Obavijesti

News

Komentari 107

Liječnice poslale dopis ministru pa dobile opomenu pred otkaz

Liječnice poslale dopis ministru pa dobile opomenu pred otkaz
2

Kako doznajemo, v.d. ravnateljice Bolnice Srebrnjak, dr. Ivana Đerek Dubravčić koja je liječnicama uručila opomene pred otkaz nema važeće odobrenje za rad, odnosno, liječničku licencu...

VIDEO

Prof.dr. Mirjana Turkalj i prim.dr. Lana Tambić Bukovac, liječnice iz Dječje bolnice Srebrnjak, zatražile su dopisom 01. travnja od ministra Beroša pomoć u zaštitnoj opremi koje nije bilo dovoljno, no nakon toga ih je v.d. ravnateljice bolnice ekspresno smijenila s njihovih pozicija u bolničkim tijelima te im uručila opomene pred otkaz.

Zanimljivo je da su obje liječnice prije nekokoliko mjeseci, kada je trajala drama oko smjene dr. Bore Nogala, otvoreno stale na stranu bivšeg ravnatelja. Stoga se sada svi u bolnici pitaju – koristi li se epidemija da se uprava bolnice riješi "nepoželjnih" doktora koji su podržavali dr. Nogala?

U trenutku slanja dopisa prof.dr. Turkalj bila je predsjednica bolničkog Povjerenstva za borbu protiv COVID-a 19, a prim.dr. Tambić Bukovac bila je predsjednica bolničkog Stručnog vijeća. S obzirom na to, zaključile su da imaju puno pravo ministru ukazati na činjenicu da bolnici, koja je respiratorna ustanova za djecu, kronično nedostaje zaštitnih maski.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U tom su dopisu priložile tablicu iz izvješća Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, u kojoj je vidljivo da je zagrebačkim zdravstvenim ustanovama podijeljen kontigent zaštitne opreme, no Bolnica Srebrnjak pritom nije dobila apsolutno ništa.

'Uveli smo strože mjere. Na Zenti zasad nema simptoma'
'Uveli smo strože mjere. Na Zenti zasad nema  simptoma'

Dodatno, liječnice su u dopisu ponudile pomoć sustavu zdravstva, na način da se Bolnici Srebrnjak omogući organiziranje dodatnog dijagnostičkog laboratorija i uvođenje brzih seroloških testova, koji su nužni kada je riječ o ustanovi koja zbrinjava djecu, s obzirom da djeca nerijetko prebole COVID 19, a da pritom nemaju simptome.

No v.d. ravnateljice Bolnice Srebrnjak, dr. Ivana Đerek Dubravčić, zaključila je da su liječnice prekoračile ovlasti te da isključivo ona, kao ravnateljica, ima pravo govoriti u ime bolnice. Tako je, kako smo već istaknuli, uručila liječnicama opomene pred otkaz i smijenila ih s čela Povjerenstva za borbu protiv COVID-a 19 i Stručnog vijeća, a dodatno je smijenila kompletno spomenuto Povjerenstvo.

Opomenu pred otkaz dobila je čak i tajnica koja je sa svog računala ministru poslala dopis. U kasnijem očitovanju prim.dr. Tambić Bukovac je istaknula da je odluku o slanju dopisa i molbi za pomoć donijelo cijelo Stručno vijeće bolnice te da ne postoji niti jedna odredba u bolničkom statutu koja im to brani. Prof.dr. Turkalj očitovala se tako da je istaknula kako je upravo po nalogu ravnateljice Povjerenstvo za borbu protiv epidemije dobilo mogućnost da radi bez ograničenja te da je sve što su napravili bilo u cilju zaštite liječnika i pacijenata.

Korona i u koprivničkom domu, jednu štićenicu odveli u bolnicu
Korona i  u koprivničkom domu, jednu štićenicu odveli u bolnicu

Iz Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba dobili smo obrazloženje da je raspodjelu opreme, u kojoj Bolnica Srebrnjak nije dobila ništa, napravio Nacionalni stožer te da oni nisu na tu raspodjelu imali utjecaja. Također ističu da je Srebrnjak 06. travnja dobio pošiljku zaštitne opreme. Djelatnici Srebrnjaka to potvrđuju, ali kažu da je oprema stigla tek nakon dopisa ministru, što znači da je dopis ipak odigrao ulogu.

Za obrazloženje kažnjavanja liječnica pitali smo i v.d. vavnateljice dr. Đerek Dubravčić, koja nam je rekla da u skladu sa zakonom i bolničkim statutom samo ravnatelj može predstavljati i zastupati bolnicu.

  • Ravnatelj može svoje ovlasti zastupanja prenijeti drugim radnicima bolnice, temeljem pisane punomoći. No takvu punomoć prof.dr. Turkalj i prim.dr. Tambić Bukovac nisu imale – kaže ravnateljica Đerek Dubravčić, dodajući da se oprema za bolnicu naručuje u skladu s potrebama i mogućnostima te da zalihe nisu velike, ali se kontinuirano dopunjavaju.

Ravnateljica nema liječničku licencu 

Kako doznajemo, v.d. ravnateljice Bolnice Srebrnjak, dr. Ivana Đerek Dubravčić, nema važeće odobrenje za rad, odnosno, liječničku licencu koju izdaje Hrvatska liječnička komora. U Komori su nam to i potvrdili.

Osijek: Predstojnica klinike za infektologiju ima korona virus
Osijek: Predstojnica klinike za infektologiju ima korona virus

Činjenica jest da licencu moraju imati isključivo liječnici koji pružaju neposrednu zdravstvenu zaštitu, odnosno, rade s pacijentima. No, to što ravnateljica nema licencu generira niz drugih problema.

Primjerice, ona ne smije prisustvovati sastancima bolničkog Stručnog vijeća na kojem se razgovara o pacijentima, budući da bez licence ne smije ništa doznati o pacijentima. Jednako tako, kada je u pitanju bilo koja situacija koja uključuje liječenje ili dijagnostiku, dr. Đerek Dubravčić ne smije doći u kontakt s niti jednim pacijentom, s obzirom da nema licencu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag