News

Komentari 8

Kuk o potresima na Banovini: 'Migriraju na sjeverozapad, još će tresti, sigurno neko vrijeme'

Kuk o potresima na Banovini: 'Migriraju na sjeverozapad, još će tresti, sigurno neko vrijeme'

Primjećuje se da su potresi po jačini slabiji, što je teorijski očekivano i prati normalan slijed događanja. Nemoguće je točno precizirati kad će serija završiti, objasnio je seizmolog Kuk

Seizmolog Krešimir Kuk je za Novi dan televizije N1 komentirao seriju slabijih potresa koji su zabilježeni u zadnje vrijeme na području Banije. 

- Imamo već duže vrijeme učestalu seizmičku aktivnost, koja je zadnjih mjesec-dva malo pojačana. To nisu jači potresi, mi ih ni ne očekujemo, jer je nastavak serije koja traje duže vrijeme, ali ih možda ima više magnitude 2 ili 3 koji se više osjete - rekao je. 

- Već duže vrijeme imamo migraciju epicentara prema sjeverozapadu, puno potresa se u posljednjih pola godine događa prema ovom dijelu, potresi se kreću prema sjeverozapadu i malo sjeverno prema Velikoj Gorici. Bilo je potresa koji su se malo jače osjetili na tom području, a to je tijek seizmičkih aktivnosti nakon onoga što se dogodilo krajem prošle godine - objasnio je. 

'Seizmička aktivnost još traje' 

Poručio je kako su područje Zagreba i Banovine odvojeni te da ovo što se sada događa je, u jednu ruku, posljedica jačih potresa. 

- Seizmička aktivnost traje duže vrijeme. Bit će za koji dan objavljena slika epicentara potresa u ovoj godini koji su nastupili nakon onog glavnog prošlogodišnjeg, i vidjet će se da se većina epicentara nalazi uz rasjed onog glavnog potresa koji je bio prošle godine - rekao je. 

Na pitanje koliko će dugo trajati seizmička aktivnost i postoji li vremenski rok u kojem se mogu očekivati naknadna podrhtavanja, Kuk je rekao da se radilo o jakim pa i razornim potresima te da je normalno da će aktivnost dulje trajati. 

- Mi smo na samom početku serije najavili da će ta aktivnost trajati neko vrijeme, duže od godine na području Petrinje sigurno, a koliko će točno trajati to nikad nitko ne može reći, sigurno još neko vrijeme. Primjećuje se da su potresi po jačini slabiji, što je teorijski očekivano i prati normalan slijed događanja. Nemoguće je točno precizirati kad će serija završiti, s obzirom na sadašnju aktivnost, ona je još učestala, radi se o procesu uspostave novog ravnotežnog stanja i to naprosto traje - rekao je. 

'Moguće je da će uslijediti još neki potres' 

Na pitanje je li dobro što se događa manje potresa i znači li to da neće doći do još jačeg i razornijeg, seizmolog je rekao kako se to ne može reći te da se nikad sa potpunom sigurnošću ne može odbaciti mogućnost jakog potresa na području koje može generirati potrese. 

- Ono što mi očekujemo, s obzirom na tijek odvijanja seizmičnosti i na činjenicu koliko je to područje seizmogeno, koliko se često događaju jaki potresi, mi ne očekujemo da bi bio neki jaki potres, ali je moguć još neki potres koji će u ovoj seriji uslijediti, jer to se ne prognozira i ne može se utvrditi s velikom točnošću - objasnio je. 

Najčitaniji članci