Obavijesti

News

Komentari 36

Leko: Datum predsjedničkih izbora ne određuje pobjednik

Leko: Datum predsjedničkih izbora ne određuje pobjednik
2

Važno je da se izbori održe u demokratskoj atmosferi u skladu sa zakonom i da se traži čovjek koji će najbolje predstavljati instituciju Predsjednika, rekao je Leko

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko osvrnuo se u petak na neslužbene najave da će predsjednički izbori biti 11. siječnja. Ističe da nije sporno ako su se institucije dogovarale oko datuma, jer datum ne određuje pobjednik.

- Nemam pojma jesu se razgovarali ili nisu, niti me to posebno zanima. Važno je da se izbori održe u demokratskoj atmosferi u skladu sa zakonom i da se traži čovjek koji će najbolje predstavljati instituciju predsjednika Republike - kazao je.

O Perkoviću: Tko optužuje neka dokazuje, a neka SDP kaže što ima

Početak suđenja Josipu Perkoviću pred višim pokrajinskim sudom u Münchenu također se nametnulo kao tema s obzirom na to da se ponovno aktualiziralo pitanje je li s hrvatske strane sve napravljeno odnosno je li dostavljena sva dokumentacija svim stranama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To bi trebalo pitati njemački sud, državne arhive, obranu i tužitelja. To je teško govoriti iz džepa, iz rukava - rekao je.

Na optužbe da je dio dokumenata ostao u SDP-u i da nije pohranjen u arhive Leko je rekao:

- Tko optužuje neka dokazuje, a neka SDP kaže što ima. Optužba i obrana ima svoje zakonitosti, ja ne želim sudjelovati niti u jednom niti u drugom - izjavio je.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO

'Volio bih da svoju energiju usmjerimo na budućnost'

Upitan što bi odgovorio onima koji kažu da će ovo suđenje promijeniti hrvatsku povijest i da će baciti novo svjetlo na nekadašnji SKH i njegovu sljednicu SDP.

- Povijest se ne može promijeniti što god netko mislio da mislio. Da budem iskren, ja bih da se više posvetimo budućnosti, ne zanemarujemo prošlost, ali bih volio da svoju energiju usmjerimo na budućnost. Ima razloga, potreba, a mislim da imamo i sposobnosti da kreiramo budućnost. Kreirati prošlost sasvim sigurno ne možemo. Ako je kreiramo nije dobro da je kreiramo - rekao je.

'Vrlo je važno da građani jače utječu na to tko će ih predstavljati

Leko se osvrnuo i na preferencijalno glasovanje. Napomenuo je da je politički sustav izuzetno osjetljivo pitanje i nije dnevno političko pitanje za koji je potreban društveni konsenzus. Kazao je da postoji razlog da se uvede preferencijalno glasovanje u obliku kakvo je na izborima za Europski parlament.

- Nema logike da isti glasači i građani imaju mogućnost preferencijalnog glasa na izborima za Europski parlament, a nemaju za hrvatski parlament. Hoće li to riješiti probleme? Ne, ni jedan izborni sustav sam po sebi ne rješava kako će se vladati i kakva će vlast biti. Dolazak demokratskim putem na vlast ne određuje kakva će Vlada biti, ali je vrlo važno da građani mogu jače utjecati tko će ih predstavljati - izjavio je Leko.

Leko: Htio sam doći na Trpinjsku cestu, ali nisam dobio poziv

Nakon što je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio žaljenje jer u četvrtak na komemorativnom skupu ispred spomen-poprsja generalu Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti nisu došli predstavnici Vlade i Sabora, reagirao je Josip Leko navodeći da poziv za komemoraciju nisu primili.

- Ja osobno i Sabor s puno uvažavanja obilježavamo sve značajne datume iz Domovinskog rata. Imamo uvijek vremena i prostora da netko na takvom skupu bude. Možda nije bitno za javnost, ali za mene jest jer s obitelji Blage Zadre moja obitelj ima kumske veze pa sam želio biti na tom skupu - kazao je Leko. Ne zna zašto poziv nije stigao niti je želio govoriti o tome.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu