Obavijesti

News

Komentari 2

'Kunemo se u dobrobit djece, a niti jedna strana ne popušta'

'Kunemo se u dobrobit djece, a niti jedna strana ne popušta'
1

Saborski zastupnici govorili su o kurikularnoj reformi. Iako su svi imali nešto za reći i nekoga drugoga optužiti za zastoje, svi se slažu u jednom: 'Reforma se mora provesti!'

VIDEO

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš u ime HNS-a na saborskoj sjednici govorila je o kurikularnoj reformi te kako se taj proces odvija u drugim zemljama. Da bi Hrvatska bila bolja, istaknula je, reforma obrazovanja mora se provesti.

'Kako se mijenja vlast tako i reforma stane'

- Procesi vezani s obrazovanjem idu izuzetno brzo, a mi idemo sporo i to je nedopustivo. Slovenija je sa svojom reformom počela 1996. godine, Crna Gora od 2011. ima novi sustav i novu reformu. A što smo mi učinili? Kao što je kod nas običaj krenemo vrlo žestoko, a onda po putu stanemo. Mi smo 2000. za vrijeme kad je bio ministar Sudar počeli sa reformom i onda je ta reforma bila i negdje 2003. je stalo. Zašto baš 2003.? Pa zato što se naše reforme dešavaju točno u nekakvim ciklusima od 3, 4 godine pa kako se mijenja vlast onda reforma neka stane ili ide dalje. I stoga mislim da se reformi treba dati prilika da ide dalje, da ide u javnu raspravu, da se dobro izanalizira- istaknula je HNS- ova saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

Pecnik: Podrška predsjednice je došla prekasno

Saborski zastupnik Jaroslav Pecnik iz redova Laburista također je govorio o kurikularnoj reformi  kojoj prijeti eutanazija, kojom se pogoduje određenim udrugama, a za koju smatra da ju je nužno podržati i provesti do kraja.

Osvrnuo se i na podršku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za koju je istaknuo kako je došla prekasno. 

- Čujemo našu predsjednicu Republike gospođu Kitarović kako govori u prilog reforme, ali zapravo kasno Marko na Kosovo stiže, trebala je davno prije to jasno reći. Prigovori su da nisu zastupljena pojedina područja na dovoljan način, da treba na neki način proširiti ekspertnu skupinu s ljudima koji su kompetentni. Povjerenstvo za Strategiju razvoja obrazovanja na čelu s gospodinom Budakom koje je zapravo jedino kompetentno da formira ekspertni tim za provedbu kurikularne reforme smatra da ne treba proširiti s nikakvim ekspertima, nema potrebe za proširenjem i izmjenama - rekao je Pecnik.

'Pogoduje se određenoj skupini ovog društva'

Prozvao je predsjednicu saborskog Odbora za znanost, obrazovanje i sport Gordanu Rusak, ali i ministra Šustara koji prebacuje lopticu na Borisa Jokića i njegov tim. 

- Gospođa Rusak, predsjednica našega odbora kaže 10 novih ljudi. Ona je znanstvenica, ona je za argumente, ona je za dijalog, ali zapravo za dijalog po njenim pravilima. Jasno je što se zapravo hoće i ona se na te argumente ne obazire. I gospodin Jokić je to shvatio. Gospodin ministar Šustar naprosto prebacuje lopticu na njihov teren. Čini mi se da se ovdje radi o jednoj doista želji da se na svaki mogući način pogoduje određenoj skupini ovoga društva. Imamo cijeli niz udruga koje ono što nude je krajnje upitno, krajnje dvojbeno i za moje poimanje odgoja i obrazovanja neprimjereno - istaknuo je Pecnik.

Most: Kurikularna reforma ne smije biti političko pitanje

Stav MOST-a je da kurikularna reforma ne smije biti političko pitanje, a trenutno se u ona u to pretvara, kazao je Mostov zastupnik Marko Sladoljev koji je istaknuo kako se reforma mora nastaviti, ali i da bi se ekspertna radna skupina trebala proširiti sa stručnim ljudima. 

- Ako se gospodin Jokić smatra ugroženim s deset, onda ne mora biti deset ljudi, može ih biti pet, ali stručni ljudi moraju u ovoj reformi doći do izražaja. Ne smije reforma biti predmet politikantstva i ona mora biti konsenzus svih političkih stranaka što se trenutno ne događa. 20 godina sam u školi radio i svaka reforma se dosada prelamala preko djece, roditelja i profesora. Prošao sam i HNOS i druge reforme i ni jedna reforma se nije provela do kraja. A stav MOST-a je da se ova reforma mora provesti do kraja - rekao je Sladoljev i pozvao Jokića i ministra Šustara na dijalog.

- Izgledamo smiješni jer se kunemo u dobrobit djece, a zapravo ni jedna ni druga strana ne popušta u svojim nekim stavovima - istaknuo je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.