Obavijesti

News

Komentari 33

Krvnik Veselin Šljivančanin stigao iz Haaga u Beograd

Krvnik Veselin Šljivančanin stigao iz Haaga u Beograd
3

Prema pravilima Haškog tribunala, V. Šljivančanin odmah po dolasku u Beograd mora policiji predati putovnicu i ne smije napuštati teritorij Srbije

VIDEO

Veselin Šljivančanin je poslijepodne redovnom linijom Jata stigao iz Amsterdama na beogradski aerodrom. Nije izašao na izlaz na kojem su se pojavili ostali putnici iz Amsterdama već ga je preuzela policija Srbije te ga stavila pod posebni režim. Kako javlja RTS, jedan od njegovih odvjetnika, Novak Lukić, tom se prigodom posebno zahvalio Vladi Srbije na pruženim jamstvima na osnovi kojih je Haški sud privremeno pustio bivšeg oficira JNA. Tribunal je pustio Šljivančanina na privremenu slobodu uz objašnjenje da je ovaj čekajući presudu već odslužio 90 posto kazne. Njegov branitelj Lukić je podsjetio kako sada slijedi drugostupanjski postupak u kojem će se odlučivati o žalbama na prvostupanjsku presudu. Također je naglasio da ukoliko Tribunal potvrdi prvostupanjsku presudu, Šljivančaninu bi ostatak kazne mogao biti oprošten.
Šljivančanin je 27. rujna proglašen krivim za pomaganje u mučenju ratnih zarobljenika i osuđen na pet godina zatvora jer nije spriječio mučenje hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari pokraj Vukovara u studenom 1991. Prema pravilima Haškog suda, Šljivačanin po dolasku u Beograd mora predati putovnicu policiji i ne smije napuštati zemlju. Također ne smije razgovarati o slučaju s medijima niti na bilo koji način pokušati komunicirati ili utjecati na žrtve ili moguće svjedoke.
Ministarstvo unutarnjih poslova RH za Veselinom Šljivančaninom je izdalo tjeralicu. Nalog za nju izdao je Županijski sud u Osijeku, a u osobnim podacima osobe za kojom je raspisana tjeralica stoji da je državljanstvo Šljivančanina nepoznato, a da od jezika govori jedino srpski. Šljivančanin unatoč tjeralici ne može biti izručen Hrvatskoj jer je pod nadležnošću Haškog suda.
Šljivančanin će biti na slobodi do završetka žalbenog postupka koji na Haškom sudu može potrajati i duže od godinu dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.