Obavijesti

News

Komentari 96

Kujundžić štedi na oboljelima od leukemije: Taj nema srama!

Kujundžić štedi na oboljelima od leukemije: Taj nema srama!
2

Tipizacija je, naime, ključni dio cijele priče, jer nakon što građani dobrovoljno daju uzorak krvi, on treba proći imunogenetsko testiranje kojim se utvrđuju karakteristike svakog uzrok

VIDEO

Za tipizaciju uzoraka za banku darivatelja koštane srži godišnje je potrebno najmanje 2,5 milijuna kuna. Ministarstvo zdravstva će u 2019. godini za tu svrhu dati samo 1,5 milijuna kuna. To je samo 300.000 kuna više nego ove godine, a iznos su nam potvrdili u Ministarstvu zdravstva. Također su rekli da izdvajaju novac sukladno financijskim mogućnostima.

Prije tri dana smo pisali o tome kako će na KBC-u Zagreb, gdje se obavljaju tipizacije koje život znače za oboljele od leukemije, potencijalne primatelje koštane srži, do kraja ove godine biti obavljeno još samo 200 tipizacija, a onda sve staje do lipnja 2019.

Uprava KBC-a Zagreb dopisom je zatražila od ministarstva da osiguraju 2,5 milijuna kuna jer je to minimalan iznos uz koji proces tipizacija može funkcionirati. Poveća li se broj donora sljedeće godine, trebat će i više novca. U dopisu su naveli i da se iznos osiguran za ovu svrhu u zdravstvenom proračunu svake godine sve više smanjuje.

No u Ministarstvu zdravstva nisu uvažili molbu te kažu da dinamika testiranja ne ovisi samo o novcu iz proračuna, nego i o broju prikupljenih uzoraka kroz godinu, kapacitetima KBC-a Zagreb, ugovorenoj cijeni testova te o donacijama Zaklade “Ana Rukavina”. U Zakladi su već rekli kako je iznimno važno da se, osim broja ljudi upisanih u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži, stalno povećava i broj tipiziranih uzoraka, jer se time povećava i vjerojatnost za pravodobno pronalaženje darivatelja i početak liječenja. Dodali su i da bolest ne bira koga će pogoditi, a transplantacija može biti spasonosna.

Kujundžić: 'Do sada nije bilo razgovora o doplati inzulina'
Kujundžić: 'Do sada nije bilo razgovora o doplati inzulina'

Tipizacija je ključna 

Tipizacija je, naime, ključni dio cijele priče, jer nakon što građani dobrovoljno daju uzorak krvi, on treba proći imunogenetsko testiranje kojim se utvrđuju karakteristike svakog uzorka te podudaraju li se oni s nekim od potencijalnih primatelja koštane srži.

Što je više obrađenih uzoraka, to je veća vjerojatnost da oboljeli od leukemije nađu odgovarajućeg darivatelja. Upravo zbog toga je poražavajuća činjenica da će ministarstvo iz budžeta za sljedeću godinu izdvojiti trostruko manji iznos za tipizacije nego što je to bilo kad je registar osnovan. Dovoljno govori činjenica da je do sada obavljeno 97 transplantacija koštane srži zahvaljujući registru na KBC-u Zagreb, a tim su transplantacijama oboljeli dobili priliku za novi život. Od toga u Hrvatskoj je prikladnog donora pronašlo 65 pacijenata, dok ih je 32 u inozemstvu.

- Jako sam tužna zbog toga. Teško je organizirati akcije i pozivati ljude da postanu darivatelji, a onda da ti uzorci stoje na ledu i čekaju tipizaciju - ne skrivajući razočaranje rekla nam je Marija Rukavina, majka novinarke Ane Rukavine, čije ime nosi Zaklada. Osim što je osnovala Zakladu, Marija je i njezina upraviteljica te je boli što Ministarstvo zdravstva drugu godinu zaredom ne odvaja dovoljno za tipizaciju svih prikupljenih uzoraka.

- Pokušali smo tražiti rebalans proračuna, kako za 2018., tako i za 2019. godinu. Ulagali smo amandman, ali nije prošao. Ja se i dalje nadam i vjerujem da će se novac pronaći jer nije riječ o nekom jako velikom iznosu. Nisu to takva sredstva koja Vlada, uz malo dobre volje, ne bi mogla izdvojiti - govori Marija. Napominje da oni imaju razumijevanja za druge potrebe u zdravstvu, no vjeruje da se sve može riješiti na obostrano zadovoljstvo.

I djeca čekaju spas 

- Mi smo lani dali 365.000 kuna iz sredstava Zaklade za 1500 uzoraka. Ako ove godine dobijemo povrat PDV-a, ponovno ćemo ga utrošiti u tipizaciju uzoraka. No to nisu sigurna sredstva. Mi ne možemo unaprijed znati hoćemo li ih dobiti i koliko - napominje Marija. Dodaje kako u posljednje vrijeme prikupljaju sve više uzoraka.

- Oboljelo je mnogo djece. Roditelji te djece vjeruju da u svakoj hrpi uzoraka koju odnesemo na tipiziranje postoji jedan koji će odgovarati baš njihovu djetetu. Znam kako im je jer i sama sam to prošla. Od ove godine ostat će najmanje 2000 netipiziranih, a gdje su još oni koje ćemo tek prikupiti - kaže Marija.

Ističe da Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica ne djeluje samo unutar granica Hrvatske. Naš nacionalni registar član je svjetskog registra u kojemu je oko 33 milijuna dobrovoljnih darivatelja. 

Kujundžić je u srijedu navečer za Novu TV govorio o problemima u zdravstvu. Među ostalim, rekao je da ne može jamčiti da se inzulin neće plaćati više. Govoreći o stanju u zdravstvu rekao je kako je javna tajna da se u Hrvatskoj prima mito u svim segmentima, načalost i u zdravstvu.

Prve godine dali su 4,5 mil. kuna 

Od 2008. godine, kad je zdravstvo vodio Darko Milinović, do 2012. godine, kad je na čelu ministarstva bio Rajko Ostojić, za tipizaciju se izdvajalo od 4,5 do 4,55 milijuna kuna. Od tada iznos koji ministarstvo daje za tipizaciju konstantno pada. U proračunu za 2018. ministar Milan Kujundžić ‘našao’ je tek 1,2 milijuna kuna, najmanje u posljednjih deset godina. Svaki uzorak krvi koji građani dobrovoljno daju nosi se na KBC Zagreb na tipizaciju. Nađe li se podudarni darivatelj, on dobiva poziv iz bolnice, upoznaje ga se sa svim rizicima, a potpiše li pristanak, koštana srž mu se uzima iz kostiju zdjelice u općoj anesteziji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu