Obavijesti

News

Komentari 102

'Svaki zločin mora biti kažnjen, a sudovi raditi bez pritisaka...'

'Svaki zločin mora biti kažnjen, a sudovi raditi bez pritisaka...'
11

Damir Krstičević izjavio je u Međugorju da nije imao nikakvih problema s ulaskom u BiH nakon što je dio srbijanskih medija objavio da bi Krstičević mogao biti uhićen

VIDEO

Iako su pojedini mediji najavljivali uhićenje ministra obrane RH Damira Krstičevića, umjesto toga bosanskohercegovačka policija jutros ga je u Međugorju čuvala. Na sastanak s kolegicom iz BiH ministricom obrane Marinom Pendeš Krstičević je došao dvadesetak minuta ranije od najavljenog i novinarima kratko rekao kako je granicu prešao ''potpuno normalno, kao što sam i očekivao''.

Na početku sastanka komentirali su njegovo nedolaženje u Sarajevo na sastanak ministara obrane jugoistočne Europe, te su se složili kako je potpuno opravdano izostao jer je imao sastanke o proračunu za svoje ministarstvo s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar - Kitarović.

- Sigurnost je danas jako važna - zaključili su oboje i sa sastankom nastavili iza zutvorenih vrata. 

Nakon radnog sastanka u ručka s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš, Damir Krstičević posjetio je međugorsku crkvu i župni ured. Susreo se s međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom i franjevcima, a potom je svoje dojmove podijelio s novinarima.

- Ja se uvijek, a ovdje posebno, osjećam slobodno, smireno, staloženo i ponizno, Zahvaljujem fra Marinku na lijepoj dobrodošlici. Drago mi je da sam imao priliku doći sa suradnicima, pomoliti se dragom Bogu i zahvaliti na miru i slobodi koju svi skupa uživamo. Ovo je za mene poseban tjedan, jer obilježavamo stradanja u Škabrnji i Vukovaru, želim zahvaliti svim prijateljima, suborcima, obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja na miru i slobodu. Moramo čuvati te događaje i gledati u budućnost, kazao je hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, a novinare je zanimalo zašto je susret bio u Međugorju, a ne u Sarajevu, na što je Pendeš odgovorila da ga je ona pozvala, te da je i Međugorje u BiH, nije samo Sarajevo BiH.

- Nisam ja domaćin sastanka, došao sam na poziv. Ja ću biti domaćin ministrima iz regije za dva tjedna, a doći ću i u Sarajevo, zašto ne? Što se tiče straha i prelaska granice, kao što sam i očekivao bilo je normalno. Ja sam ministar obrane Hrvatske, države koja je članica NATO-a i EU i kao takav sam došao ovdje bez straha, a tu sam da gledamo budućnost i unaprijedimo obrambenu suradnju, pojasnio je Krstičević, a prokomentirali su uhićenja u Orašju, te napise o novim optužnicama.

- Svaki zločin mora biti kažnjen, ali se ponekad selektivno pristupa optužnicama, kazala je Marina Pendeš, a to je ponovio i Krstičević dodajući kako ''pravosudna tijela moraju biti neovisna i oslobođena svih političkih pritisaka bez diskriminacije da se jednima sudi na jedan način, drugima na drugi način''.

- Moj prvi vanjski posjet je bio NATO-u, a drugi posjet je BiH kako je bilo i najavljeno. Razgovarali smo o tome kako unaprijediti našu suradnju. Ima dosta časnika iz BiH koji se školuju na Hrvatskom vojnom učilištu, pripadnici Oružanih snaga BiH i Hrvatske su u zajedničkom kontigentu u Afganistanu, nadamo se unaprijeđenju te suradnje. Imamo puno sigurnosnih izazova od terorizma i ekstremizma do elementarnih nepogoda i moramo odgovoriti tim izazovima, a za to je vrlo bitno međusobno djelovanje. Svi smo okrenuti budućnosti s ciljem da sighurnost bude dobra, ato je i preduvjet i za bolji život i za gospodarstva.

Sastanku je nazočio i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, a novinari su pitali ministricu bi li naredila intervenciju vojne policije da je došla SIPA, na što je ona odgovorila da SIPA ne može doći.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je u petak da je ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske od 1996. do 2000. podnijelo kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, no nije precizirao je li među njima i Krstičević.

Beogradske "Večernje novosti" ranije su objavile da su u toj skupini visokih hrvatskih časnika Ante Gotovina i Krstičević, bivši zapovjednik 4. brigade Hrvatske vojske koja je vodila oslobodilačke operacije u zapadnoj Bosni.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.