Obavijesti

News

Komentari 73

Kupio čarape kod Kineza pa u njima našao potresnu poruku

Kupio čarape kod Kineza pa u njima našao potresnu poruku

Shahkiel Akbar iz Newcastla u paru čarapa našao je poruku kojoj je autor zatvorenik iz Kine. Piše kako je nepravedno zatvoren te da proživljava psihičku i fizičku torturu

VIDEO

Muškarac iz Newcastla u paru pamučnih čarapa koje je kupio u trgovini Primark našao je poruku na kineskom jeziku i otkrio da ju je napisao zatvorenik koji je čarape i izradio.

Shahkiel Akbar ju je uspio prevesti i doznao da je riječ o zatvoreniku koji u pismu tvrdi da je nepravedno već tri godine sjedi nevin u zatvoru. 

- Zovem se Ding Tingkun. Imam 39 godina i pogrešno sam optužen za prevaru i ucjenu te osuđen na tri godine zatvora 29. lipnja 2014. Sve se dogodilo jer sam putovao u Peking kako bi prijavio korupciju - stoji u pismu.

Autor dodaje kako je uložio žalbu na presudu i trenutačno se nalazi u zatvoru u okrugu Lingbi u kojemu ga fizički i psihički muče. Na kraju moli nalaznika da kontaktira kineskog predsjednika, premijera ili medije. 

- Poruka me potresla, bio sam šokiran. Osjećam neku odgovornost prema tom čovjeku sada kada sam našao poruku. On je očito puno riskirao da ju pošalje i mislim da se za nju treba čuti - rekao je Akbar. 

Primark: Pismo nema veze s našim dobavljačima

Glasnogovornik Primarka izjavio je da je sve namješteno jer su se slične poruke pojavile širom Velike Britanije. U Primarku smatraju da netko ovim putem želi privući pozornost javnosti i da pismo nema veze s njihovim dobavljačima. 

- Vjerujemo da je poruka dodana nakon proizvodnje tijekom transporta ili u luci. Nismo pronašli nikakvu vezu imenovane osobe i naših dobavljača u Kini - poručili su iz kompanije.  

Utvrđeno je da je pisma zaista napisao zatvorenik iako nije sigurno da je to baš Tingkun. Postoji suđenje koje se odigralo na taj datum i mnogi se detalji u vezi slučaja poklapaju, a na kineskoj društvenoj mreži QQ mogao se naći izvjesni Ding koji je o svojem slučaju pokrenuo nekoliko peticija.

Navodno su se već pojavljivale slične poruke ušivene na etiketama na odjeći putem kojih su radnici u zemljama s jeftinom radnom snagom upozoravali na teške uvjete u kojima rade no nije utvrđeno tko iza svega stoji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"