Obavijesti

News

Komentari 23

Kuk: 'Uvijek možemo očekivati slabije potrese. Oni nas ne trebaju iznenaditi niti plašiti'

Kuk: 'Uvijek možemo očekivati slabije potrese. Oni nas ne trebaju iznenaditi niti plašiti'

Seizmolog Krešimir Kuk gostujući u Novom danu komentirao je seriju potresa koja je u proteklih nekoliko mjeseci pogodio područje Hrvatske

VIDEO

Potresi koji su proteklih dana zabilježeni na području Zagreba, normalna su pojava kazao je seizmolog Krešimir Kuk gostujući u Novom danu na N1.

 - Radi se o epicentralnom području koje je bilo aktivno prošle godine nakon jakog potresa i unazad tjedan dana zabilježili smo dva potresa koja su se osjetila na širem području grada. Ponovno bilježimo slabiju seizmičku aktivnost zagrebačkog područja, što nas ne treba iznenaditi, to govori da se tlo još nije potpuno smirilo. Prošlo je nešto više od godinu dana od serije i ovo su potresi koji slijede taj niz - rekao je Kuk.

Područje Banije permanentno aktivno

Na pitanje koliko će dugo trajati ti potresi, Kuk je rekao da na širem području uvijek možemo očekivati slabije potrese, jer se nalazimo na seizmički aktivnom, trusnom području.

POGLEDAJTE VIDEO: Potres im sravnio selo

Pokretanje videa...

Ivo Roksandić 01:38

 - Ne trebaju nas iznenaditi niti plašiti potresi ovih magnituda. Nikada serija potresa ne treba čuditi. Zasad imamo samo dva potresa koja su se makroseizmički osjetila i oni su bili slabiji, ne radi se o neuobičajenoj aktivnosti. Što se tiče područja Banije, ono je permanentno aktivno i svakodnevno se bilježe potresi -  rekao je Kuk, dodavši da je aktivnost ipak slabija nego prvih mjeseci nakon jakog potresa ali da je to očekivano.

- To nas ne iznenađuje, sigurno će se nekoliko mjeseci na tom području primjećivati seizmička aktivnost, ali i ljudi koji tamo žive primjećuju da je potresa manje i da su slabiji - istaknuo je Kuk.

U Dalmaciji najčešće potresi ispod morske površine

Osvrnuo se i na potrese u ostatku zemlje odnosno na one na jugu Hrvatske

 - Najaktivnije u Dalmaciji je područje palagruškog arhipelaga. Na svu sreću, to područje je udaljenije od obale i naseljenih mjesta pa se svega nekoliko tih potresa osjetilo u mjestima gdje su ljudi. Osim toga, imali smo u proteklim mjesecima na širem području Dalmacije više potresa. Još je aktivno područje oko Vrlike, planine Svilaje, tamo smo zabilježili 4-5 potresa magnitude između 1 i 3. Imali smo nekoliko potresa u južnoj Hrvatskoj, područje oko Pelješca i Stona, također magnitude 1 i 3. Možemo primijetiti da je seizmička aktivnost cijelog Balkanskog poluotoka proteklih mjeseci pojačana - objasnio je Kuk.

Potres jačine 3.6 zatresao jug Hrvatske: 'Ljuljalo se, čula se grmljavina, dobro se osjetio'
Potres jačine 3.6 zatresao jug Hrvatske: 'Ljuljalo se, čula se grmljavina, dobro se osjetio'

U Dalmaciji, istaknuo je, najčešće imamo potrese ispod morske površine i to je područje i prije bilo seizmički aktivno. Godine 1988. godine smo zabilježeno je preko 200 potresa.

- Radi se o jadranskoj mikroploči, koja je na tom dijelu posebno pogođena u smislu da su vjerojatno najviše potresa na tom području i do sada zabilježili i to područje je u smislu generiranja novih potresa u tom dijelu Jadrana, uz dio oko otoka Jabuke, vrlo aktivno. Što se tiče podmorja Jadrana, možemo reći da je to jedno od najaktivnijih područja u hrvatskom moru i to nas ne iznenađuje -  rekao je Kuk.

Uzroci potresa su isti i povezani su

Djeluju li potresi na hrvatskom području jedni na druge, odnosno mogu li utjecati jedni na druge u smislu da jedan potres može potaknuti drugi na drugom području?

 - Oni su povezani u smislu da se radi o relativno maloj površini i generalno je pojačana seizmička aktivnost, seizmičke sile napetosti koje se prenose po cijeloj površini se na taj način prenose. Uzroci potresa su isti, kako će se to manifestirati na različitim područjima nije povezanost, ali generalno možemo reći da su u Hrvatskoj i široj regiji, kad utvrdimo seizmičku aktivnost, u tom smislu jesu povezani, jer nisu oni toliko daleko da bi ih se moglo promatrati odvojeno -  rekao je Kuk.

Potres jačine 2.6 po Richteru zatresao Zagreb i okolicu: 'Bilo je kratko, ali poput eksplozije'
Potres jačine 2.6 po Richteru zatresao Zagreb i okolicu: 'Bilo je kratko, ali poput eksplozije'

Što se tiče predviđanja vremena potresa rekao je da je nemoguće predvidjeti vrijeme nastanka potresa, koliko god se tehnologija razvija.

 - U posljednje vrijeme ide se na to da se preciznim satelitskim mjerenjima koji definiraju pomake Zemljine površine pokušava procijeniti napetosti koje prethode nastanku potresa. To je neki smjer koji je u zadnje vrijeme možda najjači, ali u fizikalnom smislu svi parametri su donekle predvidljivi, osim samog trenutka nastanka potresa, za koji je pitanje hoće li se ikad moći procijeniti. Potres je pojava koja nastaje duže vrijeme i ta sekunda ili minuta u kojoj on počinje je u vremenskoj bazi potresa toliko mala da je pitanje hoće li se ikada moći preciznije ili točno predvidjeti - zaključio je seizmolog Kuk.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)