Kvaternik o Paveliću: 'Bjesnio je, kipio, upotrebljavao taktike i smicalice da im izađem u susret' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 207

Kvaternik o Paveliću: 'Bjesnio je, kipio, upotrebljavao taktike i smicalice da im izađem u susret'

Kvaternik o Paveliću: 'Bjesnio je, kipio, upotrebljavao taktike i smicalice da im izađem u susret'

Ta politika dr. Pavelića došla je kao naručena četnicima, koji su istodobno i sami stvarali izgrede, nemire, te provađali zvjerske progone hrvatskog pučanstva, pisao je Kvaternik...

VIDEO

Vojskovođa Slavko Kvaternik napisao je, dijelom u prisilnoj emigraciji u Slovačkoj gdje ga je protjerao Pavelić, dijelom u zatvoru Udbe u koji ga je smjestio Tito, zanimljive memoare u kojima je iznio svoje viđenje geneze i propasti NDH. Tu je državu osobno proglasio na radiju, u zgradi u Vlaškoj ulici 116, gdje se danas nalazi Uskok.  Njegova su sjećanja ispisana pitkim, jasnim stilom. Kao i svaka autobiografska materija, oni su u nekoj mjeri pristrani, no u tom štivu ima masa vrijednih svjedočenja o vremenu i režimu, ljudima i događajima koji su ostavili tako dubok trag na našoj povijesti, da brojne njihove reflekse i danas osjetimo.

2. DIO

Ako usporedimo moja tumačenja o državnoj i društvenoj načelnoj politici s mišljenjima i namjerama dr. Pavelića, jasno je, i ne treba komentara, da su od prvog dana njegove vladavine nastale suprotnosti koje su bile nepremostive i dolazile su u cijeloj djelatnosti do izražaja kao dvije politike i dvije taktike, najprije u blažoj, pa u sve jačoj i žešćoj formi, već prema agresivnim akcijama dr. Pavelića i mojoj politici obrane i sprečavanja tih štetnih akcija, piše Kvaternik pa nastavlja:

-Te suprotnosti i sukobi nastali su, ponavljali stalni i neprekidni u provađanju i odnosu naše unutarnje politike i rješavanju problema koji su bili nametnuti izgredima, progonima, nečovječnim postupcima, paljevinom sela, nemirima i ustancima, koje su izazivali rasovi, divlji ustaše i četnici.

Vjeran stečenom uvjerenju da nismo nemoćni i da se moramo oduprijeti agresiji Talijana, odupirao sam se svim snagama i svakom zgodom njihovim prohtjevima na političkom, vojnom i gospodarskom sektoru i time sprječava politiku služništva dr. Pavelića interesima Talijana, koju je on morao provađati na temelju svima nama onda još nepoznatih obaveza da se održi na vlasti. Tom politikom sprečavanja služništva Talijanima Pavelić je bio gađan i pogađan u srž i bit, jer je od njegovog služništva ovisio njegov opstanak. Naročito u zajednici s talijanskom vojnom misijom, htio je svom silom nametnuti domobranstvu talijanske generalšteblere instruktore, osigurati njima djelovanje u školstvu, izobrazbi, organizaciji i vodstvu domobranstva. Ta je borba trajala bez prestanka sve do moga odlaska, bez da je Pavelić postigao i najmanju koncesiju za suradnju Talijana. Čak nije polučio ni to da imademo urede pod istim krovom.

Moj obračun s poglavnikom: 'Ti vodiš hrvatski narod i državu u propast, stvaraš kaos i anarhiju'
Moj obračun s poglavnikom: 'Ti vodiš hrvatski narod i državu u propast, stvaraš kaos i anarhiju'

Pavelić je bjesnio, kipio, upotrebljavao sve vrste taktika i smicalica da im izađem donekle u susret, jer da je to bojkot Rimskog ugovora i da će za Hrvatsku iz toga nastati rđave i kobne posljedice, no ja sam neustrašivo ostao kod svoje dogme, odbivši sve njegove pokušaje odgovorom: „Dok sam ja živ, neće mi se nijedan Talijan uvući u domobranstvo, kod mene nema trojanskog konja. “ Razumljivo je, tko pozna despotsku Pavelićevu narav prema vlastitom narodu, a služničku i obvezatnu naprama Italiji, da je time nastala ogorčena mržnja i osveta na domobranstvo i oružništvo, protiv moje osobe i cijelog časničkog zbora domobranstva koji je u svom djelokrugu i bez izričitih naloga provadjao taj bojkot i otpor prema talijanskim nasrtajima.

Taj otpor s moje strane ponovio se u ljetu 1942. g. i protiv Nijemaca, koji su se zbog opadanja talijanske moći polakomili za prvenstvom na našem prostoru i htjeli dobiti u svoje ruke i uz služinsku pomoć dr. Pavelića domobranstvo. To je dovelo do moga odstranjenja s položaja i izgnanstva u Njemačku. (To sam sve ocrtao u glavnim crtama, podrobnije o tome bit će govora u kasnijim razmatranjima. ) Usporedno, kako sam prije naveo redale su se suprotnosti, sukobi i borba u unutrašnjoj politici. Pavelić je podmuklo i prikriveno, a kasnije kad se osilio otvoreno, putem rasova i divljih ustaša, provađao politiku izgreda uopće; politiku osvete protiv Srba i komunista; politiku kojoj je bio cilj stvarati nemire, bune i anarhiju, s posljedicom ustanka pučanstva i umješanja Talijana i Nijemaca u naše unutarnje odnošaje. Pavelić je na taj način provađao politiku protiv svake pameti, protiv zdravog razbora, bezrazložno i očito protiv interesa države i volje naroda, politiku protiv uništenja Hrvatske i biološkog oštećenja Hrvata i Srba, politiku sile i razaranja koju sam godine 1941. okrstio kao politiku „oboljelih moždana i otrovane duše“, što sam rekao dr. Paveliću nebrojeno puta i u lice.

Premda sam za ono prijelazno doba dok ne stvorim novo domobranstvo, bio svjestan svoje nemoćnosti, tj. da ne mogu spriječiti u cijelosti tu politiku stvaranja anarhije, s obzirom na to da je ona odgovarala i bila podupreta od Italije, koja je htjela rat do istrebljenja između Hrvata i Srba, to sam ipak toj politici „samouništenja“ suprotstavio svoju politiku održanja reda, mira, zakonitosti i zaštite nedužnog pučanstva, dosljedno i postupno, svakom zgodom, na svakom koraku, u sitnicama i krupnim pothvatima, priječivši stvaranje i širenje te anarhije starim domobranstvom i oružništvom, uz pomoć svjesnog pučanstva i činovnika. Tu obranu provađao sam uporno, izlažući sebe do potpune osobne tjelesne i duševne malaksalosti i sve do časa dok nisam bio odstranjen kao opća smetnja, u tom jednom jedinom pitanju: služnik Nijemaca, Talijana, dr. Pavelića, rasova, istaknutih ministara i svih funkcionara ustaškog pokreta. Politika dr. Pavelića i rasova imala je za daljnji tok, naravno, i razumljivu posljedicu: da je an blòk proganjano pučanstvo, na čelu s komunistima, postalo ogorčeni neprijatelj i stupilo u borbu protiv hrvatske države i da su u stanovitim krajevima s miješanim pučanstvom, naročito između Srba i Muslimana, izbila na površinu stara neprijateljstva, mržnja i osvete iz doba Jugoslavije, što je opet stvaralo i širilo anarhiju i haos.

Ta politika dr. Pavelića došla je kao naručena četnicima, koji su istodobno i sami stvarali izgrede, nemire, te provadjali zvjerske progone hrvatskog pučanstva. Na zajedničkom poslu, „razaranja i uništavanja“ sreli su se četnici, rasovi i divlje ustaše. U tom savezništvu „zla“ treći je saveznik bila Italija, koja nije samo podupirala četnike, nego ih je naoružavala i podstrekivala na zvjerske progone hrvatskog pučanstva u obalnoj zoni, a s druge strane bila je saveznik dr. Pavelića protiv Srba. Tako je tokom godine 1941. dr. Paveliću, Italiji i saveznicima Italije četnicima, uspjelo spriječiti konsolidaciju države, stvoriti opći nered, nepromostivi jaz između hrvatske države i naših sugrađana Srba te na sve strane zapaliti naš dom.

 

Knjiga 'Moj obračun s poglavnikom' u prodaji je na svim boljim kisocima i u knjižarama po cijeni od 49,99 kuna.

Prvi dio feljtona možete pročitati OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 207

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.