Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Liječnika Babića tužiteljstvo je optužilo za ratno profiterstvo

Tužiteljstvo tvrdi da je smetnje vida koje je, navodno, imao od djetinjstva lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu i tako se okoristio za gotovo 768.000 kuna

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
104 komentara

Zagrebačko tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv predsjednika liječničkog sindikata Ivice Babića. Tereti ga za ratno profiterstvo jer je smetnje vida koje je, navodno, imao od djetinjstva lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu i na taj se način okoristio za gotovo 768.000 kuna.

Tužiteljstvo tvrdi da je Babić u prosincu 1995. zatražio od oftalmologa da mu izradi neistinitu dokumentaciju i antidatira ju, kako bi proizlazilo da je "1990. i početkom 1992. godine imao stopostotni vid na oba oka".

"Liječnik je to i učinio koristeći dokumentaciju drugih pacijenata", a Babić je krivotvorene dokumente predao oftalmologinji "neistinito joj predočivši da je tijekom ratnih zbivanja zadobio ozljedu glave i posljedično lijevog oka".

"Oftalmologinja je po pregledu sastavila specijalistički oftalmološki nalaz iz kojeg proizlazi da vid na lijevom oku u trenutku pregleda iznosi samo deset posto", navodi tužiteljstvo.

Tvrde da je tu dokumentaciju Babić u siječnju 1996. priložio zahtjevu za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, neistinito naznačivši da je stradao na bojišnici u mjestu Draganići kod Pakraca. Na temelju lažne dokumentacije Babiću je 6. veljače 1996. navodno izdano rješenje o priznavanju statusa vojnog invalida "VIII grupe s 40 posto trajnog invaliditeta, a ujedno i pravo na osobnu invalidninu i posebni dodatak u visini od 50 posto pripadajuće mjesečne svote osobne invalidnine".

Tužiteljstvo tvrdi da su Babiću sve do kraja ožujka priznavana razna imovinska prava koja proizlaze iz statusa ratnog vojnog invalida, kao i da su mu na svakoj plaći obračunavali manje iznose poreza i prireza.

Šteta koju je pritom napravio državnom proračunu tužiteljstvo je procijenilo na najmanje 767.880 kuna.


Možda vas zanima i ovo:
Message