Obavijesti

News

Komentari 26

Liječnička komora podnijela kaznenu prijavu protiv Lauca i Bakića zbog poticanja na mržnju

Liječnička komora podnijela kaznenu prijavu protiv Lauca i Bakića zbog poticanja na mržnju

HLK ističe da Lauc i Bakić već više od dvije godine populistički skupljaju antivakserske lajkove i potiču kod građana strahove od cijepljenja, a svojim istupima pokreću hajku na liječnike i znanstvenike

VIDEO

Hrvatska liječnička komora (HLK) podnijela je kaznenu prijavu protiv profesora Gordana Lauca i poduzetnika Nenada Bakića zbog javnog poticanja na mržnju tijekom pandemije protiv stručnjaka koji su djelovanjem i javnim govorom nastojali umanjiti smrtnost građana od covida-19.

Kaznenu prijavu podnijeli su i protiv dvaju nepoznatih urednika internetskih stranica na kojima su se ocrnjivali liječnici, istaknuli su u petak u priopćenju.

Ističu da su Lauc, koji je profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu i poduzetnik Bakić u javnim istupima tijekom pandemije kontinuirano iznosili netočne tvrdnje koje su umanjivale opasnost od koronavirusa i dovodile u pitanje potrebu visoke razine cijepljenosti.

Lauc izvrijeđao liječnike, oni uzvratili njemu i Bakiću: 'To su huškači koji bildaju lajkove'
Lauc izvrijeđao liječnike, oni uzvratili njemu i Bakiću: 'To su huškači koji bildaju lajkove'

Smatraju da je nestručno javno tumačenje medicinskih problema i nepoštovanje znanstveno dokazanih činjenica, što su Lauc i Bakić, koji nisu liječnici, uporno činili, zbunjivalo građane i rušilo njihovo povjerenje u liječnike, zdravstvo i znanost. 

Njihovo javno djelovanje u pandemiji, u kojoj je preminulo preko 17.700 građana i gdje je Hrvatska na trećem mjestu po smrtnosti u Europskoj uniji, bilo je neodgovorno, neetično i sramotno, poručuju iz HLK. Sa istim tvrdnjama o Laucu i Bakiću jučer se oglasila i Hrvatska udruga bolničkih liječnika.

HLK: Dvije godine populistički skupljaju antivakserske lajkove

HLK ističe da Lauc i Bakić već više od dvije godine populistički skupljaju antivakserske lajkove i potiču kod građana strahove od cijepljenja, a svojim istupima pokreću hajku na liječnike i znanstvenike te potiču antivaksere da ih vrijeđaju i da im prijete.

Navode primjer Laucove usporedbe epidemioloških mjera s nacističkim koncentracijskim logorima i holokaustom, a liječnika s nacistima, kao i da u objavi na Facebooku koju su prenijeli i mediji, pozvao na kažnjavanje  "onih koji su sve to organizirali i poticali". 

“U istoj objavi Lauc spominje i web stranice kojima je cilj ocrnjivanje liječnika i znanstvenika", kažu iz HLK i ističu da ta objava predstavlja javno poticanje na mržnju, kao i da zloupotrebljava tragediju holokausta. 

Dodaju da su na dvije internetske stranice, koje je prema navodu Lauca pokrenuo Nenad Bakić, objavljena imena, fotografije, životopisi i izjave liječnika i znanstvenika čiji su javni nastupi u protekle dvije godine imali za cilj zaštitu zdravlja građana, smanjenje smrtnosti od koronavirusa i očuvanje dostupnosti bolnica pacijentima. 

“Bakić je ove liječnike i znanstvenike označio kao širitelje infodemije i straha te pokušava usmjeriti bijes antivaksera na njih”, kažu iz HLK. 

Šutnja institucija ne može biti odgovor na poticanje na nasilje i mržnju. Pozvali su Farmaceutsko-biokemijski fakultet da se kao javna obrazovna institucija očituje o djelovanju svog zaposlenika, ali i da druge zdravstvene ustanove, čiji su zaposlenici izloženi hajki, istupe s osudom govora mržnje. 

"Pozivamo također nadležne državne institucije da vrlo ozbiljno razmotre prijave brojnih liječnika izloženih prijetnjama, kao posljedice ovog linča", poručuju iz HLK. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)