Obavijesti

News

Komentari 247

'Spremni smo, očekujemo da će u Arenu doći do 20 pacijenata'

'Spremni smo, očekujemo da će u Arenu doći do 20 pacijenata'
8

Zagrebačka Arena otvara se za pacijente, a prve bi oko podne trebali prebaciti iz KB Dubrava i Klinike za infektivne bolesti. Radi se o pacijentima koji su pred kraj liječenja i ovako se oslobađaju bolnice

VIDEO

Medicinsko osoblje i prvi liječnici već su pristigli u zagrebačku Arenu, a tijekom jutra stići će još liječnika. Prvi pacijenti bi pak u Arenu trebali stići oko podne iz KB Dubrava i Klinike za zarazne bolesti Dr. Fran Mihaljević. 

POGLEDAJTE VIDEO:


 

- Ovdje je sve spremno. U 12 sati prvi pacijenti doći će u Arenu. Što se tiče samog osoblja, od 8 sati ujutro svi su tu - laboranti, medicinske sestre, liječnici, pomoćno osoblje, Hrvatska vojska. Apsolutno je sve spremno, uključujući aparaturu, medikamente i osoblje. Između svakog pacijenta postojat će određeni period od pola sata tako da se može primiti svakog pacijenta, napisati mu se terapija, revidirati što je dobio i da se smjesti te da tek onda dođe drugi pacijent, rekla je voditeljica liječnika stacionara Arena Zagreb Marija Gomerčić Palčić za N1 televiziju.

Objasnila je i da će prvi pacijenti biti iz Klinike za infektivne bolesti. To su pacijenti koji su srednje životne dobi i koji su lakše do umjerene bolesti, ali trebaju intravensku terapiju. Nakon toga će doći pacijenti iz KBC-a Sestre Milosrdnice i kasnije iz KB Dubrava. Ti pacijenti su malo starije životne dobi koji imaju blagu kliničku sliku ili imaju neka druga stanja, a potrebna im je hospitalizacija.

- Smjene traju 12 sati, a u toj smjeni radi šest liječnika. Za danas je predviđeno da dođe 15 do 20 bolesnika, tako da će o njima u svakoj smjeni skrbiti u tri smjene sve skupa 18 liječnika, rekla je Gomerčić Palčić.Kad se pacijenti prime u Arenu, oni su pod 24-satnim nadzorom medicinskih djelatnika. Unutra su stalno prisutne medicinske sestre i liječnik koji vodi zonu. Pacijenti su podijeljeni u tri različite zone po težini svoje kliničke slike, pojasnila je Gomerčić Palčić kako izgleda organizacija rada u stacionaru Arena Zagreb.

Ranije smo razgovarali s nekim članovima medicinskog osoblja dok su ulazili u Arenu

- Nije me strah, nema tu straha, takva je situacija i mora se raditi - rekli su nam članovi medicinskog osoblja na ulazu u Arenu.

Arena je za sada spremna za 100 pacijenata, a kapacitet se može povećati na 270, a ako dođe do toga, povećat će se i broj osoblja.

Važno je napomenuti da se Arena otvara kao pomoć bolničkom sustavu, jer ovdje dolaze pacijenti koji su pred kraj liječenja i imaju još par dana da se u potpunosti izliječe. Na ovaj način, dodao je, oslobađaju krevete u bolnicama za teže pacijente.

HV pomaže u radu u Areni Zagreb

Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su u radu stacionara u Areni Zagreb, priopćilo je u subotu Ministarstvo obrane (MORH).

U radu stacionara angažirani su medicinski timovi, ukupno tri liječnika i šest medicinskih tehničara ili sestara te pripadnici Oružanih snaga RH zaduženi za logističku pomoć. Kroz smjenski rad ukupno će biti uključen 21 pripadnik Hrvatske vojske.

Hrvatska vojska dokazuje da je na raspolaganju uvijek kada je to potrebno, poručuje tim povodom ministar obrane Mario Banožić pozivajući na oprez i poštivanje mjera zaštite od koronavirusa.

Zapovjednika Namjenski organiziranih snaga Hrvatske vojske stavljenih na raspolaganje zdravstvenom sustavu u stacionaru Arena Zagreb, pukovnik Berislav Dalić rekao je kako će liječnici iz Hrvatske vojske, kao i medicinski tehničari, imati svoju zonu odgovornosti, zajedno sa specijalistima iz KBC-a Sestre milosrdnice, dok će se tim za logističku pomoć, šest pripadnika HV-a baviti poslovima nevezanim uz zdravstvenu djelatnost, poput popune čistim zaštitnim odijelima i ostalom opremom te neće ulaziti u kontaminirane zone već će raditi isključivo u čistim područjima.

- Zaduženi su za sve ono što ne mora napraviti medicinsko osoblje jer nastojimo poštedjeti medicinske djelatnike - rekao je Dalić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 247
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.