Obavijesti

News

Komentari 1

'Kupili smo moderni MR uređaj koji će smanjiti listu čekanja...'

'Kupili smo moderni MR uređaj koji će smanjiti listu čekanja...'
9

Ukupna vrijednost projekta, čiji je korisnik Referentni centar RH, iznosi više od 4 milijuna eura, a financiran je bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda

VIDEO

U Zagrebu je u utorak bila završna konferencija projekta "Optimizacija i poboljšanje učinkovitosti radiološke dijagnostike u sustavu zdravstva Republike Hrvatske – Radiološki edukacijski centar", koji je, prema riječima organizatora, osnažio mrežu zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Projekt je početkom 2018. osmislila voditeljica projekta izv.prof.dr.sc. Dijana Zadravec u suradnji s Miroslavom Bašićem, tehnologom Kliničkog zavoda u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice.

- Razmišljali smo kako riješiti problem lista čekanja, poboljšati kvalitetu MR pretraga i povećati učinkovitost radiološke zdravstvene usluge u Hrvatskoj u cilju izbjegavanja nepotrebnih pretraga i onih koje ne pridonose rješavanju dijagnostičkih pitanja - prisjetila se prof. Zadravec, voditeljica projekta i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za radiologijsku prevenciju, dijagnostiku, terapiju i rehabilitaciju bolesti glave i vrata, koji je 2015. ustanovljen u KBC-u Sestre milosrdnice.

Proces od ideje stvaranja projekta do potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava trajao je 22 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta, čiji je korisnik Referentni centar RH, iznosi više od 4 milijuna eura, a financiran je bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.

Projektom je u svibnju ove godine, u KBC Sestre milosrdnice gdje se projekt provodio, nabavljen vrijedan i visoko sofisticiran uređaj za magnetsku rezonanciju vrijednosti oko 1,8 milijuna eura, uz pomoć kojeg će se, navode dalje organizatori, smanjiti lista čekanja pacijenata, podići kvaliteta i brzina dijagnosticiranja, omogućiti viša razina zdravstvene zaštite pacijentima te omogućiti brži i kvalitetniji rad zdravstvenog osoblja.

Planirane su i provedene brojne edukacije i radionice liječnika različitih profila te inženjera radiologije u cilju unapređenja znanja i vještina o magnetskoj rezonanciji. U procesu tiskanja su brojni edukativni materijali - priručnici, udžbenik, brošure i letci, a koji će biti dostupni svim zdravstvenim djelatnicima i zainteresiranoj javnosti. Dio planiranih aktivnosti nije ostvaren zbog okolnosti na koje projektni tim nije mogao utjecati, a vezane su uz kašnjenja u provedbi javnih nabava, posebice kašnjenja u nabavci MR uređaja koji je trebao biti nabavljen još tijekom 2020., te gotovo potpunom izostanku promidžbe i vidljivosti od strane nacionalnih medija.

- Unatoč našim velikim naporima, zbog izostanka podrške i afirmacije projekta, utrošeno je 60,47% ukupno dodijeljenih bespovratnih sredstava. Zahvaljujem članovima stručnog i administrativnog projektnog tima, svima koji su nam cijelo vrijeme projekta bili iskrena podrška, kao i gospodarskim subjektima koji su u izvršavanju projekta postupili profesionalno i u skladu s ugovornim obvezama te svojoj obitelji na podršci i razumijevanju - istaknula je prof. Zadravec.

Dodala je kako je iskustvo vođenja projekta u iznimno teškim uvjetima neprocjenjiva vrijednost znanja i iskustva za nju i članove projektnog tima.

- Ovaj projekt, kao jedini u zdravstvu RH tako visokog iznosa bespovratnih sredstava, nije pokrenula zdravstvena ustanova niti Ministarstvo zdravstvo, već ga je pokrenuo pojedinac isključivo u javnom interesu. Hrvatsku u 21. stoljeću zamišljali smo kao zemlju znanja, izvrsnosti i profesionalne suradnje u kojoj se cijeni rad, rezultati rada i upornost, međutim, rad na ovom projektu svjedoči da navedene vrijednosti ostaju nada naše budućnosti - rekla je prof. Zadravec na završnoj konferenciji projekta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb