Obavijesti

News

Komentari 147

Kurdska ratnica: "Radije bih se ubila nego pala u ruke IS-a"

Kurdska ratnica: "Radije bih se ubila nego pala u ruke IS-a"
2

Cylan Ozalp (19), koja se borila u kurdskim redovima, navodno se ubila zadnjim metkom kako ne bi završila u rukama IS-a. IS je već upao u grad Kobani

VIDEO

Borba Kurda protiv Islamske države nailazi na sve više simpatizera diljem svijeta. Posljednjih tjedana Kurdi pokušavaju obraniti Kobane, kurdski grad na sjeveru Sirije. Među borcima je i mnogo žena, njih trećina. Među njima je i 19-godišnja Cylan Ozalp , poznata i kao Diren, djevojka koja je slavu stekla razgovorom za BBC.

- Žene su najhrabriji borci. Ne bojimo se nikoga. Borit ćemo se do kraja i radije ćemo se dići u zrak nego dozvoliti da nas Islamska država zarobi - rekla je Cylan, koja je poginula u borbi.

VIDEO

Vijest o njezinoj smrti objavljena je u petak . Navodno je ostala bez streljiva te si zadnjim metkom oduzela život kako ne bi dospjela u ruke pripadnika IS-a.

Ipak, kurdska novinarka Müjgan Halis putem Twittera je demantirala da je Cylan poginula , a isto je učinila i kurdska političarka Ayla Akat Ata . Neki izvori tvrde da je djevojka nije mogla poginuti u Kobaneu jer uopće tamo nije njezina postrojba. Kažu da se Cylan bori na sirijsko-iračkoj granici.

Sve bliže Turskoj: ISIL zauzeo tri gradske četvrti u Kobani

Unatoč zračnim udarima na položaje ISIL-a oko kurdskog grada Kobane, borci ISIL-a uspjeli su zauzeti tri gradske četvrti i dalje napreduju. Pomoć koju su Kurdi dobili u obrani grada je slaba i gotovo nikakva.

SAD i njihovi partneri u koaliciji protiv ISIL-a izveli su nekoliko napada na ISIL-ove položaje ispred grada Kobani, no ti napadi nisu bili ni približno dovoljni da bi se eventualno slomila opsada ili da bi se spriječio prodor ISIL-a u sam grad nakon što su u okolnim naseljima počinili masakr nad lokalnim civilnim stanovništvom. S druge strane, sjeverne strane, turske snage sprječavaju kurdske borce koji žele prijeći granicu kako bi otišli braniti grad Kobani. U isto vrijeme sve veći broj izbjeglica bježi iz grada Kobani prema Turskoj - samo u ponedjeljak je pokrenuta dodatna evakuacija nekoliko tisuća ljudi nakon što je postalo jasno da je ISIL već u gradu.

Sad svijet strahuje od novog pokolja nad kurdskim stanovništvom.

Nakon tri tjedna opsade i velike ofenzive u kojoj su ISIL uspjeli u kratkom periodu zauzeti stotine kurdskih naselja u okolici, borbe se sad već vodi i unutar samog grada i borbe se vode za svaku kuću i ulicu po kojima ostaje ležati mnoštvo ubijenih pripadnika ISIL-a te kurdskih boraca.

Kurdski zapovjednik Esmat al-Sheikh koji se nalazi u samom Kobaniju potvrdio je kako su se džihadisti probili oko 300 metara unutar grada na prostoru istočnih gradskih četvrti dok u isto vrijeme nastavljaju žestoko granatiranje ostatka grada.

- Pobijedit ćemo ili ćemo umrijeti. Niti jedan borac neće otići - poručio je Esmat al-Sheikh.

- Svijet gleda, samo gleda, gleda kako ovi monstrumi ubijaju sve pred sobom, uključujući i djecu... no, mi ćemo se boriti sve do samoga kraja s oružjem koje imamo - poručio je zapovjednik Esmat al-Sheikh.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.