebne pobjede. Sve svoje znanje, entuzijazam, domoljublje darovao je svojoj Hrvatskoj, naglasio je Krstičević i dodao da su oni koji su ga upoznali kao zapovjednika Ratne škole  "Ban Josip Jelačić" imali čast što su primali savjete i slušali generala Feldija.

Bio je nenametljiv, ali autoritet, iskusan vojnik i umjetnička duša i ništa mu nije bilo teško za vojnike i polaznike koji su upijali znanja rođenog vođe. Hrvatskoj je davao sebe, usađivao ljubav prema domovini i svijest koliko je teško bit vojnik, zapovjednik i vođa, rekao je Krstičević.

suncokret

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov rekao je kako je general Feldi bio oličenje skromnosti, poštenja i čovječnosti na ponos svima koji su ga poznavali te da je svojim radom dao trajan pečat upravljanja u HV-u. 

Bio je aktivan i kreativan sudionik u procesima donošenja odluka, odličan poznavatelj i analitičar operativnih i strateških pitanja s izgrađenim pristupom njihovom rješavanju. Odlazak generala Feldija potresao je sve one koji su ga poznavali i sve one koji se sjećaju dana ponosa i slave, dana kada se slavila naša Domovina, rekao je Šundov.

Posljednji ispraćaj general-pukovnika Franje Feldija bit će na zagrebačkom krematoriju na Mirogoju, a misa zadušnica služit će se u crkvi Krista Kralja na Mirogoju.

General-pukovnik Franjo Feldi rođen je 1. siječnja 1938. u Srijemskoj Mitrovici. Tijekom Domovinskog rata obnašao je brojne visoke vojne dužnosti u Oružanim snagama RH: bio je zadužen za operativu u Zapovjedništvu Zbora narodne garde, prvi je načelnik Operativne uprave Glavnog stožera HV kod generala Antuna Tusa. Upravo na toj dužnosti, dobiva promaknuće 10. ožujka 1991. iz čina brigadira u čin general-bojnika. Obnašao je funkciju v.d. pomoćnika načelnika zaduženog za borbeni sektor u GS HV-a, a kasnije je bio pomoćnik načelnika za izobrazbu i školstvo, a u doba vojno-redarstvene operacije "Oluja" obavljao je funkciju načelnika za HV u Glavnom stožeru.

U lipnju 1998. promaknut je u čin general-pukovnika te imenovan prvim zapovjednikom Ratne škole OS RH "Ban Josip Jelačić" sa zadaćom ustrojavanja i organiziranje početka rada i prihvata prvog naraštaja polaznika. S dužnosti zapovjednika Ratne škole umirovljen je 2002. u činu general-pukovnika HV-a.

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog pletera i Redom kneza Domagoja s ogrlicom. Od 2000. nositelj je medalja "Bljesak" i "Oluja".

Komemoraciji su bili nazočni voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora pri NATO-u Miroslav Tuđman, umirovljeni generali Anton Tus, Petar Stipetić i Pavao Miljavac, admiral Davor Domazet Lošo, predstavnici HGZ-a i drugi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.