Obavijesti

News

Komentari 286

Leko braniteljima: "Mene se tu označava kao glavnog krivca"

Leko braniteljima: "Mene se tu označava kao glavnog krivca"
1

Predsjednik Sabora Josip Leko iznio je svoje viđenje posljednja 102 dana, koliko traje braniteljski prosvjed. Rekao je da, bez obzira na sve, i dalje želi suradnju

VIDEO

U saborsku raspravu o izvješćima vezanima za branitelje u četvrtak poslijepodne uključio se i sam predsjednik Sabora Josip Leko. Iznio je tako svoje viđenje posljednja 102 dana, koliko traje braniteljski prosvjed. 

- Branitelji zaslužuju svako poštovanje svih hrvatskih institucija i građana, ne samo danas nego trajno - rekao je Leko te dodao kako je zato početkom prosvjeda, 20 . listopada bio spreman primiti branitelje i pokušati im pomoći bez uvjeta za raspravu. 

- Sedam puta sam se sastao s braniteljima, a moji suradnici su održali još više sastanaka - rekao je te nastavio kako razlozi prosvjeda u ovih 100 dana nisu uvijek bili isti.

- Prvih dana smjena, kasnije odgoda primjene Zakona o mirovinskom osiguranju i povlačenje nacrta zakona iz javne rasprave, a kasnije donošenje Ustavnog zakona, pa potom i sazivanje izvanredne sjednice - prisjetio se Leko.

Nakon što su branitelji na početku odbili njegov poziv u Sabor, sedmi dan prosvjeda posjetio je on njih u šatoru te im predložio da najavljeni okrugli stol, umjesto u šatoru, održe u Saboru.

 - Nakon što su pristali, moji suradnici zajedno s organizatorima prosvjeda dogovorili su tehnička pitanja oko okruglog stola u Saboru 30. listopada. Trebao se tada održati, ali iako su došli na sastanak, napustili su ga odmah uz objašnjenje kako ne žele razgovarati o svojim zahtjevima dok se ne smjene ministar i suradnici. Ultimativno - rekao je Leko te dodao kako je to bila dobra prilika da branitelji iznesu svoje zahtjeve i da se institucionalno ti problemi pokušaju riješiti.

- Sada Deur izjavljuje da nije bilo osigurano prikladno mjesto u Saboru jer u dvorani nije bilo stola i jer se okupilo puno zastupnika i novinara. Očito se odgovornost pokušava prebaciti na mene. U želji da se svi sudionici nađu zajedno, da svi budemo jednaki, nije bilo stola u dvorani. Svi ti tehnički detalji su unaprijed dogovoreni s organizatorima prosvjeda, ali nije bilo spremnosti za istinski dijalog pa je izvedena tek predstava za javnost - zaključio je predsjednik Sabora i dodao kako će i dalje ustrajati na nastavku dijaloga. 

- Deur sada tvrdi da sam se bavio sitnišima poput invalidskih kolica, ali sam podržao zahtjev da se sva njihova prava reguliraju jednim zakonom koji će biti organski. Rekao sam da bi Ustavni zakon zacementirao sva prava i onemogućio da se kasnije mijenja zakon, čak i ako bi se trebala poboljšati prava uslijed bolje ekonomske situacije - podsjetio je Leko u nastavku svog izlaganja u Saboru. 

Zatim su, kaže, održane dvije sjednice Odbora za ratne veterane, 1. i 5. prosinca. Tada su se, podsjetio je Leko, prihvatili zahtjevi, povukao nacrt prijedloga, osnovano je radno tijelo za izradu novog nacrta tog zakona.

- No, to nije bilo dovoljno, pa branitelji traže izvanrednu sjednicu Sabora. Opet sam se sastao s Glogoškim i objasnio mu u kojim uvjetima se može sazvati izvanredna sjednica. Predložio sam mu tada da o njihovu zahtjevu raspravlja Predsjedništvo Sabora, što nije prihvaćeno - dodao je predsjednik Sabora te na kraju donio sljedeći zaključak: 

- Nakon svega toga mene se označava kao glavnog krivca. Moj je dojam da oni više ne znaju objasniti koji je pravi razlog za produženje prosvjeda, pa zato okrivljuju druge i mene iako ih od prvog dana pozivam na dijalog. Na kraju, ipak sve stranke i branitelje, bez obzira koju opciju podržavaju, pozivam na suradnju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 286
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)