Obavijesti

News

Komentari 7

Kuzmanić: Zidovi pričaju da će Robert Šveb biti ravnatelj HRT-a

Kuzmanić: Zidovi pričaju da će Robert Šveb biti ravnatelj HRT-a

Na pitanja o svojim programima pred Odborom za medije odgovore su u srijedu dali kandidati Dražen Miočić, Dražen Rajković, Anja Šovagović Despot, Dario Špelić, Robert Šveb, Željko Valentić i Ivica Zadro

VIDEO

Sedmero od ukupno 13 kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a u srijedu se predstavilo saborskom Odboru za medije, a članovi Odbora najviše su propitivali potencijalni sukob interesa Roberta Šveba kojeg su neki prozivali i da je "spitzenkandidat ministrice kulture".

Na pitanja o svojim programima pred Odborom za medije odgovore su u srijedu dali kandidati Dražen Miočić, Dražen Rajković, Anja Šovagović Despot, Dario Špelić, Robert Šveb, Željko Valentić i Ivica Zadro. U utorak su pred Odborom za medije dodatne odgovore i pojašnjenje svojih programa već dali Krešimir Ćosić, Gordana Grandov, Marijo Kraljević, Nikola Kristić, Josip Krželj i Ivo Kujundžić.

Tijekom dvodnevnih razgovora s kandidatima za ravnatelja HRT-a najviše se raspravljalo o kandidaturi Roberta Šveba kojeg je u srijedu Zlatko Hasanbegović (Blok) otvoreno pitao je li osobni ''spitzenkandidat'' ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek koji se, kako je Hasanbegović ustvrdio, ''kandidirao na njezin poticaj i uz jamstvo da će biti izabran''. Uz to, postavio je i pitanje potencijalnog sukoba interesa navodeći Švebovu poslovnu povezanost s HRT-om preko dvije njegove tvrtke – RO.BA.GO i Mediahub. Hasanbegović je postavio pitanje i je li ''moralna i uobičajena situacija u isto vrijeme biti zaposlenik HRT-a i poduzetnik koji isporučuje fakture tom istom HRT-u'' navodeći detalje iz Švebova životopisa da je bio zaposlenik HRT-a uključivši i to da je bio ravnatelj HTV-a do ožujka 2008. kada je dao ostavku.

Bivši ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić ostaje u istražnom zatvoru
Bivši ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić ostaje u istražnom zatvoru

Nino Raspudić (Most) je tijekom rasprave kazao da je u trenutku kada je povjerenje u HRT-a palo na najniže razine potrebno otkloniti svaku sumnju na potencijalni sukob interesa. Ocijenio je i da je Švebova izjava u kandidaturi da ''ne postoji sukob interesa, ali da će, bude li izabran, prenijeti vlasništvo na druge osobe'' nedovoljna te da njegova kandidatura nije uopće trebala proći kod Nadzornog odbora HRT-a i doći pred saborski odbor.

Matko Kuzmanić (SDP) kazao je kako ''zidovi već pričaju da će Robert Šveb biti ravnatelj HRT-a". Pitao ga je hoće li, bude li izabran, nakon kratkog vremena napustiti HRT zbog lošeg okruženja i pritisaka, pozivajući se na Švebovo objašnjenje zašto je 2008. kao ravnatelj HRT-a dao ostavku nakon što HRT-u nije osigurao prijenos Svjetskog prvenstva u rukometu.

''Apsolutno nikada nisam bio u sukobu interesa i smatram svoju kandidaturu moralnom'', kazao je Šveb odgovarajući na Kuzmanićevo pitanje.

Šveb je ocijenio kako je ''okruženje'' na HRT-u sada lošije nego 2008, negirao je da je ''kandidat ministrice Obuljen Koržinek'' te istaknuo kako vjeruje da će biti izabran kandidat s najboljim programom. No, zbog brojnih pitanja članova Odbora o potencijalnom sukobu interesa, Šveb u srijedu nije ni bio u prilici odgovorima dodatno pojasniti svoj program.

S druge strane, bivša predsjednica Nadzornog odbora (NO) HRT-a Anja Šovagović Despot je, odgovarajući na pitanje članova Odbora, predstavila svoj program reorganizacije HRT-a kojim bi se smanjile sadašnje ''faraonske'' ovlasti glavnog ravnatelja, ojačala odgovornost i funkcija Nadzornog odbora i Programskog vijeća, te transformirao informativni program u cilju boljeg informiranja, relevantnosti i objektivnosti. Objasnila je i kako se zalaže za oživljavanje dramskog i filmskog programa, te za ukidanje SLAPP tužbi koje je HRT pokrenuo protiv svojih novinara, ali i nakladnika drugih medija ocijenivši ih neprihvatljivim i neprikladnim.

Rajković: 80 kuna pretplate previše za ono što građani dobivaju

Bivši član NO-a HRT-a Dražen Rajković istaknuo je kako bi, da se u ovom trenutku provede referendum, velika većina građana Hrvatske odlučila prestati plaćati pretplatu HRT-u ocijenivši kako je 80 kuna mjesečno daleko previše za ono što dobivaju. Stoga, kazao je kako je potrebno vratiti vjerodostojnost i povjerenje u vijesti i informativni program HRT-a kao javnog servisa, ali i stvarati kvalitetni dokumentarni i dramski program u vlastitoj produkciji. Naglasio je i kako bi se većina novca iz pretplate trebala ulagati u program, te da bi se značajno, gotovo za polovicu, trebao smanjiti broj zaposlenih na HRT-u kojih je sada nešto manje od 2900.

Urednik Hrvatskog radija Dario Špelić odbacio je navode o potencijalnom sukobu interesa budući da je i član NO HRT-a kazavši kako se izuzeo o odlučivanju o pravovaljanosti kandidatura za glavnog ravnatelja HRT-a, a predstavio je i svoj program naglasivši kako HRT sada karakterizira organizacijski nered i ''mutne linije odgovornosti''. Kazao je kako se zalaže za ''jasna pravila igre'', smanjivanje broja rukovoditelja i urednika te unapređenje, prije svega, informativnog programa.

Urednik HTV 4 Dražen Miočić naglasio je kako je među prioritetima njegova programa i preustroj informativnog programa kako bi opet javni servis bio najrelevantniji i najgledaniji, kao što se to potvrdilo u kriznim situacijama – potresu i tijekom početka koronakrize. Naglasio je i kako je njegov cilj vratiti domaću proizvodnju na HRT, te povećati ulaganje u program.

Programe su predstavili i bivši urednik i novinar Večernjeg lista Željko Valentić i radijski novinar Ivica Zadro. Valentić se, između ostaloga, založio za povratak ''novinarskih perjanica'' na HRT, obnovu dramskog programa po uzoru na Televiziju Zagreb tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, ali i za ponovno snimanje nekih starih emisija poput Telesporta i Hit Depoa. Radijski novinar Ivica Zadro kazao je kako se zalaže za privlačenje nove publike, uvođenje novih tehnologija te, naročito, za modernizaciju regionalnih radijskih kanala.

Nakon obavljenih razgovora s kandidatima za glavnog ravnatelja HRT-a saborski Odbor za medije predložit će kandidata za novog glavnog ravnatelja HRT-a o kojem će se odlučivati većinom glasova na plenarnoj sjednici Sabora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina