News

Komentari 10

Liječenje svakog covid pacijenta košta 6000 kuna dnevno

Liječenje svakog covid pacijenta košta 6000 kuna dnevno

'Naravno, nije ista stvar je li netko na respiratoru ili ne, ali, generalno, troškovi liječenja su golemi i ako se ne cijepimo dovoljno i ako se bolnice opet budu punile, možemo očekivati velike troškove'

Od početka prosinca pa do prvih dana srpnja troškovi zdravstvenog sustava vezani uz koronu utrostručili su se i sada iznose gotovo 2,2 milijarde kuna, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), troškovi za liječenje covid-pacijenata, testiranje na koronu te bolovanja i samoizolacije od početka epidemije do 4. prosinca prošle godine iznosili su nešto više od 766 milijuna kuna, da bi već u siječnju bili 1,234 milijarde kuna.

U travnju su se popeli na 1,666 milijardi, da bi u nepuna tri mjeseca narasli za gotovo pola milijarde kuna.

Najveći rast troškova bilježi stavka liječenja covid-pozitivnih pacijenata, koja je sada veća od milijarde kuna.

Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a, kaže kako ti podaci ne čude jer, prema njihovim izračunima, samo jedan dan liječenja u prosjeku stoji šest tisuća kuna po pacijentu.

"Naravno, nije ista stvar je li netko na respiratoru ili ne, ali, generalno, troškovi liječenja su golemi i ako se ne cijepimo dovoljno i ako se bolnice opet budu punile, možemo očekivati velike troškove", kaže Vukelić.

Podaci o ukupnim zdravstvenim troškovima pokazuju da je najveći porast posljednjih mjeseci zabilježen upravo za liječenje. Od prosinca do sredine siječnja taj je trošak narastao s 204 na 450 milijuna kuna, a od travnja do srpnja za još 310 milijuna kuna.

Vukelić upozorava i da 2,2 milijarde troškova koje HZZO redovito prati nisu svi covid-troškovi zdravstva, nego samo oni vezani za tri temeljne stavke: liječenje, bolovanja i testiranje.

Moramo uzeti u obzir i druge troškove koji se tiču covida, a pokriva ih HZZO. Riječ je o cijepljenju, lijekovima za covid (Remdesivir) i serološkim testovima, a kada se i to zbroji, sada smo na tri milijarde kuna - pojašnjava Vukelić i dodaje da je na Remdesivir dosad potrošeno 109 milijuna kuna, donosi Jutarnji list.

Najčitaniji članci