Obavijesti

News

Komentari 101

Leko: Banke nose investicije, ne mogu podnijeti veći teret

Leko: Banke nose investicije, ne mogu podnijeti veći teret
1

Predsjednik Sabora rekao je kako će Vladine mjere brzo donijeti rezultate zbog državnih investicija, a one će povući i privatni sektor. To će vratiti optimizam

VIDEO

Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je kako će se optimistične prognoze koje je Vlada predvidjela za 2013. godinu od 1,8 posto rasta ostvariti zbog značajnih državnih investicija koje će za sobom povući i privatne investicije. Očekuju investicije na području energetike i prehrambene industrije. 

- Vrlo brzo će se vratiti optimizam, on raste, a sljedeće godine će i statistika pokazati da smo promijenili smjer. Jedan koncept razvoja Hrvatske je istrošen. Zaduženi smo 45 milijardi eura i svako povećanje duga za nas je skupo. Mora se mijenjati koncepcija razvoja, mora se štedjeti i pitanje je vremena kad će ti rezultati donijeti nove privatne investicije - rekao je Leko u emisiji Nedjeljom u dva. 

Leko je rekao i da nisu imali sve elemente kad su bili u oporbi i zato su morali odustati od mnogih najavljenih projekata koji nisu pripremljeni i od strane bivših vlada. 

Banke ne možemo tražiti da podnesu veći teret

Zašto nisu tražili banke u stranom vlasništvu da podnesu veći teret krize, Leko je rekao da su banke te koje financiraju investicije i zato treba odrediti prioritete kada se traži od njih da snose veću društvenu odgovornost. Složio se da bi banke u hrvatskom vlasništvu bile društveno odgovornije. 

Model prodaje hrvatskih banaka bio je trasiran i prije Račanove vlade i to se nije ni tada moglo zaustaviti - rekao je. 

Rekao je da je Čačićev odlazak donio brze promjene u Vladi i umjesto njega su sada drugi članovi HNS-a te ne vidi problem u daljnjem funkcioniranju koalicije, a presudu Sanaderu nije želio komentirati. 

Treba smanjiti plaće i zastupnicima

Smatra da i dužnosnici moraju snositi teret. 

-  Već sam rekao da ako će se smanjivati plaće ostalim korisnicima proračuna, smatram da treba smanjiti i dužnosnicima. To je pokazivanje solidarnosti. Zastupnici će i dalje imati iznadprosječne plaće - rekao je Leko.  

Komentirao je i presudu generalima, rekavši da Hrvatska nije htjela rat,  a da je kvalifikacija zločinačkog pothvata isključivala da je to obrambeni i pravedan rat. To je, kaže, frustriralo veći broj građana, a oslobađanje generala je izazvalo veliko oduševljenje. 

Srbi će se vratiti 

Smatra da će se veći broj izbjeglih Srba vratiti u Hrvatsku. 

 - Srbi koji su izbjegli iz bilo kojeg razloga će se vratiti jer će standard rasti i Hrvatska će i dalje biti privlačna zemlja. Pupovčeva izjava da smo se 'vratili u devedesete' je pod dojmom slavljenja presude. Moramo raditi na pomirenju i to je budućnost. Mi smo dobili priznanje da su vodili obrambeni rat, a proces brisanja granica je nezaustavljiv - smatra Leko. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu